Yeme içme adabı! Yemek yerken besmele çekmeyi unutursak ne olur?

Yemeğe başlamadan önce besmele çekmemiz gerektiğini buyuran Peygamberimiz (SAV), besmele unutulduğunda şu zikri okumamızı önermiştir...

Kitabımız olan Kuran-ı Kerim'de surelerin başında yer alan Besmele, gündelik yaşantımız içerisinde 'Bismillah' şeklinde kısaltılarak da telafuz edilmektedir. Allah (c.c.)'u anmak için çektiğimiz Besmele, “Bismillahirrahmanirrahim” ayeti mealince Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla, esirgeyen ve bağışlayan manasına gelmektedir. Hayırlı olan her işe başlamadan önce besmele çekilmesi gerektiği gibi yemek yerken de Allah'ın adıyla başlamak önemlidir. Yemeğin çoğalmasına yani bereketlenmesine, yiyenlerin de doymasına vesile olan besmele sayesinde şeytanın da yemeğe ortak olması engellenmektedir. Peki yemek yemeye başlamadan önce besmele çekmek unutulursa ne yapılmalı?

YEMEĞİN ORTASINDA BESMELE HATIRLANIRSA...

“Yüce Allah'ı anarak başlanmayan her anlamlı söz veya iş, bereketsizdir/sonuçsuzdur.” (İbn Hanbel, II, 360.) buyuran Peygamberimiz (SAV) yemeğe başlamadan önce besmele çekmeye dikkat ederdi. Bizler de Efendimiz (SAV)in izinden gitmeli ve her hayırlı işte olduğu gibi yemek yemeden önce besmele çekmeyi alışkanlık haline getirmeliyiz. Yemeğin başında besmele çekmeyi unutsak dahi hatırladığımız vakit bunu dile getirmeliyiz.

BESMELE ÇEKMEYİ UNUTANIN OKUYACAĞI ZİKİR

Yemek yemeden önce Besmelenin önemini anlatan rivayete göre Sahâbî Ümeyye İbni Mahşî (r.a) şöyle dedi: Resûlullah (SAV)in yanında birisi yemek yiyordu. Adam son lokmaya kadar besmele çekmedi. Son lokmayı ağzına götürürken “bismillâhi evvelehû ve âhirehû” (baştan sona bismillâh) dedi. Bunun üzerine Resûlullah(SAV) güldü ve şöyle buyurdu:

“Şeytan onunla birlikte yemek yiyordu. Adam besmele çekince, şeytan yediklerini kustu.” (Ebû Dâvûd, Et`ime 15; Nesâî, es-Sünenü’l-kübrâ, Âdâbü’l-ekl, 15.)

Sonraki Haber