Yargıtay seçiminde 16. tur yapılacak

Mehmet Akarca'nın görev süresinin dolması sebebiyle Yargıtay’da başlayan seçim sürecinde 16. tur bugün yapılacak. İlk 15 turda adayların hiçbiri salt çoğunluk olan 175 oya ulaşamadı. Önceki turlarda milliyetçi ve muhafazakar kökenli üyeler arasındaki anlaşmazlığın seçimleri tıkadığı ileri sürülmüştü

Yargıtay'da başkanlık seçiminin 16. tur oylamasına bugün devam edilecek. Seçimlerde başkanlık için 348 Yargıtay üyesinin salt çoğunluğu olan en az 175 oy şartı aranacak. Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca'nın başkanlıktaki 4 yıllık görev süresinin dolması nedeniyle 25 Mart Pazartesi günü Yargıtay başkanlığı için seçimlere başlanmıştı. 7 gün boyunca devam eden seçimlerde ilk turlarda Mehmet Akarca'nın yanı sıra 3. Ceza Dairesi Başkanı Muhsin Şentürk, 3. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Kerkez, 12. Hukuk Dairesi Başkanı Ayhan Tuncal ile Yargıtay 1. Başkanvekili ve Hukuk Genel Kurulu Başkanı Adem Albayrak başkanlık için yarışmıştı. Tuncal ve Albayrak’ın yeterli desteği alamaması nedeniyle sonraki turlar Akarca, Şentürk ve Kerkez arasında geçti.

15 TURDA BAŞKAN SEÇİLEMEDİ

Yargıtay başkanlığı için yapılan 15 tur oylamada hiçbir aday, 348 Yargıtay üyesinin salt çoğunluğu olan en az 175 oyu alamadığı için seçimler sonuçlanmadı. Son olarak bayram tatilinden önce yapılan 15. tur oylamada Şentürk 123, Kerkez 105 oy aldı. 319 üyenin oy kullandığı oylamada 21 üye boş oy verdi, 70 üyenin oyu da geçersiz sayıldı. Son tur oylamada, daha önceki turda en yüksek oyu alan 2 aday arasında olmadığı için Mehmet Akarca aday olamamıştı. Ancak bugün yapılacak seçimde Akarca'nın yeniden aday olma hakkı bulunuyor. Bu nedenle Akarca, Kerkez ve Şentürk'ün bugünkü oylamada yeniden başkan adayı olması bekleniyor.

UZLAŞI ARANIYOR

Yargıtay başkanlığı seçimleri, milliyetçi kökenli üyelerin desteğini aldığı belirtilen Şentürk, muhafazakar kökenli üyelerin desteklediği iddia edilen Akarca ile her Yargıtay üyesinin oyunu alabilecek bir çizgide olduğu kaydedilen Kerkez arasında geçiyor. Şu ana kadar gerçekleştirilen oylamalarda milliyetçi ve muhafazakar kökenli üyeler arasındaki anlaşmazlığın seçimleri tıkadığı iddia edilmişti. Edinilen bilgiye göre iktidarın da bu anlaşmazlıktan rahatsız olduğu ve uzlaşı yolu arandığı ifade ediliyor. Yargı kulislerinde ise bir uzlaşı olması halinde Akarca veya Şentürk'ten birisinin adaylıktan çekilebileceği konuşuluyor.

SEÇİMLERDE SALT ÇOĞUNLUK İSTENİYOR

2797 sayılı Yargıtay Kanunu’nda seçimlere ilişkin şu hükümler yer alıyor:

"Yargıtay Büyük Genel Kurulu; Birinci Başkanı, birinci başkanvekilleri ile daire başkanlarını kendi üyeleri arasından, üye tamsayısının salt çoğunluğu ile ve gizli oyla seçer. İlk üç oylamada sonuç alınamazsa, seçim, üçüncü oylamada en çok oy alan iki aday arasında yapılır. Dördüncü oylamaya katılacak olan adayların aldığı oya eşit sayıda oy alanlar da seçime katılırlar. Dördüncü ve beşinci oylamalarda da salt çoğunluk sağlanamazsa seçim yeniden adaylık başvurusunda bulunanlarla tekrarlanır. Bu seçimlerde üye tamsayısının salt çoğunluğunun hazır bulunması şarttır. Birinci Başkan, birinci başkanvekili veya daire başkanı seçilmek isteyenler seçim gününden önce yazı ile Birinci Başkanlığa başvurabilecekleri gibi, ilk seçim gününde oylama başlamadan önce sözlü olarak da adaylıklarını koyabilirler. Yargıtay Birinci Başkanı, birinci başkanvekilleri, daire başkanlarının görev süreleri dört yıldır. Süresi bitenler yeniden seçilebilirler. Yeni seçim yapılıncaya kadar eski başkanlar görevlerine devam ederler."

Sonraki Haber