Yem fiyatlarına da el atın!

Ulusal Süt Konseyi (USK)’nin çiğ süt tavsiye fiyatını 11,5 liradan, 13,5 liraya çıkarmasına üretici tepkisi sürüyor. Fiyatı en az 16 lira bekleyen üretici, hükümetin hayvancılıkta yaşanan sıkıntıyı ithalatla çözemeyeceğini, üretimi artırmanın şart olduğunu belirtti.

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, süt üreticisinin sesine kulak verilmesini isteyerek, açıklanan fiyatı şöyle değerlendirdi: “USK toplandı ve süte sadece 1 lira zam yapılmasını uygun gördü. Yem girdisi ana kalemi olan arpa fiyatı önceki yıla göre yüzde 21,64 mısır yüzde 13,10 fiyat artışı gösterdi. Sadece 16 günde 31 Aralık 2023 -15 Aralık 2023 tarih aralığında yem fiyatları yüzde 25 arttı. Çiftçinin ürettiği sütün fiyatını belirleyen USK, yem fiyatları ve süt ürünlerinin raf fiyatına da el atsın, konu kapansın.”

HAYVAN SAYISI AZALIYOR

2022 yılında 17 milyon olan büyükbaş hayvan sayısının 2023 yılının ilk altı ayında yüzde 2 oranında azalarak 16,7 milyon başa gerilediğini belirten Bayram, şöyle devam etti: “2023 yılının 2 çeyreğinde sadece 6 aylık dönemde büyükbaş hayvan sayımız 502 bin adet azalmış oldu. Çözüm yine ithalat oluyor. 2024 yılında 600 bin adet besilik hayvan ithalatı yapılacakmış. Esas olan hayvan sayısını artırabilmek, işletmelerde doğumlar ile sürekliliği sağlamak. “Sonuç olarak üreticilerimiz para kazanamadığını ifade ediyor. Tüketicilerimiz ise pahalı olduğu için süt ve et ürünlerini alamamaktan şikayetçi. Sebepler ne olursa olsun kırsalda yeni bir üretim modeli şart. Kırsalda dönüşümü sağlayamazsak hayvancılığı, aile işletme odaklı kırsal faaliyetle birlikte yönetemezsek verilen emek ve çabalar boşa gidecek. Üreten Türkiye, ekonomisi güçlü ve her alanda dünya ile rekabet eden bir ülke olarak büyümeye devam edebilmek için kırsalda yaşamın teşvik edilmesi gerekiyor.”

ÜRETİCİ DİKKATE ALINMADI

Malkara Ziraat Odası Başkanı Talat Kaya da süt üretiminin üreticiye maliyetinin 14,80 lira olarak hesaplandığını ve yüzde 20’lik üretici kârı üzerine eklendiğinde çiğ süt fiyatının 17,76 lira olması gerektiğini belirtti. Kaya şunları söyledi:

“Maalesef görünen o ki Ulusal Süt Konseyi ne üreticiyi ne de üreticiyi temsil eden kooperatifleri ve dernekleri dikkate almamıştır. Bu açıklanan fiyat hesaplanan üretici maliyetinin bile altındadır. Süt üreticilerimizin bu kadar yok sayıldığı, zarara uğratıldığı ve üretmekten vazgeçirilmeye çalışıldığı başka bir dönem olmamıştır. Tarım ve hayvancılık üzerine yön veren tüm kurum ve kuruluşları ivedi olarak toplanmaya ve bu açıklanan fiyatlara tepki koymaya davet ediyorum. Eğer bizler artık tepkimizi koymazsak üreticiyi görmezden gelen bu kararlar alınmaya ve halkımıza dayatılmaya devam edecektir.”

Sonraki Haber