Yasin Aktay köşe yazısı yazmadan önce Aydınlık’ı okumalı
Yeni Şafak yazarı Yasin Aktay, dün 'AİHM bütün Alevileri tanımlamış olmadı mı şimdi?' başlıklı bir yazı kaleme aldı.
Yeni Şafak yazarı Yasin Aktay, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) Avusturya Alevi Birlikleri Federasyonu’nun (AABF) Avusturya hükümeti aleyhine açmış olduğu bir davada Aleviliği ayrı bir inanç olarak tanıdığını söylüyor. Oysa gerçek böyle değildi. Bu “İslam dışı Alevilik” savunucularının kamuoyunu yanılmak için yaptıkları bir propagandaydı.
Aydınlık AİHM kararının tam metnini inceleyerek Avusturya’daki oluşumun yalanını ortaya çıkardı. 20 Mart 2024 tarihli birinci sayfamızda bu konuya geniş yer ayırdık. Haber özetle şöyle:
“Aydınlık, AİHM’nin AABF’nin başvurusuyla ilgili kararının İngilizce ve Türkçe tam metnini okudu. AİHM kararında iddia edildiği gibi bir tanımlama yok. Bazı medya kuruluşları kararı “AİHM, ‘Alevilik İslam’dan ayrı bir inançtır’ dedi” başlığıyla duyurmuştu. AİHM’nin kararında böyle bir yorumlamanın da olmadığı görüldü. Bir red ile alınan AİHM kararında şöyle yazıldı: Devletlerin, belirli bir statünün bağlı olduğu dini gruplara tüzel kişilik kazandırmak için bir çerçeve oluşturması halinde, isteyen tüm dini gruplar bu statüye başvurmak için adil bir fırsata sahip olmalıdır.”
“İslam dışı Alevilik” savunucularının yalanlarına hemen inanmak Sayın Aktay’ın akademisyen kimliğiyle bağdaşmaz. Yeni Şafak editörleri de uyumuş anlaşılan, yazarı bilgilendirmemiş.
26 MART MEDYANIN HALLERİ
ELEKTRONİK DÜNYA SAVAŞI
FATİH ÇEKİRGE - HÜRRİYET
NATO tatbikatından dönen İngiliz Savunma Bakanı’nın uçağına Rusya’dan “gözüm üzerinizde” mesajı... Rusya yakınlarında süren NATO tatbikatında esrarengiz şeyler yaşanıyor. İşte bütün soruları başlatan; İndependent gazetesinin manşet haberi: “İngiltere Savunma Bakanı Grant Shapps, soğuk savaş döneminden bu yana NATO’nun yaptığı en büyük askeri tatbikatı izledikten sonra Londra’ya dönüyordu. Bakan’ın bulunduğu uçak, Envoy adlı bir RAF Dassault 900LX Falcon jetiydi. Jet Polonya ile Litvanya arasındaki Kaliningrad bölgesinden geçerken yarım saat süreyle bir parazit nedeniyle GPS kesintisi yaşadı.” Haberin başlangıcı bu. Kaliningrad bir Rus bölgesi. (…) İngiliz Savunma Bakanı’nın izlediği tatbikat, NATO’nun soğuk savaş döneminden bu yana yaptığı en büyük askeri tatbikatlarından biri. 90 bin asker katılıyor. Ve Rusya’nın burnunun dibinde yapılıyor. Tatbikat Polonya’nın kuzeydoğusundaki Orzysz’de, Rus bölgesi Kaliningrad’a yaklaşık 100 mil uzaklıktaki bir bölgede mayıs ayına kadar sürecek. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 31 NATO ülkesinin katıldığı tatbikatta 80 savaş uçağı, zırhlı ve özel birlikler kullanılıyor. Peki İngiltere Savunma Bakanı’nın uçağına yapılan bu “elektronik saldırı” aynı zamanda Rusya’nın “O tatbikatınızı izliyorum, gözüm üzerinizde” mesajı anlamına gelmez mi?
MOSKOVA’DAKİ KATLİAM GAZZE’DEKİ SOYKIRIMI UNUTTURDU
MELİH ALTINOK - SABAH
Tüm gözler Rusya ve Ukrayna'da. İsrail, dünyanın Moskova'daki 143 kişinin öldürüldüğü terör saldırısına odaklanmasından memnun. Zira geçen gece Şifa Hastanesi'ne düzenledikleri baskında 170'den fazla hastayı öldürdüklerini konuşan yok. İsrail'in yaptığının, Türkiye başta olmak üzere ne kadar Müslüman ülke varsa kana bulayan ancak ne hikmetse asla İsrail'e saldırmayan IŞİD'in katliamından kalır yanı mı var? Tüm dünyadaki basın kuruluşlarına tarafsızlık karnesi vermeye kalkan Reuters'e, şuna buna bakın. Moskova'daki saldırıyla ilgili kaç haber geçtiler, Şifa hastanesindeki soykırımı nasıl gördüler? Farkındayım, Gazze'de 5 aydır devam eden soykırım karşısındaki çaresizlik hissi hepimizi çok yordu. Ama soykırımı gündemde turmak için bizden başka da kimse yok.
KRİTİK EŞİK AŞILDI
SÜLEYMAN SEYFİ ÖĞÜN - YENİ ŞAFAK
Târih kitapları I. Umûmî Harp evvelinde Balkanlar’da gerçekleştirilen bir suikast ile başladığını yazar. Moskova’da yaşanmış olan terör hâdisesinin III. Umûmî Harp için benzer bir işlev taşıyor olması ihtimâli çok da yadırgatıcı değil. Bizim için esas mesele elbette ki Türkiye’nin buradan esenlikle çıkması. NATO’nun, başta Birleşik Krallık olmak üzere Türkiye’yi Bükreş 9’lusuna dâhil etmek arzusunu biliyoruz. Almanya’nın kurduğu Doğu Avrupa ve Balkanları içine alan Hava Savunma Sistemine girmemiz bunda başarılı olduklarını gösteriyor. Diğer taraftan Türkiye’nin bugüne kadar uzak durduğu Rusya’ya karşı yaptırımları desteklemesini sağlamaya mâtuf Batı baskısı son zamanlarda artmış görünüyor. Diğer taraftan AB Vizyonunu diriltmek, F16’larla gönlünü almak, Türkiye-ABD ilişkilerinde yaşanan “bahar havası”, Irak operasyonuna yeşil ışık yakıyor görünmek, iştah açıcı KYP’nin önümüze konması ilh, nihâi tahlilde Türkiye’yi yeniden fabrika ayarlarına çekmek için yapılıyor olmasın... Moskova terörünün kırdığı eşik bunları derin derin düşündürüyor…
RUSYA’YA İLK BATI BOMBASI DÜŞTÜKTEN SONRA NE OLUR?
HAKKI ÖCAL - MİLLİYET
Almanya’nın dümeninde sosyal demokratların bulunması da insana “Yok bir savaş çıkmaz!” rahatlığı vermiyor; çünkü 2. Dünya Savaşı’yla Avrupa’yı yukarıdan aşağıya yakıp yıkanlar da, işe, “demokratik” sosyalizmle başlamış ve kısa zamanda “nasyonal” sosyalizme terfi etmişlerdi. ABD ise “Rusya ile savaşımız son Ukraynalı ölünceye kadar sürecek!” ilkesiyle yola devam ediyor. Ancak seçimler yaklaşıyor ve Biden yönetimi, “Enflasyon ve işsizlikle mücadele edeceğine, Putin’le mücadele ediyor!” suçlamasından kurtulabilmek için, Ukrayna’ya açıktan silah ve nakit sevkiyatını durdursa da, Putin’in kazanmasına ve Rusya’yı dünyanın en geniş ve askeri harcamaların milli gelirdeki payı en yüksek ülkesi olmaktan çıkartma fırsatını elden kaçırmaya razı olmayacaktır. (…) Kendi sorumu cevaplarsam, diyebilirim ki, Rusya’ya ilk Batı bombası düştükten sonra, bu bedeli diğer masum Avrupalı siviller ve askerler ödemeye başlarlar.