Yazılı basının talebi: İlan tarifelerine yüzde 75 zam yapılmalı!
Cumhurbaşkanı'nın yaptığı atamalardan sonra bugün toplanacak olan BİK Genel Kurulu, resmi ilan tarifelerindeki güncellemeyi konuşacak. Yazılı basının temsilcileri, maliyetlerdeki son bir yılda yüzde 100'ü bulan artışlara dikkat çekti, yapılacak zammın en az yüzde 75 olması gerektiğini söyledi.
Yazılı basının bir yılı aşkın süredir beklediği gün geldi çattı. Cumhurbaşkanının Genel Kurul üyeliklerine yaptığı atamalardan sonra toplanacak Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Kurulu, resmi ilan tarifelerindeki güncellemeyi de konuşacak.
Ekonomik krizin vurduğu gazetelerin gözü kulağı Basın İlan Kurumundan gelecek haberde. Aydınlık'ın edindiği bilgilere göre Genel Kurul bugün toplanacak ve bir yılı aşkın süredir bekleyen görüşmeleri yapacak, resmi ilan fiyat tariflerinde yapılması gereken güncellemeyi belirleyecek. Süreç hakkında Aydınlık'a bilgi veren BİK Genel Kurul Üyesi Mustafa Arslan, kararların Genel Kurulca kabul edilmesinin ardından Cumhurbaşkanının onayına sunulacağını vurguladı. Arslan, Cumhurbaşkanının onaylamasının ardından da Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe gireceğini belirtti. Kararın Mart ayına yetişmesinin hedeflendiğini söyleyen Arslan, Aydınlık'ın sürecinden başından beri konuyla ilgili yaptığı haberlere de dikkat çekti.
YAPILACAK ZAM, KAYIPLARI GİDERMELİ
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Sekreteri İlkay Akkaya, belirlenecek yeni resmi ilan tarifelerinin, gazeteler arasında ayrım yapılmadan, maliyetlerdeki rekor artışa yakın seviyeye çekilmesi gerektiğini söyledi. Akkaya şunları belirtti:
"Ekonomik kriz, kağıt krizi derken gazetelerin girdiği darboğaz kapanmaların, işten çıkartmaların kapısını aralıyor. Resmi ilan gelirleri de gazetelerin yayınlarını sürdürebilmelerini sağlayan en önemli gelir kaynağı. Basın İlan Kurumunun resmi ilan tarifelerini belirlemek için bir yıldır toplanmaması zaten büyük ölçüde zarar vermişken, zam oranı hem kayıpları giderecek hem de sürdürülebilirliği sağlayacak şekilde olmalı.
"Gazeteler çok önemli bir kamu görevi görüyorlar. Kaderlerine terk edilemezler. Kağıt fiyatlarında, baskı maaliyetlerinde rekor artışlar var. İlan gelirlerinin ayrım yapılmadan bu rakamlara yakın bir şekilde yukarı çekilmesi gerekir. Ayrıca kağıtta yüzde sekiz olan KDV’nin de yüzde 1’e indirilmesi gerekir."
‘MART AYINA YETİŞMELİ’
Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Başkanı Yılmaz Karaca, resmi ilan gelirlerinin gazeteler açısından en önemli gelir kaynağı olduğunu, cansuyu niteliğinin bulunduğunu vurguladı. Yılmaz Karaca şunları söyledi:
"Gerek yerel gerekse yaygın gazeteler açısından, resmi ilan yayınlarından elde edilen gelirler, can suyu niteliğindedir ve en önemli gelir kaynağıdır. İğneden ipliğe her şeyin zamlandığı bu dönemde ne yazık ki Resmi İlan Fiyat Tarifesinde artış yapılamamıştır. Pandemi döneminde destek paketi açıklanmayan tek meslek grubu gazetecilerdir. Anadolu Basınının mağduriyetinin giderilmesi için BİK Genel Kurulunun toplanacak olması ve ilanda zam kararı sorunlarımıza bir nebze de olsa çözüm olacak."
Alınacak kararın Mart ayına yetiştirilmesinin önemine dikkat çeken Karaca, “Bütün üyelerin tamamlanmasıyla birlikte Basın İlan Kurumu Genel Kurulu saat 11.00’de toplanacak. Anadolu Basınının ve yaygın basının mağduriyetlerinin giderilmesi için kuruldan Resmi İlan Tarifesine yüzde 80 oranında zam verilmesini bekliyoruz. Açıklanan kararın ise kapanmakla yüz yüze olan birçok gazetenin ve fikir işçilerinin mağduriyetlerinin giderilmesi için mart ayı başından itibaren geçerli olacağını ümit ediyoruz.” dedi.
'CESUR OLALIM, HAKKI VERELİM'
Aydınlık Gazetesi Genel Müdürü Osman Erbil konuşmasında gazetelerin yaşaması için, durumun göstermelik bir zamla idare edilmemesi gerektiğini vurguladı. Erbil şunları söyledi: “BİK Genel Kurulu’nun İlan Tarifesine zam gündemiyle toplanması çok sevindirici. Hem 50 bin üstü hem 50 bin altı gazeteler merakla bugün çıkacak zam oranına kilitlenmiş durumda.
“Buradan çıkacak karar, aslında şu sorunun da yanıtı olacak; Gazetelerin yaşamasını gerçekten istiyor muyuz? İstiyorsak 2021’deki toplam maliyet artışını ve 2022 sonuna kadar oluşacak maliyet yükselişini dengeleyecek bir oranı gazetelere verecek miyiz? Yoksa göstermelik bir zamla durumu mu idare edeceğiz?
“Rakamlar yalan söylemez bütün gazetelerin ne büyük bir mali kriz içinde olduğu malumdur. Bugün çıkacak rakamın 50 bin üstü ve altı gazeteler için en az yüzde 75 olmasını bekliyoruz. Eğer bu haklı talebimize karşı, ‘icra müdürlükleri yüksek bulur ve ilanları gazetelere vermez’ gibi kaygılarla tereddüt gösterilirse, o zaman mevcut basın ilanı sistemin kökten değişmesini konuşmaya başlamalıyız. Düşünün devlet basını destekleyecek, ama icra müdürlükleri ne kadar isterse! Türk basınının kaderi, böyle çarpık bir düzene, bu düzenin cevaz verdiği keyfiyete teslim edilemez. Cesur olalım gazetelere, hakkı olanı verelim. Sistemde eğer bir arıza çıkarsa, kanun gerektiği şekilde değiştirilir ve çözüm bulunur.”