Yapı-kayıt mağdurları: Düzenleme gelene kadar yıkımlar durdurulsun

2012 yılında orman vasfını kaybetmiş arazilerin (2B) satışına onay verilen yasa ile başlayan hobi bahçesi furyası, büyük bir mağduriyete dönüştü. Barakaları yıkılan vatandaşlar, bu konuda kanuni düzenleme gelene kadar mevcut yıkımların durdurulmasını talep etti

Orman vasfını kaybetmiş arazilerin (2B) satışına onay verilen yasa ile 2012 yılında başlayan hobi bahçesi furyası büyük bir mağduriyete dönüştü. Yurdun pek çok bölgesinde ve özellikle Konya, Ankara, İstanbul, İzmir gibi şehirlerimizde kooperatiflerden 50-100 metrekarelik arazi alan vatandaşlar, aldıkları araziye küçük kulübeler inşa etti. Bu yapıların tamamen yasal olduğunu düşünen vatandaşlara belediye ekipleri yapıların kanunlara aykırı olduğunu söyledi. “Çocuğumun ayağı toprağa değsin” diyerek ellerinde avuçlarında ne varsa araziye yatıranlar hüsrana uğradı. Vatandaşların kulübeleri şimdi birer birer yıkılıyor.

YASAL OLDUĞUNU ZANNEDİYORDUK

Aydınlık’a konuşan hobi bahçesi mağduru Esmanur Baykara, bu mağduriyetin giderilmesi için düzenleme yapıldığını bildiklerini belirtti ve düzenleme gelene kadar mevcut yapıların yıkımın durdurulmasını istedi. Baykara mağduriyetin oluşum sürecini ve gelinen son aşamayı şu ifadelerle anlattı: “Konya’da çok sayıda hobi bahçesi var. Hatta belediyenin de geniş bir arazi üzerinde hobi bahçesi var. Bu bahçeleri kura usulü vatandaşlara kiralıyorlar. Emlakçılar arazileri alıyor, örüyor, telliyor, kooperatifler kuruyor ve satıyorlar. Biz kulübemizi inşa etmeden önce bu işin yasal olduğunu zannediyorduk. Daha sonra yasalara aykırı bir işlem olduğunu öğrendik. Kooperatiften hak sahibi oluğumuzu görünce dolandırıldığımız, psikolojisine girdik. Bu konuda bilinçsizce hareket etmişim. Belediye suyumuzu, elektriğimizi veriyor, yolumuz var. Biz yaptık son aşmaya geldik ve belediye yetkilileri kaçak yapı diye bizi uyardı ama biz artık yapıp bitirmiştik.”

YIKIM KARAR YOK, YIKIM TARİHİ VAR!

“Şu aşamada ise ilk önce evimize Yapı Tatil Zaptı geldi. Daha sonra Encümen Ceza Kararı tebliğ edildi. Avukatımız bu aşamada İdare Mahkemesine ceza için yürütmeyi durdurma davası açtı. 60 günlük bir süre var. İkinci encümen yıkım kararı gelmeden telefon ile 6 Aralık’ta ‘yıkıma geliyoruz’ dediler. Avukatımız bize bunun mümkün olmadığını aktararak ‘Encümen yıkım kararının size yazılı olarak tebliğ edilmesi gerekir. Telefonla gelirlerse usulsüz bir yıkım gerçekleştirmiş olurlar’ dedi. Yıkım kararının yazılı bir biçimde verilmesi için belediyeye dilekçe verdik. Belediye ise cevap olarak Ceza Encümen Kararını tekrar verdi. Yıkım Encümen Karını verir misiniz dedim. Bir belediye çalışanı bunun için para ödemeniz gerekiyor dedi. Ücretini ödedik ve tekrar dilekçemizi verdik. Bu sefer de aynı encümen kararını para ile sattılar. Yine itiraz ettim ve hakkımda bir tane encümen kararı olduğu söylendi. Henüz yıkım kararı verilmemiş. Belediye çalışanı, ‘Koşullar bu iken hâlâ yıkıma gelecek misiniz? diye dilekçe verin biz yürütmeyi durdururuz’ dedi. Dilekçemize hâlâ bir cevap gelmedi.”

MANEVİ DEĞERİ ÇOK YÜKSEK

Bazı belediyelerin düzenlemeyi beklediğini aktaran Baykara, Konya Selçuklu Belediyesine de bekleme çağrısı yaptı: “Ankara Sincan ve İzmir Menemen’de yıkım olacağı zaman dernek olarak gittik ve belediyelerle görüştük. Burada birçok yıkımı durdurduk. Bu konuda bir düzenleme gelecek lütfen bekleyin dedik. Kimi belediye bekliyor. Kimisi beklemiyor. Ayın 16’sında tekrar gelecekler ve yıkacaklar. Eğer yıkarlarsa Tazminat davası açma hakkımız var. Bu barakayı ben kendi ellerimle yaptım. Tahtaları kestim, çaktım ve bu hale getirdim. Avukatımız bırakın yıksınlar davayı kazanırız diyor ama oranın bizde manevi değeri çok yüksek.”

‘MEVCUT YAPILAR KORUNSUN, CEZAMIZ NEYSE ÖDEYELİM’

“Barakam yıkıldıktan sonra bu düzenleme gelirse çok zoruma gider. Bu bir haksızlıktır. Mevcut yapılar korunsun ve cezamız neyse ödeyelim. Çoğu yer Yıkım Encümen Kararı olmadan yıkıldı. Hatta bazıları hiç aranmadı ve direkt eşyalarının üzerine yıkıldı.”

EŞYALARINI TOPLAMASINA İZİN VERMEDİLER

Konya Meram’da geçen Nisan ayında Meram Belediyesi ekipleri, hobi bahçesi sahibi bir kadının “Eşyalarımın toplanmasına bile izin verilmiyor. Eşyalarımı bari toplayayım. Ne olur Allah rızası için. İçeride tüp var her şey var. Ne olur eşyalarımı alayım öyle yıkın” yakarışına rağmen kulübeyi içindeki eşyalarla birlikte yıktı. Bahçe sahibinin üzüntüsü yürek sızlattı.

Sonraki Haber