Yarından itibaren gözünüzü gökyüzünden ayırmayın! Nishimura kuyruklu yıldızı 430 yıl sonra...

Yarın gözlerinizi gökyüzünden ayırmayın. Yeşil kuyruklu yıldız Nishimura, yarından itibaren gökyüzünde görünecek. 7 gün boyunca izlenebilecek olan Nishimura, dünyayı tekrar 2435 yılında ziyaret edecek. Bu görsel şöleni kaçırmayın.

Evren bu hafta kozmik bir hediye sunuyor; yeni keşfedilen bir kuyruklu yıldız, 400 yıldan uzun bir süre için gezegenimizin çevresinden ayrılmadan önce Dünya'ya uğrayarak selam verecek. LifeHacker'ın haberine göre, Yeşil kuyruklu yıldız C/2023 P1 veya "Nishimura", şafak öncesi gökyüzünde zaten görülebiliyor, ancak hafta sonu boyunca daha da parlaklaşacak ve teleskop veya hatta dürbün olmadan görülebilecek.

NİSHİMURA KUYRUKLU YILDIZI NASIL GÖRÜLÜR?

10 EYLÜL SABAHINDA DOĞACAK

Eğer Kuzey Yarımküre'deyseniz, kuyruklu yıldızı görmek için erken kalkmanız ya da geç saatlere kadar uyanık kalmanız gerekecek. 10 Eylül'de sabah 5'te doğacak olan kuyrukluyıldız, güneşin parıltısı nedeniyle görünmez olacağı 17 Eylül'e kadar sonraki her sabah gün doğumuna daha yakın görünecek. 12 Eylül Salı günü ise en belirgin olacağı gün. Nishimura'nın dünyaya en yakın olacağı gece, evinizden sadece 78 milyon mil uzakta olacak.

KUYRUKLU YILDIZ NEREDE OLACAK?

Kuyruklu yıldızı bulmak için, gün doğumundan bir saat kadar önce doğu-kuzeydoğu ufkunun üzerinde Aslan takımyıldızının orağını arayın. Nishimura Venüs gezegeninin yakınında görünecek. Günler geçtikçe görüş penceresi gittikçe kısalacak ve kuyruklu yıldız ufukta daha aşağıda görünecek, ta ki sonunda güneş nedeniyle görülmesi imkânsız hale gelene kadar.

NISHIMURA 2435 YILINDA TEKRAR GÖRÜNECEK

Bu kuyruklu yıldızı görmek kelimenin tam anlamıyla hayatta bir kez yaşanacak bir olaydır: Eğer kaçırırsanız, Nishimura'nın dönüş yolculuğu için 2435 yılını beklemeniz gerekecek; tabii bu arada Güneş'in çekim gücüne kapılıp yok olmazsa (pek olası değil ama mümkün).

NİSHİMURA KUYRUKLU YILDIZI DÜRBÜNSÜZ GÖRÜNÜR MÜ?

Açık bir gökyüzü ve az ışık kirliliği olan bir yerdeyseniz Nishimura çıplak gözle görülebilecek kadar büyük ve parlak olacak. Ancak bu koşullar altında bile zar zor görülebilecektir. Dürbün, teleskop ya da astronomi için tasarlanmış bir fotoğraf makinesiyle daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz.

NİSHİMURA KUYRUKLU YILDIZI NASIL KEŞFEDİLDİ?

Kuyruklu yıldıza adını veren Hideo Nishimura, gök cismini 11 Ağustos 2023'te keşfetti. Amatör bir astronom olan Nishimura, kuyruklu yıldızın ilk görüntüsünü bir dijital fotoğraf makinesinin 30 saniyelik pozlama ayarını kullanarak yakaladı.

Gökbilimciler henüz emin değiller, ancak Dünya'nın Nishimura kuyruklu yıldızının izinden geçmesi, her yıl Aralık ayında görülen Sigma-Hydrid meteor yağmurunun nedeni olabilir.

Çeviri ve derleme: Çisem Arslan

Sonraki Haber