Yaptırımlar Avrupa ülkelerini vuracak

Rusya'nın Ukrayna operasyonu sürerken Batı cephesi ekonomik yaptırımlarla ülkeyi vurmaya çalışıyor. Avrupa Komisyonu'nun sitesinde yer alan bilgilere göre Rusya halihazırda Birliğin en büyük beşinci ticaret ortağı.

Rusya'nın Ukrayna operasyonu sürerken Batı cephesi ekonomik yaptırımlarla ülkeyi vurmaya çalışıyor. ABD ve İngiltere ekonomik yaptırımlarını genişletirlerken 11 devlet teşebbüsü ve iki büyük özel kuruluşun yanında Rus iş insanlarının varlıklarına yönelik de tedbir kondu. ABD Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi eliyle Sberbank ve VTB Bank başta olmak üzere Rus şirketlerinin finansal sistemde işlem yapmalarını kısıtlandı. Yaptırımların uygulamada ne tür sonuçları doğuracağını zaman gösterse de Rusya'nın uluslararası ödemeler sistemi olan SWIFT'ten atılması konusunda ise bir tasarrufta bulunulmadı.

ENERJİ VE TAHILDA ARZ ŞOKU

Avrupa Komisyonu'nun sitesinde yer alan bilgilere göre Rusya halihazırda Birliğin en büyük beşinci ticaret ortağı. Rusya'nın ithalatının yüzde 36.5'i AB'den, ihracatının ise yüzde 37.9'u AB'ye. Rusya, AB'nin petrol ithalatının yüzde 26'sının ve AB'nin gaz ithalatının da yüzde 40'ını sağlıyor. İki kesim arasında 2020'de 174 milyar avroyu aşan ticarette, Rusya; enerji, madencilik ürünleri ve tarım ürünleri (tahıl) konusunda AB için güçlü bir tedarikçi. Yine AB ülkelerinin Rusya'da 310 milyar avroyu aşan tutarda doğrudan yatırımı var. Rusya'nın Birlik içerisindeki yatırımı da 130 milyar avrodan fazla. Rusya'yı dünya ticaretinden soyutlayacak derecede yaptırımların gelmesi en çok AB ülkelerini etkilyecek. Çünkü Rusya en büyük ticaret ortağı Çin ile farklı bir ödeme sistemi üzerinde anlaşma sağladı. AB ise ABD ve İngiltere denetiminde sistemle yürüyor. Rusya'nın oyun dışı kalması enerjideki fiyat şokuna ilave bir arz şoku eklenmesine, yükselen cevher ve tahıl fiyatlarına tuz biber ekilmesine neden olacak. Bu yüzden yaptırımlar ticareti etkilemekten ziyade Rusya'nın ilave dış kaynak almasını engellemeye yönelik. Konuştuğumuz bankacılar şayet Rusya, SWIFT dışına atılırsa ticaretini sürdürmek için ayrı ayrı ülkelerle yerel paralarla SWAP anlaşması yapması gerekecek.

'RUSYA PAZARINDA SORUN YOK'

Rusya'ya yönelik yaptırımlar Türk iş dünyasını da tedirgin ediyor. İHBİR Başkan Adayı ve Tayaş Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı, “Ukrayna - Rusya savaşı bizleri ihracat ve ithalat noktasında olumsuz etkiliyor. Ukrayna’dan yoğun miktarda buğday ve ayçiçeği ithal ediyoruz. Özellikle yağ üretiminde ayçiçeğini kullanıyoruz. Buğday ithalatına alternatif pazarlarımız Kanada, Meksika ve Avustralya. Ayçiçeğinde ise alternatif pazarlarımız Doğu Avrupa Ülkeleri, Bulgaristan ve Romanya. İhracat noktasında Rusya pazarı ile herhangi bir sorun yaşamıyoruz. Ukrayna’da ise yükleme sorunları yaşanıyor. Sevkiyat şu anda durmuş pozisyonda.” bilgisini verdi.

ENERJİ KRİZİNE NEDEN OLABİLİR

Türkiye Genç İş insanları Derneği Başkanı (TÜGİAD) Nilüfer Çevikel ise, “Petrol ve doğal gaz fiyatları hızla artışa geçti. Ülkemizin ve Avrupa’nın birçok ülkesinin doğal gazda Rusya’ya bağlı olması, sorunun çözülememesi halinde önümüzdeki günlerde bizleri büyük bir enerji krizi ile karşı karşıya bırakabilir.” diye konuştu. Laleli Sanayici ve İş İnsanları Derneği (LASİAD) Başkanı Gıyasettin Eyyüpkoca ise, “Üzülerek belirtmek isterim ki mevcut işgal hali bölge piyasamızdaki sezon başı siparişleri olumsuz etkiledi.” bilgisini verdi.

Sonraki Haber