'Elektrik faturası sözü tutulsun'
Kahramanmaraş merkezli depremin üzerinden 4 ay geçti. Hükümetin depremden sonra elektrik ve su faturalarının vatandaşlardan tahsil edilmeyeceği şeklindeki sözlerinin tutulmadığı ileri sürüldü.
Aydınlık’ın görüştüğü bir grup çiftçi ve esnaf, “Deprem bölgesinin elektrik ve su faturalarının, devlet tarafından ödeneceği söylenmişti. Daha depremin yaraları sarılmadan elektrik ve su faturaları elimize tutuşturuldu. Biraz bekleseydiniz…” dediler.
ENERJİ ŞİRKETİNİN AÇIKLAMASI
Bölgeye elektrik dağıtımı yapan EnerjiSA yetkililerinden aldığımız bilgiye göre, yıkılan ve ağır hasarlı binalara elektrik faturası gönderilmedi. Elektrik faturalarının Ocak-Mayıs aylarına ait faturaların toplam gönderildiğini, bu toplamın 6 aya bölünerek ödenmesi gerektiğini belirttiler. Yetkililer, istenirse toplam paranın bir kerede vatandaşın ödeyebileceğini de söylediler.
VATANDAŞIN TEPKİSİ
Elektrik faturaları konusunda çiftçi, esnaf ve oda başkanlarıyla görüştük. Yaşadıkları mağduriyeti şöyle aktardılar:
Zeki Deveci (Çiftçi):
Sayın Cumhurbaşkanımız, Kahramanmaraş merkezli depremden sonra bir açıklamasında ‘Hasarlı, az hasarlı, orta ve ağır hasarlı binaların elektrik, doğal gaz ve su sayaçları okunmayacak ve alınmayacak.’ demişti. Seçimin üstünden 20 gün bile geçmeden faturalar kabarık gelmeye başladı. Biz deprem bölgesindeyiz ve mağduruz. Halen evlerimizi oturacak duruma getirmedik. Çadırlarda yaşıyoruz.
Muti Keskin (Esnaf):
6 ay süreliğine elektrik, doğalgaz ve su paralarının devlet tarafından karşılanacağı söylenmişti. Sayın Cumhurbaşkanımızın, bu tür adil olmayan durumları önlemesini istiyoruz. Büyük bir depremden çıktık, böyle bir felaket yaşamadık. Bundan hepimizin ibret alması gerekir. Ev kiraları almış başını gitmiş. Sayın Cumhurbaşkanımız, sayın bakanlarımız bu duruma bir el atsınlar. Zor günlerde hükümet, vatandaşın yaralarının sarılmasında en önemli kurumdur. Lütfen bu zor günleri ortak dayanışma ile aşalım.
‘ESNAF ZOR DURUMDA’
Nurettin Tabaş (İskenderun Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı):
Deprem ilimizi ve bütün bölgemizi etkiledi. Faturalar yeni gelmeye başladı. Elektrik ve su borçları keşke öteleme yerine, bir miktarı silinmiş olsaydı. Devlet daha iyisini bilir ama esnafımız şu anda gerçekten zor durumda. Bizim beklentimiz, esnafın biraz daha canlanması ve herkesin de buna yardımcı olmasıdır.
Lütfü Açar (Çiftçi): Bize gönderilen fatura çok kabarık ve nasıl ödeyeceğimi de bilemiyorum. Evde doğru dürüst kalmadık ama faturalar hazırlanmış ve önümüze kondu. Umarım yetkililer bu işi düzeltir.
Sadık Karakaş (Vatan Partisi İskenderun İlçe Sekreteri): Yetkililerle görüştük. Orta ve ağır hasarlı binalardaki elektrik sayaçlarını okumadıklarını, az hasarlı binaları okuduklarını ve herhangi bir zam, faiz getirilmeden ocak- mayıs ayı faturalarının gönderildiğini ve bunun 6 taksit veya bir kerede de ödeneceğini belirttiler. Vatandaşın önerisi bir süreliğine olsun sayaçların okunmaması yönünde. Okunduğunda da vatandaşın değil, devletin ödemesinin daha doğru olacağını düşünüyoruz. Devlet, vatandaşın elektrik su gibi küçük sorununu çözebilir. Yani deprem bölgesinde zarar görenlerin bir süre daha elektrik, su ve doğal gaz ödememesi, deprem yaralarının sarılmasına hizmet edecektir.