Yapay zeka yatırımlarında patlama yaşanıyor! Ne kadarı yutturmaca?

Dünya'nın çeşitli ülkelerinde yapay zeka teknolojisine yönelik yatırımlar devam ediyor. Peki bu yatırımların ne kadarı 'şişirilmiş bir balon'dan ibaret?

Fransız girişimi Mistral AI, geçen ay Avrupa'nın en büyük tohum turlarından birinde 105 milyon € (118 milyon $) topladığında çalışan bir ürüne sahip değildi. Ancak yeni kurulan firmanın en büyük destekçilerinden biri olan Lightspeed Venture Partners'ın ortaklarından Antoine Moyroud bu durumdan etkilenmedi.

Moyroyd CNN'e verdiği demeçte, "Bu çok büyük bir rakam gibi görünebilir, ancak şirketin büyük, küresel hedefleri var ve bunu gerçekleştirmek için çok pahalı bilgi işlem gücüne ihtiyacı var" dedi.

Patlayan anlaşma, "üretici" yapay zekanın - kullanıcılardan gelen komutlara yanıt olarak orijinal metin, görüntü ve diğer içerikleri oluşturabilen - yatırımcılar için muazzam getiriler sağlama potansiyelini çevreleyen ateşli heyecanın sadece bir örneği.

Ancak bazı yatırımcılar ve sektördeki kişiler, ne kazancı ne yenilikçi bir ürünü ne de doğru uzmanlığı olan şirketlere atılan paralarla fonlama çılgınlığının bir balona dönüşmesinden endişe ediyor.

Kaliforniya merkezli Lightspeed'i de fon sağlayıcıları arasında sayan üretken bir yapay zeka firması olan Stability AI'nın kurucusu ve CEO'su Emad Mostaque, yapay zeka şirketlerine yapılan mevcut yatırım dalgasının "tüm zamanların en büyük balonunu" yaratmasını bekliyor.

"Ben buna 'dot-ai' balonu diyorum ve henüz başlamadı bile" diyen Mostaque, 1990'ların sonlarında ortaya çıkan internet şirketlerine yapılan spekülatif bahislerin birçok yatırımcı için büyük kayıplarla sonuçlandığı "dot-com" balonuna atıfta bulundu.

PEKİ BAŞKA 'BALONLAR' VAR MI?

Mistral AI'ya yapılan yatırım, bu yıl YZ roket gemisinde yer kapmak için yarışan risk sermayedarlarının yaptığı yatırımlardan sadece biri. Pitchbook verilerine göre, 2023'ün ilk altı ayında, küresel olarak üretken yapay zeka şirketlerine 15,2 milyar dolar aktardılar.

Bu meblağın büyük bir kısmı Microsoft'un (MSFT) Ocak ayında popüler yapay zeka sohbet robotu ChatGPT'nin geliştiricisi OpenAI'ye yaptığı 10 milyar dolarlık yatırımdan geliyor.

Ancak Microsoft'un büyük anlaşması hariç tutulduğunda bile, üretici yapay zekaya yapılan risk sermayesi yatırımlarının değeri 2022'nin aynı dönemine kıyasla neredeyse %58 oranında arttı.

RİSK SERMAYEDARLARI ÜRETKEN YAPAY ZEKA ŞİRKETLERİNE MİLYARLAR AKITIYOR

Lightspeed'den Moyroud'a göre, ChatGPT'nin Kasım ayında halka açılması mevcut hareketliliğin katalizörü oldu. Moyroud, giderek daha fazla sayıda kurucunun finansman için yaptıkları sunumlarda jeneratif yapay zekadan bahsettiğini görüyor - ancak bu sunumlardan bazılarını bir tutam tuzla alıyor.

Moyroud, "Sektörde çok fazla zaman geçirmemiş ve sunumlarına - tabiri caizse - biraz üretken yapay zeka ışıltısı ekleyen bazı insanlar [gördük]" dedi ve bazı kurucuların iddialarının arkasındaki "özü" ortaya çıkarmanın zaman aldığını belirtti.

Mistral AI'yi bu gruba dahil etmiyor. Moyroud'un girişim sermayesi şirketi - ki bu şirketin girişimin 105 milyon Avroluk gelirinin yalnızca "önemli bir kısmına" katkıda bulunduğunu söylüyor - üç kurucunun "eşsiz" deneyimi için bir prim ödüyordu: Daha önce üçü de "büyük dil modeli" adı verilen bir tür üretken yapay zeka ile çalışmış; ikisi Facebook'un ana şirketi Meta'da, biri de Google DeepMind'da.

Moyroud, "Dünyada büyük dil modellerini eğitme deneyimine sahip olan belki 80 ila 100 kişilik bir alt küme var... [ve] büyük ölçekte" dedi.

Yapay zeka patlamasından para kazanmayı umanlar sadece büyük paralı özel yatırımcılar değil: Dünyanın en büyük beş yapay zeka odaklı borsa yatırım fonuna akışlar, yılın başından bu yana ortalama %35 oranında arttı. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq endeksindeki hisse senetleri, 2022'deki çalkantılı bir dönemin ardından, bu süre zarfında yaklaşık %42 artarak, %19'dan daha az yükselen daha geniş S&P 500 endeksini geride bıraktı.

Mayıs ayında, üretken yapay zekaya güç sağlamak için gereken gelişmiş mikroçiplerin ABD'li üreticisi Nvidia, dünyada 1 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaşan altıncı şirket oldu. Hisse senetleri yılbaşından bu yana %207 oranında yükseldi.

Ancak Nvidia'nın hisse senedi son 12 ayda 237 fiyat/kazanç oranıyla (bir hissenin aşırı ya da düşük değerli olup olmadığının bir ölçüsü) işlem gördü. Oran ne kadar yüksekse, bir hisse senedinin aşırı değerli olma olasılığı o kadar yüksektir. Karşılaştırma yapmak gerekirse, S&P 500'deki şirketler aynı dönemde ortalama 24 oran üzerinden işlem gördü.

Nvidia kârlı olsa da, hisseleri bu yıl %240'ın üzerinde yükselen yapay zekâ yazılım şirketi C3.ai kârlı değil ve ne bu yıl ne de gelecek yıl kârlı olması beklenmiyor.

Yatırımcılar CNN'e durumun dot-com balonuna çarpıcı bir şekilde benzediğini söyledi. Ancak her balonun bir patlaması vardır.

Yatırımcılar 1998'in sonlarından itibaren dot-com şirketlerine para akıtırken, Nasdaq'ın değeri sadece 1999'da iki kattan fazla arttı. Ancak Goldman Sachs'a göre, büyük umutlara ve yüksek değerlere rağmen, girişimlerin çoğu hiçbir zaman gelir ya da kar elde edemedi. Nasdaq'taki hisse senetleri Mart 2000'deki zirvesinden Eylül 2002'nin sonuna kadar %81 değer kaybetti. Balon gerçekten de patlamıştı.

ABD'li varlık yönetimi firması Glenmede'de yatırım stratejisi başkan yardımcısı olan Mike Reynolds, mevcut heyecanın "[90'ların] teknoloji balonunu anımsattığını, birçok şirketin henüz kazanç elde etmediğini, ancak insanların beklentileri konusunda o kadar iyimser olduklarını ve [hisse senedi fiyatlarını] daha da yükseltmeye istekli olduklarını" söyledi.

"Henüz [yapay zeka yutturmacasının] somut temel sonuçlara dönüştüğünü görmedik," diye ekledi.

KAZANANI SEÇMEK

Reynolds, yatırımcıların bir sonraki Amazon (AMZN) veya Google'ın (GOOGL) yapay zeka eşdeğerini destekleyip desteklemediklerini bilmelerinin "çok zor" olacağını söyledi. Glenmede tarafından yapılan bir analize göre, bugün en değerli 10 teknoloji ve iletişim hissesinden sadece ikisi - Microsoft (MSFT) ve Cisco (CSCO) - Mart 2000'de dot-com balonunun zirvesinde ilk 10'da yer alıyordu.

Reynolds, "Yenilikçi yıkımın uzun vadede kazananlarının kim olacağı her zaman belli olmuyor" dedi.

Reynolds, 1990'ların sonlarında bir firmanın "şirket adının sonuna 'dot-com' kelimesini koyduğunu ve hisse senedi fiyatının ertesi gün %10 arttığını" sözlerine ekledi.

Yapay zeka konusunda uzmanlaşmış Toronto merkezli bir VC firması olan Radical Ventures'ın kurucu ortağı ve yönetici ortağı Jordan Jacobs, bugün teknoloji kurucuları arasında benzer bir dürtü olduğunu tespit etti.

Jacobs CNN'e verdiği demeçte, "'dot-ai' alan adı satın almak ve bir yapay zeka şirketi olduğunu iddia etmek... sizi gerçekten bir yapay zeka şirketi yapmaz," dedi. "Yatırımcılar olarak işlerimizden biri de kimin gerçek olup olmadığını anlamaktır."

Son 13 yılda iki YZ şirketi kuran Jacobs, teknolojinin ileride ne kadar değerli olacağına dair "tam bir takdir eksikliği" olduğunu düşündüğünü söyledi.

Jacobs, yapay zekanın önümüzdeki on yıl içinde her yazılım parçasına entegre edileceğini ya da tamamen yerini alacağını ve "trilyonlarca dolarlık ekonomik değer" üreteceğini öngörüyor. Teknolojinin aynı zamanda ilaç geliştirme ve iklim değişikliği modelleme alanlarında da çığır açtığını söyledi.

ChatGPT'nin piyasaya sürülmesi, Microsoft'un OpenAI'ye yaptığı gişe rekorları kıran yatırımla birleşince, yapay zekanın olağanüstü potansiyeline "genelci yatırımcıların aniden uyanmasına" neden oldu. Bu aynı zamanda herkesin nihayet teknolojiye dokunabildiği bir andı.

Kendisi bunun "biraz sihir gibi" hissettirdiğini söyledi.

Kaynak: CNN

Sonraki Haber