Yatırıma dönük vergi artışına sanayicilerden tepki yükseliyor

Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ ile getirilen ve kamoyunda “ek vergi” olarak nitelendirilen düzenlemeye tepkiler artıyor.

TBMM Genel Kurulunda gece yarısı önergesiyle getirilen “ek vergi”, şirketlerin 2022 yılı gelirleri için verecekleri beyannamelerinde indirim konusu yapılan indirim ve istisnalar üzerinden yüzde 10 oranında tahsil edilecek. Yani devlet daha önce şirketlere tanıdığı indirim hakkının bir kısmını geri almış oluyor. Elbette başta bunda bir sorun yok gibi duruyor. Ancak bu “zihni sinir” öneriyi kim getirmişse Türkiye'de iş yapma kolaylığını ve vergi düzenlemelerinin görülebilirliğini düşürmesi bakımından son derece sakıncalı olacağını tahmin etmemiş olmalı. Bu yüzden başta TÜSİAD ve İSO olmak üzere düzenlemenin geçtiği andan itibaren itirazlar yükseldi.

'YATIRIMLARA OLUMSUZ ETKİ EDER'

Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD), Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) ve Girişimcilik Vakfı tarafından yapılan ortak açıklamada da düzenlemeye ilişkin, “Ülkemizin özellikle dış yatırıma ihtiyacı olan bu dönemde alınan yeni ek vergi kararının hem girişimler hem de yatırımcılar tarafında, ayrı ayrı, olumsuz etkileri olacaktır. Ülkemizin gelişmesi, istihdam ve geleceğe yapılan yatırımlar anlamına gelen girişim ekosistemimizde 2022 yılında sadece teknoloji girişimleri 670 milyon dolar yatırım almış ve bu yatırım önemli ölçüde yurt dışından gelmiştir. Ülkemize olan yatırım ilgisinin kaybolmasına neden olacak bu vergi aynı zamanda başarılı girişimleri Türkiye'de kalmaya ikna etmeyi de zorlaştıracaktır. Düzenleme nedeniyle Türkiye'nin yatırıma ihtiyacı olduğu bu dönemde yatırımcılar uzun süre yatırım yapmaktan kaçınacak ve özellikle küçük işletmeler, çaresiz bir şekilde yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktır.”denildi.

GİRİŞİMLERİ BATIRACAKLAR!

Alınan yeni kanun kararı ile girişimlerin, melek yatırımcılar veya girişim sermayesi yatırım fonlarından aldıkları yatırımların yüzde 10'u tutarında bir vergi yükümlülüğü ile karşı karşıya kaldıklarına dikkat çekilen açıklamada, “Çoğu zarar eden girişimler, aldıkları yatırımları araştırma, teknoloji geliştirme, istihdam gibi ana alanlara yönlendirmektedir. Söz konusu yatırımları emisyon primi üzerinden alan girişim şirketleri aldıkları yatırımın yüzde 10'unu ek vergi olarak ödemek durumunda kalacaktır. Yatırımın kayda değer bir kısmının ek vergiye harcanacak olması hem şirketlerin faaliyetlerini durdurma noktasına gelmesine neden olacak hem de ülkemize gelecek potansiyel yatırımcıların ilgisine olumsuz etki edecektir.” uyarısı yapıldı.

Sonraki Haber