Yasaklı ırklar sokağa terk ediliyor
Yasaklı ırkların kayıt altına alınması ve kısırlaştırılmasından kaçınanlar hayvanları sokağa terk ediyor. Barınaklarda bu hayvanlar için yeterli alan olmadığını söyleyen uzmanlar, 14 Ocak'ta dolacak olan sürenin 6 ay uzatılmasını istedi.
Yasaklı ırklar için tanınan kısırlaştırma ve kayıt altına alma süresi 14 Ocak'ta doluyor. Bu işlemlerin yapılmaması halinde cezası 11 bin lira. Kısırlaştırma ücretinden ve cezadan kaçanlar, tehlikeli ırklar olarak gösterilen bu hayvanları sokağa bırakıyor. Barınaklarda bu hayvanlar için yer olmadığını söyleyen İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan ve Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu (HAYKONFED) Başkan Yardımcısı Haydar Özkan, sürenin 6 ay daha uzatılmasını istedi.
BAZI BELEDİYELER
ÜCRETSİZ KISIRLAŞTIRIYOR
Amerikan Pitbull Terrier, Dogo Argentino, Fila Brasilerio, Japanese Tosa, American Staffordshire Terrier ve American Bully ırkları yasaklı ırklar arasına alındı. Bu köpeklerin kısırlaştırılması ve kayıt altına alınması isteniyor. Kısırlaştırma ücreti bölgelere göre bin 500 ile 2 bin 500 arasında değişiyor. Bu işlemlerden kaçınanlar hayvanlarını sokağa terk etmeye başladı. Sokağa terk etmenin 30 bin lira cezası olmasına rağmen Van'dan, Edirne'den, Çatalca'dan Türkiye'nin hemen her yerinden sokakta başı boş halde bulunan yasaklı ırklarla ilgili haber geliyor. Samsun, Van gibi bazı belediyeler, 14 Ocak'a kadar bu ırkların kısırlaştırılmasını ücretsiz yapma kararı aldı. Bazı hayvansever dernekler de vatandaşlara yardımcı oluyor.
SAHİPSİZ HAYVAN
SAYISI ARTACAK
Önlem alınmaması halinde sokağa terklerin artacağını söyleyen İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, 14 Ocak olarak belirlenen sürenin 6 ay daha uzatılmasını istedi. Arslan, "Bu köpekler çok enerjik. Açık alanda enerjisini atması gerekiyor. Ancak belediyelerin böyle alanları yok. Barınakların kapasiteleri dolu. Birbirlerine zarar vermemeleri için kafeslerde tek tek tutulmaları gerekiyor. Sivil toplum kuruluşları ile birlikte belediyeler ve devlet gerekli alt yapıyı oluşturana kadar belirlenen süre 6 ay ertelenmeli" dedi.
ELEMAN DA KAFES DE YOK
Yasada boşluklar olduğunu söyleyen HAYKONFED Başkan Yardımcısı Haydar Özkan, "Yasa hazırlanırken uyardık. Yasanın çıktığı temmuz ayından 14 Ocak'a kadar, 2 aylık hamileli ve 4 aylık yavruların gelişim süresi olmak üzere süre tanındı. Ancak Hayvan temmuzda değil de eylülde hamile kalırsa ne olacak? Yavrular 1 aylık da olsa barınağa gidecek denildi. Yaşam hakkı tanınmadı. Kimi hayvanların yaşları uygun olmadığı için kimisi para ayıramadığı için sokağa salıyor. Barınaklarda bırakın yeri bir kafes bile yok, eleman da yok. Bu sürenin uzatılması gerekiyor" dedi.
‘KAÇAK ÜRETİMİ ENGELLEYİN’
Devletin internet üzerinden satışa ve kaçak üretime müdahale etmesi gerektiğini ifade eden Özkan, "Bir yandan toplayacaksınız bir yandan orada kaçak üretim devam edecek. Buna yetişmek mümkün değil, devlet gerekli sistemi kurmalı ve internet satışının üzerine gitmeli" diye konuştu.
GÖZ GÖZE GELİNMEMELİ
Prof. Dr. Murat Arslan sokakta başıboş ve saldırgan bir köpekle karşılaşılması halinde nasıl davranılması gerektiğini de anlattı: "Bu hayvanlar iyi eğitildikleri zaman laf dinleyen zararsız köpekler de olabiliyorlar. Malesef bu ırkların şanssızlığı sahiplerinin güç gösterisi olarak onları kullanması. Sokağa salındıkları, terk edildikleri zaman alışık olmadıkları bir duygu ile karşı karşıya kalıp kaygı yaşıyorlar. Bu da onları daha saldırganlaştırıyor. Eğer karşısındaki de korkuyorsa bunu hissederek saldırabilirler. Bu hayvanlar kesinlikle sokağa bırakılmamalı. Diyelim ki atıldı, o zaman göz göze gelinmemeli ve sakin davranılmalı. Kapalı bir alana kaçamayacak kadar uzaksa oturup sakince ve tamamen hareketsiz bir şekilde beklemek gerekiyor."