Yasa onaylandı: Erivan AB'ye katılım için referanduma gidebilecek

Paşinyan hükümeti sonunda AB adaylığı için ilk şartı oluşturdu gibi görünüyor. Ülke uzun süredir Rusları savunma ve diplomatik konularda devre dışı bırakıp, Batılılarla ortaklık hedefliyor. Batı her zaman olduğu gibi güven değil sözde güvenceler veriyor.

Ermenistan hükümeti, Avrupa Birliği (AB)'ne üyelik için referandumu tetikleyecek yasa tasarısını onayladı. Başbakan Nikol Paşinyan perşembe günü yaptığı açıklamada, Erivan'ın ülke çapında oylama yapılmadan önce Brüksel ile katılım yol haritasını görüşeceğini söyledi. Bu yasanın kabul edilmesinin AB üyeliği anlamına gelmediğini, yalnızca sürecin başlatılması için bir milat olduğunu ifade etti.

Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, “Ermenistan ile AB arasında çeşitli alanlarda oldukça yoğun ve dinamik temaslar yaşandı" diyerek, bu kararın uzun süredir devam eden işbirliğinin bir yansıması olduğunu belirtti. Brüksel'in Ermenistan demokrasisine ve güvenliğine destek sunduğunu savundu.

Yasa tasarısının yürürlüğe girmesi için çeşitli yasal süreçlerden geçmesi gerekiyor. Bu süreçler arasında Ulusal Meclis onayı, gerekirse Anayasa Mahkemesi incelemesi ve Cumhurbaşkanının onayı bulunuyor.

MOSKOVA GİDİYOR BRÜKSEL GELİYOR

Erivan, başta Fransa olmak üzere Batılı ülkelere yakınlaşıyor. Bu devletler kendilerini Ermenistan'ın güvenlik sağlayıcıları olarak sunuyor. Ermenistan, savunma ve diplomatik arabuluculukta Rusya'nın geleneksel olarak üstlendiği rolü azaltmak için çabalıyor. Örneğin Ekim ayında Erivan ve Moskova, ülkenin İran ile sınırını koruyan Rus muhafızlarının yakında yerel muadilleriyle değiştirileceği konusunda anlaştı. Moskova, 1990'lardan beri Ermeni sınırlarını korumak için kuvvet sağlıyordu.

DOĞUYA DOĞRU GENİŞLEME

Erivan aylardır yakın gelecekte resmen AB üyeliğine başvurabileceğinin sinyallerini de veriyordu. Geçen Eylül ayında, bu bağlamda referandum çağrısı yapan bir dilekçe 60 bin Ermeni seçmen tarafından imzalandı. Merkez Seçim Komisyonu, Aralık ayında girişimin uygulanabilirliğini kabul etti.

Diğer yandan Ermenistan ve AB, 2021'de yürürlüğe giren Kapsamlı ve Gelişmiş Ortaklık Anlaşması (CEPA) entegrasyon çerçevesi altında zaten birlikte çalışıyordu. Nitekim blok, Rusya ile Ukrayna çatışması ışığında genişleme politikasını yeniden değerlendiriyor. Brüksel, Haziran 2022'de Moldova ve Ukrayna'yı katılım yolunu açtı ve bu, yaygın olarak Moskova'ya karşı siyasi bir taarruz olarak algılandı. Son yıllarda daha bağımsız bir ulusal politika izleyen Gürcistan, diğer iki eski Sovyet devletinin teklifleri kabul edildiği için Avrupa Konseyi tarafından reddedildi.

'Batı'ya güvenme'

Paşinyan ile Putin.

Moskova geçen Kasım ayında ABD ve müttefiklerinin Erivan'ın çıkarlarını önemsemediğini söyleyerek Ermeni halkını Batı'nın niyetlerine güvenmemeleri konusunda uyarmıştı.

Rus Dış İstihbarat Kurumu şu açıklamada bulunmuştu: “Ermenistan, Batı ile yeniden hizalanmak için bölgedeki diğer ülkelerle kendi geleneklerinden, ulusal toplumsal normlarından ve istikrarlı ticari bağlarından vazgeçmek zorunda kalacak. Bu da ulusal intihar anlamına gelecektir.”

Ülkenin Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da geçen Mart ayında Paşinyan hükümetini “Rusya Federasyonu ile ilişkileri kasıtlı olarak baltalamak için bahaneler kullanmak ve yakın tarihi çarpıtmak” ile suçlamıştı.

Sonraki Haber