Yargıtay'da başkanlık seçimi: 27'inci turda da sonuç çıkmadı

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca'nın 4 yıllık görev süresinin dolması nedeniyle yapılan başkanlık seçimlerinin 27. turunda da adaylar seçilme yeterliliği olan 175 oya ulaşamadı. Salt çoğunluğu sağlanamadığı için 28. tur seçimlerine geçildi.

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca'nın başkanlıktaki 4 yıllık görev süresinin dolması nedeniyle 25 Mart Pazartesi günü başlayan Yargıtay başkanlığı seçimlerinde şu ana kadar sonuç çıkmadı. Haftalar boyunca yapılan 25 tur oylamada hiçbir aday, 348 Yargıtay üyesinin salt çoğunluğu olan en az 175 oyu alamadı.

26'INCI TURDA DA SONUÇ ÇIKMADI

25. tur oylaması sonucunda adayların yasanın aradığı seçilmeye yeterli oyu alamadıkları anlaşıldığından 26. tur seçimlerine bugün devam edildi.

26. tur seçimlerinde Mehmet Akarca, Muhsin Şentürk ve Ömer Kerkez yarıştı. Akarca 101 oy, Şentürk 99 oy, Kerkez ise 109 oy aldı. 318 oyun kullanıldığı seçimlerde 9 oy geçersiz sayıldı. 26. turda da adaylar seçilme yeterliliği olan 175 oya ulaşamadığı için 27. tur seçimlerine geçildi.

Muhsin Şentürk (Solda), Mehmet Akarca (Ortada), Ömer Kerkez (Sağda)

YARGITAY'DA YİNE SONUÇ YOK

27. tur seçimlerinde Akarca 86 oy, Şentürk 104 oy, Kerkez ise 123 oy aldı. 319 oyun kullanıldığı seçimlerde 6 oy geçersiz sayıldı. 27. turda da adaylar seçilme yeterliliği olan 175 oya ulaşamadığı için 28. tur seçimlerine geçildi.

YARGITAY SEÇİMLERİNE GÖLGE DÜŞTÜ

Yüksek Mahkemenin 4 yıl boyunca görev yapacak yeni başkanını 25 Mart'tan bu yana belirleyememesi tartışmaları da beraberinde getirdi. Odatv'nin haberine göre; Yargıtay Başkanlığı için yarışan 3. Ceza Dairesi Başkanı Muhsin Şentürk imzasıyla Yargıtay üyelerine "Cumhurbaşkanı ile görüştüm, beni tercih etti" şeklinde mesajlar gönderildiği ifade edildi. Şentürk'ün olduğu öne sürülen mesajların gündeme gelmesi ise Yargıtay seçimlerine adeta gölge düşürdü.

İddialara göre, Şentürk'ün destekçileri olan Adalet Bakanlığı'ndan bir bakan yardımcısı, yine Adalet Bakanlığı'nda görevli bir eski başsavcı ile ismi "Hakyol" grubu ile anılan üst düzey bir bürokrat da Muhsin Şentürk imzalı bu mesajları Yargıtay Üyeleri'ne gönderenler arasında.

Şentürk'ün imzası ile Yargıtay Üyelerine gönderildiği ileri sürülen o mesaj şöyle:

"Saygıdeğer ..... Başkanım;

Yirminci turu geride bıraktığımız Yargıtay Birinci Başkanı seçimi oylamalarında şu ana kadar şahsıma vermiş olduğunuz kıymetli desteğiniz için çok teşekkür ederim.

Şahsınıza arz ettiğim 24.03.2024 tarihli bilgilendirme yazımda belirtmiş olduğum diğer hususlar mahfuz kalmak kaydıyla;

Süreçte devletimizin ilgili kurumlarıyla kurulan irtibat ve yapılan görüşmeler sonucu;
Tereddüde mahal bırakmaksızın, sırasıyla ve en yakın zaman içerisinde;

1-Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararıyla ortaya çıkan MAAŞ SORUNU’nun çözülmesini,

2-Bir statü mesleği olan YARGITAY ÜYELİĞİ’Nİ 12 YIL İLE SINIRLANDIRAN yasal düzenlemenin değiştirilmesini,

3-Halen Anayasa Mahkemesi üyelerinin sahip olduğu DİPLOMATİK PASAPORT KULLANIM HAKKI’nın Yargıtay üyelerimize de teşmil edilmesini,

Sağlamaya çalışacağımı, bu konuda önemli bir mesafe katettiğimi,

Bilgi ve takdirlerinize sunar, belirttiğim hususları yerine getirebilme şans ve imkanının doğması için yarın başlayacak oylamalarda daha güçlü ve kıymetli desteğinizin devamını istirham eder, derin saygı, muhabbet ve selamlarımı iletir, sağlıklı günler dilerim."

SALT ÇOĞUNLUK ARANIYOR

2797 sayılı Yargıtay Kanunu’nda seçimlere ilişkin şu hükümler yer alıyor: "Yargıtay Büyük Genel Kurulu; Birinci Başkanı, birinci başkanvekilleri ile daire başkanlarını kendi üyeleri arasından, üye tamsayısının salt çoğunluğu ile ve gizli oyla seçer. İlk üç oylamada sonuç alınamazsa, seçim, üçüncü oylamada en çok oy alan iki aday arasında yapılır. Dördüncü oylamaya katılacak olan adayların aldığı oya eşit sayıda oy alanlar da seçime katılırlar. Dördüncü ve beşinci oylamalarda da salt çoğunluk sağlanamazsa seçim yeniden adaylık başvurusunda bulunanlarla tekrarlanır. Bu seçimlerde üye tamsayısının salt çoğunluğunun hazır bulunması şarttır. Birinci Başkan, birinci başkanvekili veya daire başkanı seçilmek isteyenler seçim gününden önce yazı ile Birinci Başkanlığa başvurabilecekleri gibi, ilk seçim gününde oylama başlamadan önce sözlü olarak da adaylıklarını koyabilirler. Yargıtay Birinci Başkanı, birinci başkanvekilleri, daire başkanlarının görev süreleri dört yıldır. Süresi bitenler yeniden seçilebilirler. Yeni seçim yapılıncaya kadar eski başkanlar görevlerine devam ederler."

Sonraki Haber