Yardımlara ulaşamayan soluğu muhtarlıkta alıyor
Koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında alınan '65 yaş üstündekilere kolonya ve maske dağıtımı' kararının uygulanmasında yaşanan sorunların, muhtarlarla vatandaşları karşı karşıya getirdiği bildirildi.
CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, muhtarlardan kendilerine sistemdeki aksaklıklarla ilgili çok sayıda şikayet geldiğini söyledi. Budak, yaptığı yazılı açıklamada şu satırlara yer verdi:
'ELLERİNDE NE MASKE NE DE KAYNAK VAR'
“Cumhurbaşkanı’nın 15 gün önce açıkladığı ama hâlâ dağıtılmayan kolonya ve maskeden tutun da kaymakamlıklar aracılığıyla yapılan sosyal yardım ödemelerine kadar, vatandaş her konuda tek muhatap olarak karşında muhtarı buluyor. Kaymakamlıklara ulaşamayanlar soluğu muhtarlıkta alıyor. Ama muhtarların elinde ne maske ne kolonya ne de ödeme yapacak bir kaynak var. Sistemdeki beceriksizliğin bedelini muhtarlar ödüyor.”
'İHTİYAÇ LİSTELERİ DE VERİLMEYE BAŞLANDI'
“Sistemin doğru düzgün işlemeyişinin faturasını hiçbir yetkisi bulunmayan muhtarlar çeker hale geldi. Evden çıkama yasağı olan yaşlı yurttaşlarımız kendilerine verilen numaralara ulaşmakta güçlük çekiyorlar. Acil ihtiyaçlarını en kolay muhtarlara söylüyorlar. Görüştüğüm pek çok muhtar, bazı vatandaşların artık direkt kendilerine ihtiyaç listesi vermeye başladığını söyledi. O bir yana, Erdoğan’ın sözünü verdiği maske ve kolonyalara bile muhtarların el koyduğunu ve dağıtmadığını iddia edip, muhtarlığı aramaya kalkan yurttaşlar bile oluyor. Oysa muhtarlıklarda ne maske ne kolonya var.”
'KÜFÜR YEMEKTEN SİNİRLERİMİZ BOZULDU'
Muhtarların, kişisel gayret ve çabalarıyla mahallesinde ihtiyaç duyan kişilere yardımcı olmaya çalıştığına dikkat çeken Budak şöyle sürdürdü:
“Şimdi bir de sosyal yardımların dağıtımı meselesi ortaya çıktı. PTT şubelerinin kapatılacağının söylenmesinin hemen ardından, vatandaş muhatap bulamayınca ilk iş muhtarı arıyor. ‘Benim bin liram nerede muhtar?’ diye soruyor. Muhtar kendisinin böyle bir kaynağının da yetkisinin de bulunmadığını söyleyince vatandaş tepki gösteriyor. Görüştüğümüz çok sayıda muhtar, ‘küfür yemekten sinirlerimiz yıprandı’ diye dert yandılar. Böyle bir şey olabilir mi? Muhtarlarımız işten kaçmıyor ki… Aksine keşke kaynağımız olsa da o paraları biz evlere gidip tek tek dağıtsak diyorlar. Bunun sorumlusu, sistemi doğru düzgün işletmeyen iktidar ve onun yönetimindeki bürokrasidir. Muhtarla vatandaşı karşı karşıya getirmeyi başardılar.”