Yem fiyatları yükseliyor çiğ süt yerinde sayıyor

Yem fiyatları yükselince çiftçi çiğ süt üretiminde zarar etmeye başladı. Ulusal Süt Konseyi’nin çiğ süt fiyatlarını artırması istendi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer çiğ süt üretiminde yaşanan sorunlarla ilgili yaptığı açıklamada yem fiyatlarındaki artışa dikkat çekti. Gürer, “Üretici mağdurdur. Yeme sürekli zam geliyor. Bu durum üretici zorluyor ve yemde karışımlar yapmaya mecbur bırakıyor. Bunun neticesinde de verim düşüyor. Yonca, saman, küspe ve sanayi yemindeki artışlar besiciyi adeta canından bezdirdi. Üretici saman bulmakta bile zorlanıyor” dedi.

'DOLAR OYNADIKÇA FİYATLAR ZIPLIYOR'

Sanayi yeminde dışa bağımlı olduğumuzu kaydeden Gürer, şöyle devam etti: “Dolar oynadıkça yem fiyatı zıplıyor. Çiğ süt fiyatı yerinde sayıyor. 1 Ocak 2020 tarihinden beri çiğ süt fiyatına zam yapılmadı. Süt sanayicisi sütünü aldığı üreticiye yem de satıyor. Bunu nerede ise zorunlu hale getirmiş durumdalar. Sürekli yeme zam var ama çiğ süte yok. Ulusal Süt Konseyi süt fiyatlarını derhal yeniden düzenlemeli ve çiğ süt üreticisi mağduriyeti giderilmelidir.”

Geçen yıl 85 lira olan buzağı yeminin 99.90 liraya, 79 lira olan süt yeminin 95.90 liraya, 400 lira olan samanın tonunun ise 800 liraya yükseldiğini ifade eden Gürer şunları söyledi: “Girdi fiyatları sürekli zamlanırken, Ulusal Süt Konseyi’nin belirlediği çiğ süt fiyatları yerinde sayması besiciyi vurmaktadır. 12 ay kapalı alanda hayvan beslemek zorunda kalan için bu durum sürdürülebilir bir durum değildir. Aralık ayında çiğ sütün litresi 2.30 lira olarak belirlendi. Salgın döneminde süte 15 kuruş da pandemi desteği uygulandı. Bu destek yerel seçim öncesi 25 kuruş olarak verildi. Seçim sonrası 10 kuruşa çekildi. Pandemi döneminde 5 kuruş artış üreticiyi kurtarmıyor. Çiğ süt fiyatları aralık ayında belirlendiği gibi dururken, yem fiyatlarındaki artışın önü alınamıyor.”

SÜT İNEKLERİ YİNE KESİME GİDECEK

Girdi maliyetleri artarken, süt fiyatlarının yerinde saymasının besiciyi ciddi şekilde mağdur ettiğini belirten Gürer, “Süt üretimi yapanlar, çaresiz kaldıkları için süt ineklerini geçmiş yıllarda kesime göndermişlerdi. Yine o duruma geldiklerini söylüyorlar. Süt üretiminde ve besicilikte geldiğimiz nokta, üreticiyi perişan ediyor. Bir litre süte bir buçuk kilo yem dengesine dönecek önlemleri iktidar bir an önce almalıdır” ifadelerini kullandı.

'ÜÇGÜN HASTALIĞINA' DİKKAT

Gürer, süt üreticilerin korkulu rüyası “üçgün hastalığının” ülkemize geldiğini belirterek şu bilgileri verdi: “Bir sinek ile bu hastalık yayılıyor. 2012 yılında görüldüğünde üreticiye büyük zarar verdi. Şu anda farklı yerlerde rastlanmış, acil aşılama yapılmalı aksi takdirde çok büyük ekonomik kayıplar yaşanabilir. Önce hayvan sütten kesilip ileri aşama da öldüğünü de besiciler ifade ediyor. Bir an önce tarama ve önlemler alınsın.”
Sonraki Haber