Yaptırımlar İngiltere’nin büyümesini engelleyecek

İngiliz Parlamentosu Hazine Komisyonu, Rusya’ya uygulanan yaptırımları tartıştı. Komisyon davetlisi olarak toplantıya, merkezi başkent Londra’da bulunan Capital Economics’in baş ekonomisti Neil Shearing de katıldı.

Rusya’ya karşı uygulanan yaptırımların İngiltere’de bu yıl enflasyonun beklentilerden 1 puan daha yüksek gerçekleşebileceğini belirten Shearing, yaptırımların İngiltere’nin gayrisafi yurt içi hasılasına (GSYH) olumsuz yansıyabileceğini dile getirdi. Ekonomist Shearing, yaptırımlar nedeniyle 2022'de büyüme oranının yüzde 0,25 ile 0,50 seviyesinde düşüşe yol açabileceğini değerlendirdi.

KÜRESEL FİYATLARI ETKİLEYEBİLECEK ARAÇLAR YOK

Shearing ayrıca emtia fiyatları ve enflasyondaki artışa da değindi. Artışların İngiliz ekonomisi üzerinde baskı oluşturacağına dikkat çeken Shearing, “Şu anda İngiltere ekonomisine açık ara en önemli darbe, Rusya'dan çok fazla ithalat yaptığımız için değil, küresel fiyatlar yükseldiği için oluşacak. (Ekonomik darbe) Enerji fiyatları ve ithalatımızın maliyeti üzerindeki etkiden gelecek” ifadelerini kullandı. Enerji faturalarında yapılacak vergi indirimlerinin tüketicilerin alım gücüne doğrudan ve esaslı bir fark yaratmasının beklenmediğini paylaşan Shearing, İngiltere Merkez Bankası’nın küresel enerji fiyatlarını etkileyebilecek araçlara sahip olmadığını da sözlerine ekledi.

SON 50 YILIN EN BÜYÜK GELİR SIKINTISI

İngiliz düşünce kuruluşu Çözüm Vakfı (Resolution Foundation) da ekonomi analizini açıkladı. Vakfın 2022 yılı ilk çeyrek makroekonomik politika değerlendirmesine göre, Ukrayna krizi ile artan enerji fiyatları İngiliz halkına olumsuz yansıyacak. James Smith imzasıyla paylaşılan raporda, enflasyonun etkisiyle hane halkı gelirinin bu yıl yaklaşık bin pound düşeceği tahmin ediliyor. Bu düşüş, 1970’lerin ortalarından bu yana en büyük reel düşüşü yansıtırken, nisan ayı enflasyonunun da yüzde 8,3 ile zirveye ulaşması bekleniyor.

Sonraki Haber