Yargıtay'dan emsal karar: Sendikal örgütlenmede bir engel daha aşıldı
İşyeri-işletme itirazları işkolu yetki itirazı olarak kabul edilecek ve yargı süreci işyeri sicil kayıtları esas alındığı için hayli kısalacak. Sendikal örgütlenmenin önündeki bir engel aşılırken işçilerin hak kayıpları da azalacak
Tekgıda-İş Sendikası’nın altı yıldır yetki mücadelesi verdiği Bel-Kalper'de Yargıtay'dan devrim gibi karar geldi. Artık işyeri-işletme itirazları, işkolu itirazı sayılacak ve işverenlerin itiraz gerekçesi de işçinin hak kaybı da ortadan kalkmış olacak. İşverenlerin yetkiye yaptıkları itirazlar, yıllarca süren davalardan dolayı işçinin büyük kayıplar yaşamasına ve örgütlenme hakkının gaspına sebep oluyordu. Yargıtay işyeri ve işletme ayrımı itirazlarını artık işkolu itirazı sayıyor ve tespitinde de işyeri sicil numarasına bakarak kayıtları esas alıyor.
İŞVERENİN SÜRECİ UZATMA GİRİŞİMİ
Tekgıda-İş Sendikası Çorlu'da kurulu bulunan Bel-Karper fabrikasında 2014 yılında örgütlenme çalışmalarına başladı, 2015 yılı Mart ayında da Çalışma Bakanlığından toplu iş sözleşmesi yapma yetkisi aldı. Yetkinin Bel-Karper işverenliğine bildirilmesinin ardından işveren sendikanın işletme yetkisi aldığını ancak merkez ofis ve fabrikanın tek bir işyeri olduğu ve sendikanın yetkisinin geçersiz olduğu iddiasıyla yetkiye itiraz etti. Tekirdağ İş Mahkemesi'nde açılan dava ile işverenin girişimleri sonucu süreç 2020 yılı Eylül ayına kadar uzadı. İşveren zaman kazanmak ve sendikal örgütlülüğe izin vermemek için kendi açtığı davaya kendi itiraz etti. Önce işyeri dediği gerekçesini, “burası bir işletmedir” diye değiştirdi ve işyeri merkezinin Beşiktaş'ta bulunmasından dolayı Tekirdağ İş Mahkemesi'nin yetkisiz olduğunu ileri sürdü. En son Yargıtay 9. Hukuk Dairesi'nde görülen davada, yetki itiraz davalarında emsal oluşturacak ve örgütlenme önündeki büyük bir engeli kaldıracak nitelikteki karar verildi. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi kararında, Yargıtayca maddi hata sonucu verilen bir karara mahkemece uyulmasına karar verilmesi halinde dahi usulî kazanılmış hak oluşmaz ve Yargıtay'ın hatalı kararından dönülmesi mümkündür denilerek Tekgıda-İş'in yüzde 40 çoğunluğu sağladığının belirlendiği ifade edildi.
İŞLETME-İŞYERİ İTİRAZI İŞKOLU İTİRAZI SAYILACAK
9. Hukuk Dairesi, işverenin farklı işkolunda yer alan başkaca işyerinin yetki tespitinde nazara alınması gerektiği iddiasını, işkolu itirazı niteliğinde değerlendirdi ve sendikanın aldığı yetkinin mevcut yetki uyuşmazlığı dönemi için geçerli olduğuna; bu sebeple işverenin itirazının kabul edilemeyeceğine hükmetti. Hukuk Dairesi karar gerekçelerinde işletmenin sicil numarasına bakarak çalışan işçi sayısı ve işkolunun belirlenmesi gerektiğinden yola çıkarak, sendikanın yeter sayıda üyeye ulaştığının tespit edildiğini belirtti. Bu kararla birlikte artık işyeri-işletme itirazları işkolu yetki itirazı olarak kabul edilmiş ve yargı süreci de işyeri sicil kayıtları esas alındığı için hayli kısalmış oldu. Sendikal örgütlenmenin önündeki bir engel aşılırken işçilerin hak kayıpları da azaltılmış olacak. Tekgıda-İş Sendikası Bel-Karper işletmesi için Çalışma Bakanlığı'ndan yeniden yetkisini aldığını ve toplu iş sözleşmesi sürecini başlattığını açıkladı.