Yapı kayıt mağdurları Aydınlık'tan seslendi: Çözüm istiyoruz

2018 yılında çıkan İmar Barışı ile vatandaşların bahçelerine baraka yapmalarının önü açıldı. Belediyeler barakalara elektrik ve su bağladı ama 2020 yılında kanun iptal edildi. Büyük emeklerle yaptıkları barakalar şimdi bir bir yıkılıyor.

Yapı kayıt belgelerini 2018 yılında çıkan kanunla alan vatandaşlar arazilerine küçük barakalar inşa etti. Huzurlu bir emeklilik hayaliyle bahçelerinde sebze, meyve yetiştirip baraklarında mutlu bir hayat yaşamaya başlayan vatandaşların huzuru bir yıl sürdü. 2020 yılında kanunda yapılan değişiklikle birlikte barakaların yıkımı süreci başladı. Tüm birikimlerini barakaların yapımına harcayan vatandaşlar büyük mağduriyet yaşıyor. İzmir, İstanbul, Eskişehir, Manisa, Konya gibi onlarca şehirden yetkililere seslerini duyurmak istiyorlar.

Esma Doğan Uzun, Konya’da yaşıyor. Konya Karatay belediyesinin 43 hanenin barakasını yıktığını söyleyen Uzun, yetkililerden kanunun iptalinden önce yapılan barakaların yıkım kapsamına alınmamasını talep etti. Esma Doğan Uzun mağduriyetini şöyle anlattı: “İmar Barışı’ndan yaklaşık 4 milyon kişi yararlandı. Başvurular internet üzerinden yapıldı. Her başvuranın başvurusu onaylandı. Daha sonra bu alanlara belediye tarafından su ve elektrik bağlandı. Üç yıl sonra yapı kayıt belgelerimiz iptal edildi. Herkes mahkemelere gitti. Binlerce arkadaşımız üzgün. Bu süreçten sonra çoğu mağdurun elektrik ve suları kesildi. 2020 yılında devletimiz hobi bahçelerinin yıkılmasına dair bir yasa çıkarttı. Belediyeler hobi bahçelerine geldiler, yıkımlar yaptılar ve insanlar mahkemelik oldu. Bu mahkemelerde cezalar ödediler. İzmir ve Konya’da 400 hobi bahçesi yıkıldı.

Esma Doğan Uzun

‘ÇADIR BİLE KURAMIYORUZ’

“Bu bahçede çadır kurmaya bile izin verilmiyor. Yağmur yağdığında, güneş açtığında perişan oluyorlar. İzmir’de Seferihisar Belediyesi bayramdan önce alelacele 90 tane hobi bahçesi için yıkım kâğıdı gönderdi. Eskişehir Odunpazarı Belediyesi 80 tane hobi bahçesine yıkım kararı verdi. Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. O da bittikten sonra hemen belediye atağa geçti. 80 hobi bahçesine hemen yıkım tebligatı gönderildi. Barakaları tekrar yıkacağız diyorlar. Belediyeler her gün hobi bahçelerini denetliyor.”

‘KİRAYA MAHKUM ETMESİNLER’

“İsteğimiz 2021 yılından önce yapılan hobi bahçeleri için bir düzenleme gelsin ve bu tarihten sonrakiler yasaklansın. Türkiye’de şu an bir evin fiyatı en az 1 milyon lira, kira en kötü yerde 4-5 bin lira. Bu kira ve konut sıkıntısının olduğu şu durumda insanların evini yıkmanın bir anlamı var mı? Bu insanların evini kaybetmesi kiralık evlere talebi artırır ve kiralarında yükselmesine sebebiyet verir. Evi yıkılan aileler kiraya gider. İnsanların ekonomik durumu kötü. Tüm birikimlerini buralara harcadılar. Ankara İstanbul gibi yerlerde ev sıkıntısı var. Bu konuda 4 milyona yakın mağdur var. Bu evlere dokunmasınlar ve kiraya mahkum etmesinler. Devletimiz bu sorunlara bir çözüm bulursa sadece bizim için değil herkes için çözüm olacaktır. Bu evler yıkılırsa konut krizi daha da derinleşecektir.”

Konya Karatay'daki barınağın son hali

‘KARATAY BELEDİYESİ 43 HANEMİZİ YIKTI’

“Bahçeye gittiğimizde üzerimizi değiştirecek bir çatı altımız yok. Belediyenin baskısı altındayız. Güneşlik yapmamıza bile izin verilmiyor. Bir metrelik seraya bile izin verilmiyor. Ekim dikime izin veriliyor. Tuvaletleri önceden yıkacağız dediler izin verildi ama güneşin altında çalıştığımızı görmüyorlar. Biz 3 metreye 3 metre olan küçücük barakalarımızı kaçak yapı olarak görmüyoruz. Karatay Belediyesi 43 hanemizi yıktı. Bu kanun çıktığında havuzlu villaları yıkacağız diye çıktı ama olan bize oldu. Mağduriyetin bir an önce giderilmesini istiyoruz.”

Sonraki Haber