Yaz okulunun ideal denklemi: Yüzde 51 eğlence yüzde 49 ders

Okullar yaz tatiline girdi, aileler çocukları için arayış içinde. Belediyelerin ya da spor kulüplerinin düzenlediği yaz okulları, kısa dönemli ve spor ağırlıklı. Maliyetler de cabası… Edebiyat öğretmeni, 43 yıllık eğitimci Metin Biniş ile yaz okullarını konuştuk

Metin Biniş 43 yıllık eğitimci edebiyat öğretmeni ve sosyolog. Okumaya öğrenmeye doyamamış, halen Hukuk Fakültesi son sınıf öğrencisi. Kış aylarında Yabancı Dil Kursu, yaz aylarında ise, yine kurucusu olduğu İzmir Yaz Okulu‘nu yönetiyor.

  • Yaz okulu fikri nasıl gelişti?

Kış aylarında etüt merkezi ve yabancı dil kursu, yaz tatilinde yaz okuluyuz. Velilerin, özellikle çalışan öğrenci velilerinin isteği üzerine başladık. Çocukları için yaz aylarında güvenli, emin yerler aradılar. Kışın hizmet veriyorsunuz, yazın da verebilir misiniz, dediler. Biz de araştırdık, havuzlarla anlaştık, yüzme kurslarını başlattık. Yanısıra resim müzik, satranç dersleri ve okulda gördükleri derslerin konu tekrarlarıyla zamanlarını değerlendiriyoruz.

  • Hangi yaş grubunu alıyorsunuz?

İlkokul ve ortaokul  öğrencileri. Çocuklar, pandemi sebebiyle eğitimden çok geri kaldılar, eğitim tekrarı da yapıyoruz. Bu da başlı başına bir ihtiyaç oldu, yaz okullarının önemi ortaya çıktı. Çok sıkmadan, işleyemedikleri konuları tekrar ediyoruz.

  • Kaç çocuk alıyorsunuz?

Talep çok ama hepsine yanıt veremiyoruz. Aslında 60 kişi alabiliriz, ama 30 kişi almayı uygun görüyorum. Öğretmenler de kışın yoruluyorlar

  • Çok sayıda yaz okul var mı? Belediyeler mesela?

İzmir’de çok az sayıda, hemen hiç yok. Belediyeler yaz okullarında daha çok saatlik alıyorlar. Çalışan anneler için pek uygun değil.

  • Ücretler çok yüksek mi? Talep mi az?

Biz kahvaltı ve yemek dahil aylık 2.000 TL alıyoruz. Ek servis ücreti de oluyor, ama genellikle anne babalar çocukları bırakıp alıyorlar.

  • Mesai saatine yetişiyor mu?

Biz sabah 7, akşam 7 arası hizmet veriyoruz. Böyle başka bir örnek yok.

ÖNCELİKLE OKUMA YAZMA ÖĞRETİYORUZ

  • Yaz ayları ders çalışmak için sıkıntılı değil mi?

Pandemi bizim önemimizi biraz daha artırdı. Okullar kapalıydı, sınıflar karantinadaydı, eğitim çok aksadı maalesef. İlkokul 3’e geçmiş ama okuma yazmayı çözememiş öğrenciler var. Öncelikle okuma yazma öğretiyoruz. 43 yıllık öğretmenim.

Diğer konularda da konu tekrarı yapıyıoruz. LGS’ye hazırlanıyorlar, matematik ve türkçe netleri çok düştü. Herhangi bir yaz okuluna da gitmeli. Eğitimde süreklilik esastır. Kışın öğrendiklerini unutmamalarını sağlıyoruz. Yaz okulunda yüzde 51 eğlence, yüzde 49 ders ağırlıklıyız. Çocuklar 9 aydan sonra okul lafını duymak bile istemiyorlar.

EVDEKİ ZAMANDA BİRLİKTE OLMALI

“Yaz tatili çocuklarımızla etkili zaman geçirmek için çok önemli bir zaman dilimi. Bu dönemde çocuklarımızla mümkün olduğu kadar çok farklı etkinliklerde bir arada olarak, onlara hem rol model olmak, hem de onların gerçek ilgi, istek ve ihtiyaçlarını daha açık görebilmek için inanılmaz bir dönem. Bu dönemde çocuklarımızla birlikte açık havada etkinlikler düzenlemek, onlarla oyun oynamak, piknik yapmak, bir spor etkinliğine birlikte katılmak, çevremizdeki sergileri ve müzeleri ziyaret etmek, kamp yapmak ya da birlikte kumdan kaleler yaparak midye kabuğu toplamak gibi uzunca bir liste çıkartmak mümkün. Evde vakit geçirmemiz gerekiyorsa eğer, onlarla birlikte kurabiye yapmak, lezzetli yaz yemekleri pişirmek, çocuğumuzun yaşına göre birlikte resimli kitap okumak, ortak okunan bir kitap hakkında konuşmak, bir albüm düzenlemek ya da  puzzle yapmak gibi farklı etkinliklerde bir arada olabiliriz.”

YAZ OKULLARININ OLANAKLARI

  • Çocuklarımızın yaz okullarından faydalanmasını sağlamak ise yalnızca çalışan ailelerin imdadına yetişen bir uygulama olarak değil, çocuklarımızın eğitim bütünlüğünü sağlayan bir uygulama olarak karşımıza önemli bir seçenek olarak çıkıyor.
  • Her ne kadar yaz tatilleri çocuklarımız için bir dinlenme süreci olsa da, bu sınırsız bir rahatlık olarak ele alınmamalı. Bu dönem, çocuklarımızın farklı sosyal çevrelere dahil olarak sosyal becerilerini geliştirebilecekleri, akademik becerilerini destekleyebilecekleri, farklı spor etkinliklerine dahil olarak geçirebilecekleri önemli bir süreç olarak görülmeli.
  • Yaz okulları aynı zamanda çocuklarımızın eğitim-öğretim dönemi içerisinde ortaya çıkabilen  gelişime açık alanlarını destekleyerek, yeni döneme daha hazır başlama olanağı tanımaktadır.  Bu süreçte yaz okulları temel okuma ve yazma becerileri geride olan çocukların seviyelerini artırmak için bir fırsat olarak düşünülmeli.
Sonraki Haber