Yargıtay, Abdullah Zeydan kararını bozdu: Yeniden yargılanacak!

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Van Büyükşehir Belediye Başkanı Abdullah Zeydan'ın memnu haklarının iade edilmesinin usulsüz olduğuna karar verdi. Dosya, yeniden karar verilmek üzere Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi dava dosyasında yaptığı incelemede, Abdullah Zeydan'ın memnu haklarının iadesi kararının usulsüz olduğunu vurguladı. Kararda, memnu hakların iade edilebilmesi için iki şartın yerine getirilmesi gerektiği belirtildi. Bu şartların ise ceza infazının tamamlandığı tarihin üzerinden üç yıllık sürenin geçmesi ve kişinin bu süre zarfında yeni bir suç işlemeyerek, hayatını iyi halli olarak sürdürdüğü hususunda mahkemede bir kanaat oluşması olduğu açıklandı.

ÜÇ YIL DOLMADAN KARAR VERİLDİ

Sabah Gazetesi'nden Halit Turan'ın haberine göre; Dosya kapsamında Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nin hükümlü Abdullah Zeydan hakkında yasaklanmış haklarının geri verilmesine dair kararın 04 Nisan 2023'de verildiği, ek kararının verildiği tarihte, üç yıllık sürenin geçmiş olması şeklinde belirlenen ve mahkemeye herhangi bir takdir hakkı tanımayan ilk şartın gerçekleşmediği belirtildi. Abdullah Zeydan'ın tahliye tarihinin, hükmün kesinleştiği tarih olan 20 Aralık 2022 olduğu, cezanın infazından itibaren 3 yıl geçmiş olması gerektiği vurgulanarak bu sürenin de 20 Aralık 2025 olduğu kaydedildi.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Abdullah Zeydan'ın yasaklanmış haklarının geri verilmesine dair Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararının yalnızca olağanüstü kanun yolu ile verilmesi mümkün olduğu halde, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan başvurunun kabul edilerek karar verilmesinin hukuka aykırı olduğunu ifade etti. Daire, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararının hukuki değerden yoksun olduğunu vurguladı. Hem memnu hakların iade edilmesi kararı hem de o kararın iptal edildiğine dair ikinci kez verilen kararı bozan Yargıtay 3. Ceza Dairesi, dava dosyasını ilk derece mahkemeye gönderdi.

NE OLMUŞTU?

31 Mart 2024 Yerel Seçimlerinde 'PKK sizi tükürüğüyle boğar' sözleriyle hatırlanan DEM Parti Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Abdullah Zeydan seçimi önde bitirmişti. Ancak terör hükümlüsü olduğu için Van İl Seçim Kurulu, Zeydan'ın seçilme hakkını geri almıştı. Bu kararın ardından Van'da çeşitli provokasyonlar yaşanmış ve YSK ikinci bir karar alarak Zeydan'a mazbatasını vermişti.

Yüksek Seçim Kurulu, Abdullah Zeydan'a mazbata verilmesi kararıyla ilgili gerekçesini açıkladı. YSK'nin 16 sayfalık gerekçesinde, Abdullah Zeydan hakkında, yasaklanmış hakların geri verilmesine yönelik 4 Nisan 2023 tarihli kararın, Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğünce 10 Ağustos 2023'te incelendiği belirtildi.

MAHKEME KARARI HUKUKİ DEĞERDEN YOKSUN VE YOK HÜKMÜNDE

Gerekçede, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesinin, 29 Mart 2024'te verdiği daha önceki kararın ortadan kaldırılmasına ilişkin kararın "hukuki değerden yoksun ve yok hükmünde" olduğu ifade edilerek, şu tespitler yapıldı:

"Verilen karar ve kesinleştirme işlemi bir şekilde temyizen kaldırılmadığı sürece ayakta olduğundan, seçim takvimi sürecinde ilgili seçim kurullarınca bu karar uyarınca işlem yapılmıştır. Bu sebeple yok hükmünde olan ve bu nedenle de Kurulumuzca da yokluğu sabit görülen söz konusu ikinci ek kararın hukuken dikkate alınma imkanı bulunmamaktadır.

'YENİ BİR KARAR USUL VE YASAYA AYKIRI'

Diğer bir deyişle verilen yasaklanmış hakların iadesine ilişkin 4 Nisan 2023 tarihli ilk karar halen geçerliliğini sürdürmektedir. CMK'nın 264'üncü maddesine göre kanun yoluna başvurma, başvuranın haklarını ortadan kaldırmaz, bu durumda mahkemenin başvuruyu derhal ilgili mercie göndermesi gerekir. Bu durumda Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesinin yapması gereken iş, itirazı istinaf/temyiz başvurusu olarak kabul ederek dosyayı üst mahkemesine göndermek olacaktı, ancak mahkemenin kanuna aykırı şekilde el çekmiş olduğu dosyayı tekrar ele alarak ilk kararını kaldıran yeni bir karar vermesi usul ve yasaya aykırıdır."

Ceza mahkemelerince verilen kararların kesinleştirme işlemi ve verilen kararların resen kaldırmasıyla ilgili konunun da irdelendiği gerekçede, bu konudaki Yargıtay kararlarına atıf yapıldı. Yargıtay içtihatlarına göre, yasaklanmış hakların geri verilmesi kararları, istinaf veya temyiz kanun yoluna tabi olduğundan bu kararların, sanki itiraz usulüne tabiymiş gibi mahkemesince yeniden ele alınarak ek kararla ortadan kaldırılamayacağı belirtilen gerekçede, "Bu kararların istinaf ve temyiz mercilerine taşınması halinde gerekli değerlendirmenin Yargıtay tarafından yapılarak onanacağı veya bozulacağı izahtan varestedir." denildi.

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesinin, 29 Mart 2024'te verdiği, daha önceki kararının ortadan kaldırılmasına ilişkin kararının henüz kesinleşmediği yönündeki açıklamaların da ele alındığı gerekçede, şunları kaydedildi:

"Olayımızda CMK'nın 38/A maddesi gereğince kararın Cumhuriyet savcısının UYAP ekranına düşmesiyle karar tebliğ edilmiş sayılacak ve CMK'nın 39'uncu maddesi hükmü gereğince gün ile belirlenen tebliğ süreleri tebligatın ertesi günü başlayacaktır. Bu sebeple, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesinin söz konusu ek kararının Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca görüldü yapılmadığı ve dolayısıyla kararın henüz kesinleşmediği gerekçesi hukuka aykırıdır."

VATAN PARTİSİ BAŞVURU DA BULUNMUŞTU

Vatan Partisi, YSK’ya 'PKK sizi tükürüğüyle boğar' diyerek TSK’yı hedef alan DEM Partili Abdullah Zeydan'a mazbata verilmesi kararının yeniden incelenmesi talebiyle başvurmuştu. Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Utku Reyhan, devletin zaaf içinde olduğunu belirtmişti.

Mazbatanın gerekçesinin açıklanmasının ardından ek başvuru talebiyle YSK’ya giden heyet, kararın Anayasa’ya aykırı olduğunu bildirmişti. Bunun iki gerekçesi ise şöyle açıklanmıştı: Yedek üyeler Anayasa’ya aykırı şekilde kararın oylamasına katıldı, YSK kendisini temyiz mahkemesi yerine koydu.

Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Utku Reyhan, MKK Üyesi Hukuk İşleri Bürosu Başkanı Avukat Erdem Cömert, MYK Üyesi Hukuk İşleri Bürosu Başkan Yardımcısı Avukat Nusret Senem YSK önünde konuya ilişkin açıklamalarda bulunmuştu. Reyhan buradaki konuşmasında YSK’ya Zeydan’ın mazbatasının yeniden incelenmesi yönünde başvuruda bulunduklarını hatırlatmıştı.

“Gerekçeli kararın açıklanmasının ardından mevcut başvurumuza ek yapma ihtiyacı duyduk.” diyen Reyhan bu ihtiyacın iki sebeple ortaya çıktığını belirterek şöyle konuşmuştu:

EK BAŞVURUNUN İKİ SEBEBİ

“Birincisi YSK anılan kararı 11 üyeyle almıştır. YSK 7 asıl 4 yedek üyeden oluşmaktadır. Kararını 7 üyeyle almak zorundadır. Anayasada tarif edilen oluşumunun aksine 11 üye ile karar alarak Anayasa hükmünü çiğnemiştir. Karar sayısı 7’dir, 11 üyeyle karar alınması Anayasaya aykırıdır. AYM’nin daha önce bu konuda iptal kararı vardır. Benzer nitelikte olan kurulların yedek üyelerinin toplantılara katılamaz, kararlara katılamaz. YSK’nın Zeydan’a mazbata veren kararı hukuk dışıdır.

YARGITAY YERİNE KOYDU

“YSK temyiz mahkemesi değildir. Diyarbakır’daki mahkemenin kararının temyiz merci Yargıtay’dır. YSK’nın görevi mahkeme kararını gözden geçirmek olamaz. YSK’nın yetki dışına çıktığı görülmektedir. Bu iki sebepten YSK’nın Anayasaya aykırı işlem yaptığı ortaya çıkmaktadır.”

HUKUKİ KILIF HAZIRLIĞI

“YSK neden bu kadar açık bir hukuk ihlalini göz göre göre yapmaktadır. Bunun ancak siyasi sebepleri olabilir. Neden AYM DEM Parti’yi kapatmıyor? Hazine yardımına göz yumuyor? Maliye Bakanlığı nasıl bu parayı veriyor? İşte bunlar nasılsa, YSK da aynı devlet zaafıyla PKK’nın partisine alan açıyor. Bu siyasi zaaf Türkiye’yi bölünmeye götürecek zaaftır. Devleti yönetenler bu zaafın başındır. Zaten ana muhalefet PKK’yı DEM Parti üzerinden kanatları altına almış. Hükümet de ona alan açarak, destekleyerek belediyelerimizin terör örgütü denetimlerinde olan kişilerde olmasına göz yummuştur. Bunun hukuki kılıfı hazırlanıyor.

YSK’ya hukukun gereğini yapma çağrısında bulunan Reyhan, Anayasa’nın uygulanmasını isteyerek sözlerini şöyle sürdürmüştü:

‘PKK’DA KORKAN UYGULAMALARDAN VAZGEÇİN’

“YSK üyelerinin başvurumuzu dikkatle inceleyeceklerine ve kararı yeniden gözden geçireceklerine inanmak istiyoruz. Görevleri Anayasayı ve Türkiye’nin bağımsızlığını ve bütünlüğünü korumak… Hukuka aykırı uygulamalardan vazgeçin! DEM Parti’den PKK’dan korkan uygulamalardan vazgeçin, siyasi irade baskısı varsa Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığından yana tavır alın ve Anayasa’yı uygulayın. Zeydan’ın Anayasa uygulandığında belediye başkanı olma şansı yok. Hukukun gereğini yapın.”

Sonraki Haber