Yargı kararı olmadan müdahale edilemiyor
+90 isimli Youtube kanalında “Seks işçisi olmak” başlık videonun önceki gün yeniden paylaşılması, Youtube kanallarındaki içeriklerle ilgili hukuksal denetimi gündeme getirdi. Sakıncalı içerikler hakkında yargı yoluna başvurulmadığı takdirde ilgili kurumların bir icra yetkisi yok.
Aydınlık’ın Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) yetkililerinden edindiği bilgilere göre iki kurum da internet ortamına içerik sağlayıcılarının denetimi konusunda tam yetkili değil. Denetleyici kurumların tam yetkiye sahip olmamaları, Youtube gibi çok sayıda vatandaşın kullandığı platformların denetiminin nasıl olacağı sorusunu akıllara getirdi.
RTÜK İÇİN ÇALIŞMA
RTÜK yetkilisi, konunun takipçisi olduklarını ancak sürecin BTK tarafından yürütüldüğünü iletti. RTÜK yetkilisi, RTÜK’ün sadece Youtube üzerinden düzenli televizyon yayını yapan içerik sağlayıcılarına müdahale edebildiklerini belirtti. Öte yandan RTÜK’ün tüm kanallar üzerinde denetim hakkına sahip olması yönünde fikir birliği olduğu, çalışmalar yapıldığı öğrenildi.
MAHKEME KARARI VARSA BTK DEVREYE GİREBİLİYOR
Aydınlık’a açıklama yapan BTK yetkilisi de Youtube’a doğrudan müdahale etme yetkilerinin olmadığını, mahkeme kararı sonrası resen uygulama yapabildiklerini söyledi. BTK yetkilisi şu bilgileri verdi: “BTK icracı değil düzenleyici bir kurum. Bizim yaptırımda bulunmamız için mahkemenin bize bildirimde bulunması gerekiyor. Mahkeme bildirimde bulunduktan sonra BTK, resen uygulama yapabiliyor. Eğer bir mahkeme kararı yoksa biz müdahale edemeyiz.”