Yarım asırlık tohumlardan üretiyorlar
Kırklareli'nin Karıncak köyünde kadınlar, ata tohumundan ürettikleri fideleri hem kendi bahçelerinde kullanıyor hem de gelecek nesillere aktarmak için satışını yapıyor.
Köyde hemen hemen her evin bahçesinde 40 ile 60 yıllık ata tohumları bu günlerde toprakla buluşturuluyor.
Fide üreten Şennur Kemer, yaklaşık 41 yıldır ata tohumları ile çiftçilik yaptığını söyledi. Kemer, bu tohumları gelecek kuşaklara aktarmaktan büyük keyif ve mutluluk duydu-ğunu ifade etti. Gençlere örnek olmak için ata tohumlarından 15 çeşit fide yetiştirdiğini dile getiren Kemer, şöyle devam etti:
ÜRETİRSEK BOLLUK VAR
"Üretmeye çok hevesliyim. Yerli tohumları herkesin bilmesini istiyorum çünkü çok lez-zetli bir tohum. Hayvan gübresi ile yetiştiriyoruz. Bakımını bir çocuk gibi üstleniyoruz. Tohumu ilk toprağa saçtığımızda çimlenme dönemini takip edip temizliğini yapıyoruz. Domates, karpuz, kavun, biber, patlıcan, salatalık gibi ata tohumları üretiyorum. Üret-miş olduğumuz fideler az yapar ama çok lezzetli olur. Benim yetiştirdiğim fideler ara-sında 40 yıllık tohumlar var. Dünyaya bir katkımız varsa ne mutlu bize. Bu bolluk biz üretirsek var. Benim yaşım 60, halen seve seve üretim yapıyorum." n