Yargıda ve Emniyet’te yoğun mesai: Teröristlere çetelere kumpasçılara darbe

Türk mahkemeleri ve Emniyet güçleri, Türkiye’nin milli ve Anayasal güvenliğini tehdit eden yapılara darbe indirdi. Çok sayıda çete çökertildi, terör örgütlerinin üst düzey yöneticileri yakalandı.

Cumhuriyet’in 100. yılı, güvenlik mücadelesi açısından oldukça yoğun geçti. Adliyelerde tamamlanan çok sayıda davada Türk milletine düşmanlık edenler cezalandırıldı. Sarallar, Şahinler, İnegöl Terkinler, Zaza Doğan, Comanchero, Yolyemezler gibi çeteler çökertildi. FETÖ, PKK, DEAŞ, DHKP-C gibi terör örgütlerinin üst düzey yöneticileri yakalanarak cezaevine konuldu. Uyuşturucu tüccarları, kara para aklayıcıları, casusluk faaliyeti yürütenler, kumpasçılar için de “umutsuz” bir yıl oldu.

Sadece olumlu değil olumsuz gelişmelerin de yaşandığı bir yılı geride bıraktık. 28 Şubat ve Balyoz gibi FETÖ kumpaslarındaki hatada ısrar, kumpasların sürmesine, kahraman komutanların haksızca cezaevinde kalmalarına neden oldu.

2023, aynı zamanda FETÖ’yle mücadelenin sürdüğü bir yıldı. Emniyette FETÖ ile irtibat ve iltisakları tespit edilen 445 aktif Emniyet mensubu açığa alındı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığımızın dijital materyaller üzerinde yaptığı geriye dönük çalışmalar kapsamında; FETÖ ile irtibat ve iltisaklı olduğu tespit edilen 445 aktif emniyet mensubu açığa alındı. Bu şahıslar hakkında idari soruşturma açıldı. Terör örgütleri ve iş birlikçileriyle mücadelemizi durmadan, duraksamadan sürdürmeye devam edeceğiz.” diyerek mücadelenin devam edeceğinin altını çizdi.

HABLEMİTOĞLU SUİKASTI DAVASI BAŞLADI

Geride bıraktığımız yılın en çok konuşulan olaylarından birisi de Necip Hablemitoğlu suikastına ilişkin dava oldu. 18 Aralık 2002'de evinin önünde uğradığı suikast sonucu hayatını kaybeden Hablemitoğlu’nun ölümüne ilişkin soruşturma, zamanaşımı süresi dolmadan, 2022 yılı sonunda tamamlanıp iddianame hazırlandı. Davanın görülmesine ise 2023 yılında başlandı. Davanın sanıkları arasında FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ile örgüt yöneticilerinden Mustafa Özcan, eski istihbaratçı Enver Altaylı'nın yanı sıra Aydın Köstem, Levent Göktaş, Ahmet Tarkan Mumcuoğlu, Fikret Emek, Nuri Gökhan Bozkır, Mehmet Narin ve Serhat Ilıcak yer aldı. Soruşturma aşamasında tutuklanan sanıklardan Köstem, Göktaş, Mumcuoğlu, Emek, Altaylı ve Bozkır dava başladıktan sonra tahliye edildi. Hakkında tahliye kararı verilen Altaylı'nın başka suçtan cezası olduğu için cezaevinden çıkamadı. Tahliye edilen diğer beş sanıktan Bozkır'ın ise tahliyesinden bir süre sonra yurt dışına kaçtığı belirlendi. Davanın görülmesine 2024’te devam edilecek.

ATABEYLER KUMPASI ÇÖKTÜ

Kamuoyunda “Atabeyler Davası” olarak bilinen ve yeniden görülen davanın karar duruşması Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinde yapıldı. Eski Yüzbaşı Murat Eren'in yeniden yargılandığı davada karar çıktı. Mahkeme, Murat Eren ile birlikte toplam 3 sanığın beraatine karar verdi. Atabeyler soruşturması, Ankara Emniyetine, Merzifon'dan gelen bir elektronik posta üzerine başlatılmıştı. İhbar yazısında, Danıştaya yönelik saldırıyı yapan Alparslan Arslan’ı yönlendiren grubun yeni bir eylem hazırlığında olduğu, dönemin başbakanı Erdoğan ve danışmanını hedef alarak keşif yapıldığı belirtildi. Polis, bu isimsiz ihbar nedeniyle Özel Kuvvetler’de görevli 4 asker ile 7 sivile yönelik operasyon başlatmıştı. Atabeyler davası kapsamında Murat Eren, Yasin Yaman, Erkut Taş ile sivil şahıs olan ve 2020 yılında vefat eden Yunis Akkaya’ya ceza verilmişti. Yapılan başvurular neticesinde Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesince 'yargılamanın yenilenmesi' kararı verilmişti.

KARLOV SUİKASTI DAVASI TEMYİZDEN GEÇTİ

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’un öldürülmesine ilişkin davada Yargıtayın temyiz incelemesi de 2023 yılında tamamlandı. Yargıtay, hakkında ceza verilen 13 sanıktan 12'si hakkındaki hükmü onadı. Dairenin kararında, suikastçı Altıntaş'ın FETÖ'nün "emniyet mahrem yapılanması" içerisinde bulunduğu tespiti yer aldı. FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin başarısız olduğu anımsatılan kararda, bunun üzerine örgüt mensuplarının dağılmasını engellemek ve darbe girişimine imkan sağlamak amacıyla 19 Aralık 2016'da düzenlenen "Gezgin Gözüyle Kaliningrad'tan Kamçatka'ya Rusya" konulu fotoğraf sergisinin açılış kokteylinde Karlov'u öldürdüğü anlatıldı.

DARBECİLERİN CEZASI ONANDI

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin en önemli davalardan birisi olan Akıncı Üssü davasının temyiz incelemesi de tamamlandı. Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Akıncı Üssü dosyasında, FETÖ'nün sözde sivil imamları Kemal Batmaz, Hakan Çiçek, Nurettin Oruç ve Harun Biniş ile dönemin İncirlik 10. Tanker Üs Komutanı eski tuğgeneral Bekir Ercan Van'ın da arasında bulunduğu 18 sanık hakkındaki 77'şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarını onadı. Kararda, Bekir Ercan Van'ın, darbe girişimi süresince İncirlik Üssü’nün en üst düzey yetkilisi olan ABD’li komutan John Walker ile birçok kez temas kurduğu belirtildi.

FETÖ'nün sivil imamları Kemal Batmaz ve diğer 18 sanık hakkında verilen 77'şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası onadı.

KARA HAVACILIK DAVASINDA KARAR

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminde Kara Havacılık Komutanlığındaki eylemlere ilişkin aralarında darbeci helikopter pilotlarının da bulunduğu 114 sanık hakkındaki cezaları ve 29 sanık hakkındaki beraat kararlarını da onadı. Daire bu davada, 16 Temmuz sabahı dönemin Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ı Akıncı Üssü'nden Çankaya Köşkü'ne götüren helikopterin pilotu eski albay Uğur Kapan, olay tarihinde Kara Havacılık Komutanlığı Hava Ulaştırma Grup Komutanı eski albay Oğuz Yalçın ve darbeci helikopter pilotlarına talimatları ileten kule görevlisi astsubay İlhan Ocakcıoğlu'na "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" ve "nitelikli kasten öldürme" suçlarından verilen 29'ar kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarını onadı.

Anayasa Mahkemesinin, Anayasa normunun uygulanmasını bireysel başvuru yoluyla ortadan kaldıracak veya işlevsiz hale getirecek şekilde bir karar vermesinin hukuken mümkün olmadığı ifade edilen kararda şu ifadeler yer almıştı:

“Aksi halde Türkiye Cumhuriyeti'nin devleti ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne kasteden, pek çok kanlı terör eylemi ile irtibatlandırılan ve haklarında mutlak terör suçlarından soruşturma veya kovuşturma bulunup, henüz yakalanamayan ve kırmızı bültenle aranan Fetullah Gülen, Şerif Ali Tekalan, Recep Uzunallı, Adil Öksüz, Ekrem Dumanlı, Cemil Bayık, Murat Karayılan, Duran Kalkan, Sabri Ok ve Ali Ekber Doğan ve bunlar gibi şüpheli ya da sanıkların milletvekili seçilmelerinin, yemin ederek göreve başlamalarının ve TBMM'ye girmelerinin önü açılır ki bu durumun hukuken isabetli olduğunu savunmanın izahı kabil olduğunu söylemek mümkün değildir.”

DEVA PARTİLİ GÜRCAN'A CASUSLUKTAN 5 YIL

Ankara 26. Ağır Ceza Mahkemesi, DEVA Partisi kurucu üyesi Metin Gürcan hakkında, "devletin güvenliği ve siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri temin etmek" suçundan 5 yıl hapis cezası verdi. Gürcan hakkındaki diğer suçlardan beraat etti. Yabancı misyon temsilcilerine casusluk yaptığı suçlamasıyla yargılanan DEVA Partisi kurucu üyesi Metin Gürcan'ın eylemlerinin, "devletin güvenliği ve siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri temin etmek" suçunu oluşturduğuna hükmeden mahkeme heyeti, Gürcan'ı 5 yıl hapis cezasına mahkum etti. Hükümle Gürcan'ın hakkında haftanın belli günleri ikametgahına en yakın polis merkezine imza atma şeklinde uygulanan adli kontrol şartının devam etmesi kararlaştırıldı.

DANIŞTAY'IN İSTANBUL SÖZLEŞMESİ KARARI

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı kararının iptaline yönelik davaları reddeden Danıştay 10. Dairesinin kararını onadı. Onamayla Türkiye'nin sözleşmeden çekilme kararı hukuken kesinleşti. Bazı sivil toplum kuruluşları 10. Daire kararına Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunda itiraz etmişti.

CASUSLUK DAVASINDA MİT RAPORU DOSYAYA GİRDİ

İsrail istihbaratı adına Türkiye'deki bazı şirketlerin bilgilerini vererek "casusluk" suçunu işlediği iddia edilen 17 sanığın yargılandığı dava devam ediyor. İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nde son görülen duruşmada Milli İstihbarat Teşkilatı'ndan (MİT) istenen rapor dava dosyasına girmişti. Raporda, İsrail İstihbarat Servisi'nin istihbari yöntemler kullanarak para karşılığında bilgi aldığı bir dedektiflik şebekesi kurduğu aktarıldı. İstihbarat servisinin özel dedektif Selçuk Küçükkaya'nın şebekesi vasıtasıyla kamu kurumlarından elde ettikleri gizli verileri de kullanarak Türkiye'de cinayet, adam kaçırma, tehdit ve şantaj gibi suçları işlemeyi tasarladığı ifade edilen raporda, elde edilen bilgiler ve olası neticeleri dikkate alındığında, Türkiye topraklarında bulunan yabancı şahsıların kişisel verilerinin korunamadığı, can güvenliğinin sağlanamadığı gibi hususlarda uluslararası kamuoyunda bir algı oluşturulduğu anlatıldı.

2023’TE ÖNE ÇIKANLAR:

- Sarallar, Şahinler, İnegöl Terkinler, Zaza Doğan, Comanchero, Yolyemezler çeteleri çökertildi. Çok sayıda organize suç örgütü yöneticisi yakalandı.

- FETÖ, PKK, DEAŞ, DHKP-C başta olmak üzere Türkiye’yi hedef alan terör örgütlerine karşı mücadele bu yıl da sürdü. Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet Genel Müdürlüğü ve MİT’in düzenlediği operasyonlarda terör örgütlerinin üst düzey yöneticileri yakalanırken çok sayıda terör eylemi önlendi.

- Sosyal medya fenomeni Dilan Polat ve eşi Engin Polat’la başlayan operasyonlarda 600’ü aşkın fenomen incelemeye alındı. Kara para aklama iddiasıyla başlatılan soruşturmada 24 şüpheliden 16’sı tutuklandı.

- Uyuşturucu ticaretini ve üretimini önlemek adına da çok sayıda operasyon yapıldı. Türkiye genelindeki operasyonlarda pek çok uyuşturucu türü, piyasaya sürülmeden ele geçirildi. Uyuşturucu tüccarları gözaltına alındı.

KOBANİ DAVASINDA SONA GELİNDİ

HDP'nin yaptığı çağrılar sonucunda Kobani bahanesiyle 6-8 Ekim 2014'te düzenlenen eylemlere ilişkin, aralarında PKK'nın sözde üst düzey yöneticilerinin yanı sıra eski HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da bulunduğu 108 sanığın yargılandığı davada sona yaklaşıldı.

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesince görülen davada savcı, esas hakkındaki mütalaasını sundu. Mütalaada sanıklar Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ Şenoğlu, Ahmet Türk, Bircan Yorulmaz, Ali Ürküt, Alp Altınörs, Altan Tan, Ayhan Bilgen, Ayla Akat Ata, Aysel Tuğluk, Ayşe Yağcı, Bircan Yorulmaz, Bülent Barmaksız, Cihan Erdal, Nazmi Gür, Dilek Yağlı, Emine Ayna, Sırrı Süreyya Önder, Gülser Yıldırım, Gültan Kışanak, Günay Kubilay, İsmail Şengül, Zeki Çelik, Pervin Oduncu, Sebahat Tuncel, Zeynep Karaman, İbrahim Binici, Can Memiş, Gülfer Akkaya, Berfin Özgü Köse, Emine Beyza Üstün, Meryem Adıbelli, Sibel Akdeniz, Mesut Bağcık, Nezir Çakan ve Aynur Aşan'ın "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapsi istendi.

Son savunmaların yapıldığı davada 2024 yılında karar bekleniyor.

HATADA ISRAR NEDENİYLE KOMUTANLAR CEZAEVİNDE

FETÖ’cü savcı ve hakimlerin başlattığı 28 Şubat kumpas davasında 5 komutan hala cezaevinde kalmaya devam ediyor. Dava dosyasındaki tüm delillerin yargı kararlarıyla sahte olduğu, davanın FETÖ kumpası olduğu ortaya çıkarılmasına rağmen Türk ordusunun kahraman komutanların kumpas mağduriyeti sürüyor.

Öte yandan Adli Tıp Kurumu, Org. Çetin Doğan (83), Org. Fevzi Türkeri (82), Korg. Yıldırım Türker (82), Tümg. Cevat Temel Özkaynak (78) ve Tümg. Erol Özkasnak (77) hakkında ileri düzeydeki rahatsızlıkları ve yaşları dolayısıyla bir rapor hazırlayarak Adalet Bakanlığına gönderdi. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan henüz komutanların cezasını kaldırmaya yönelik yetkisini kullanmadı.

FETÖ’nün Balyoz kumpasında da haklarında beraat kararı bozularak komutanların yeniden yargılanması, bir skandalı daha beraberinde getirdi. Kumpası sürdüren İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi, 24 Mart 2023’te Çetin Doğan, İhsan Balabanlı, Behzat Balta, Mehmet Kaya Varol, Erdal Akyazan ve Emin Küçükkılıç’a hapis kararı verdi. Hükümetin hatalı ve intikamcı tavrı, FETÖ kumpaslarının sürmesine neden oluyor.

TSK’YA İFTİRAYA HAPİS CEZASI

Katıldığı PKK kanalında, "terör örgütü propagandası" yaptığı gerekçesiyle hakkında dava açılan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın yargılandığı dava İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Mahkeme Fincancı'yı, 2 yıl 8 ay 15 gün hapis cezasına çarptırarak tahliye etti. Diğer yandan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, TTB Merkez Konseyi ve Fincancı'nın kuruluş amaçlarına aykırı faaliyette bulundukları gerekçesiyle görevlerine son verilmesi ve yerlerine yenilerinin seçilmesi talebiyle davaname hazırlayarak, Ankara 31'inci Asliye Hukuk Mahkemesi'ne göndermişti. Mahkeme, TTB Merkez Konseyi yönetiminin düşürülmesine hükmetti.

Şebnem Korur Fincancı
Sonraki Haber