Yargıtay itirazları inceleyecek: 28 Şubat davasındaki hukuksuzlukları giderin!

28 Şubat davasında cezalarının infazı süren 14 generalin Adli Tıp öncesi muayeneleri devam ediyor. Av. Ersöz, komutanların sık sık hastane muayenesine gittiğini söyledi. Öte yandan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı da yeniden incelemek üzere generallerin dosyalarını mahkemeden istedi.

FETÖ’nün başlattığı 28 Şubat davasında 14 generalin cezaları infaz edilirken bir taraftan Adli Tıp süreci de ilerliyor. Avukatlarının başvurusu sonrasında Orgeneraller Çetin Doğan, Çevik Bir, Fevzi Türkeri ve Korgeneral Vural Avar, Adli Tıp öncesinde hastanede muayene olmaya başladılar.

Çetin Doğan’ın avukatı Hüseyin Ersöz, süreçle ilgili son gelişmeleri Aydınlık’a anlattı. Komutanların hastaneye muayene için sık sık gittiğini belirten Ersöz, Çetin Doğan’ın salı ve çarşamba günleri hastanede olduğunu, Çevik Bir’in ise bir süredir müşahede altında tutulduğunu kaydetti:

“Komutanlar, Adli Tıp süreciyle alakalı hastaneye muayeneye gidip geliyorlar. Bildiğim kadarıyla Çevik Bir alzaymır rahatsızlığından ötürü hala hastanede müşahede altında. Çetin Doğan da en son Salı bütün gün hastanedeydi. Çarşamba günü de öğleden sonra gitti. Emekli Korgeneral Vural Avar da avukatının talebiyle hastaneye götürüldü. Son durum böyle. Hastanenin raporuna göre Adli Tıp’a sevk edilecekler. Orada hazırlanacak rapor doğrultusunda da Cumhurbaşkanının af yetkisi gündeme gelecek.”

CEZAEVİNDEN NOT GÖNDERDİ

Avukat Ersöz, dün kişisel Twitter hesabından yaptığı paylaşımla Org. Çetin Doğan’ın af konusuna ilişkin görüşlerini kamuoyuna sundu. Doğan açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“28 Şubat Davası’nda evet suçlular var. Ancak bu suçlular hiçbir zaman Sanıklar olmadı. Davaya bakanlar, davaya ruhsat verenler, hukuksuz süreci başlatanlar, bu hukuksuz sürece destek olanlar, bu adaletsizliğe kesintisiz güç kaynağı sağlayanlar asıl suçlulardır. Bu sebeple, özür dilemesi gereken, af dilemesi gereken de onlardır. Bizler değiliz. Bizler Nemrut Mustafa Paşa’nın yaptığına benzer bir yargılamaya muhatap olduk. Bu davada verilen hükümler, verenlerin kendi ailelerine ve çocuklarına bıraktıkları mirastır. Ben ise sevenlerime iyi bir miras bırakıyorum.

Yargılandığımız davanın seyri, Mahkeme Başkanı Fevzi Şınar ve duruşma savcısının görevden alınması ile değişti. Hukuksuz delillerle başlayan ama özel yetkili mahkemeler kapatıldıktan sonra daha adil bir görüntü veren yargılamada, bu kişilerin görevden alınması, hakkımızda verilecek cezanın da ön hazırlığıydı. Tüm bu süreç boyunca ve halihazırda bizler, sadece ve sadece adaletin tecellisi beklentisi içindeyiz.”

ADLİ TIP SÜRECİ İLERLİYOR

Cezalarının infazı için İzmir ve Ankara’da tutuklanan 14 generalin ileri yaşları dolayısıyla infaz savcılığına başvuru yapılmıştı. Adli Tıp Kurumunun generaller için “cezaevi koşullarında yaşayamazlar” şeklinde rapor vermesi durumunda Cumhurbaşkanının af yetkisi gündeme gelecek.

Generallerin avukatları, Aydınlık’a daha önce yaptıkları açıklamalarda komutanların hayati sağlık problemleri olduğunu, cezaevi koşullarında kalmalarının mümkün olmadığını belirtmişlerdi.

YENİDEN YARGILAMA TALEBI DEĞERLENDIRILIYOR

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, sanık avukatlarının itirazı üzerine, 1700 klasörden oluşan 28 Şubat dava dosyasını Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesinden istedi.

İnfaz kararın ardından avukatlar, yeniden yargılama talebiyle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına itirazda bulunmuştu. Başsavcılık, itirazları değerlendirmek için 28 Şubat davasını karara bağlayan Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesinden 1700 klasörden oluşan dosyayı istedi.

Mahkeme kaleminin çalışmayı tamamlamasıyla klasörler, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilecek. İnceleme sonucunda savcılık, itirazı yerinde görmesi halinde gereğinin yapılması için dosyayı Yargıtay 3. Ceza Dairesine gönderecek. Bu aşamadan sonra ceza dairesi, önceki kararında herhangi bir değişiklik yapmaması durumunda nihai karar için dosyayı Yargıtay Ceza Genel Kuruluna iletecek.

Öte yandan, Yargıtay 3. Ceza Dairesi, temyiz incelemesi sonucu haklarındaki hüküm bozulan eski YÖK üyesi Erdoğan Öznal, dönemin YÖK Başkanı Prof. Dr. Halil Kemal Gürüz, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Hayri Bülent Alpkaya ve dönemin Genelkurmay Adli Müşaviri Muhittin Erdal Şenel'in yeniden yargılanmasına 22 Kasım'da başlanacak.

Sonraki Haber