Yemeksepeti kuryelerinden dev eylem

Nakliyat-İş Sendikası'nın çağrısıyla Yemeksepeti Banabi çalışanları, Yemeksepeti Genel Müdürlük önünde Türkiye'nin dört bir yanından gelen kuryelerle birlikte eylem düzenledi.

Sefalet zammına karşı buluştuklarını ifade eden kuryeler net taleplerini elde edecekleri güne kadar kararlılıkla mücadele edeceklerini ifade ettiler. Eylemler 5 gündür sürüyor.

Yemeksepeti Banabi kuryeleri, Ankara, İzmir, Eskişehir, Adana, Mersin, Denizli, Kütahya ve Bolu'dan gelen kuryelerle birlikte davullar, zurnalar eşliğinde eylem yaptı. Aynı zamanda Yunanistan'da çalışan Yemeksepeti kuryeleri eyleme destek mesajı gönderdi. Emekçiler, istediklerini alana kadar Türkiye'nin dört bir yanında eylem düzenleyeceklerini belirttiler. Nakliyat-İş Sendikası'nın yanında Turizm Eğlence ve Hizmet İşçileri Sendikası (TEHİS)'inde destek verdiği eylemlere çeşitli siyasi parti temsilcileri de katıldı.

HADİSE KONSERİNİ İPTAL ETTİ

Kuryelerin eylemlerine bir destek de sanatçı Hadise'den geldi. Yemeksepeti firması'nın sponsorluğunda düzenlenmesi planlanan konsere Hadise de davet edilmişti. Hadise, konsere gitmeyerek yemeksepeti kuryelerinin eylemine destek verdi.

Eylemdeki Türk Bayrakları dikkat çekti

‘TALEPLERİMİZ KABUL EDİLENE KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ’

Talepleri kabul edilene kadar mücadele edeceklerini ifade eden kuryeler taleplerini sıraladı :

  • 5500 TL net maaş, prim ve yan haklar
  • Hakkını arayan hiçbir kuryeye bezdiri (mobbing) uygulanmaması
  • İş kolunun derhal güvence altına alınması
  • Sendikal faaliyetlerin güvence altına alınması

'DÜNYAYI SIRTIMDA TAŞIYORUM'

Yemeksepeti çalışanı Mevlüt Akkaya, Yemeksepeti firmasının yüzde 17'lik zammının kabul edilemeyeceğini söyledi. Akkaya, şu ifadelere yer verdi:

"Bir lokantada bulaşık yıkasam aynı parayı alırım. Ama burada çalışarak 2 bacağımın kırılma riski var. Ben dünyayı sırtımda taşıyorum. Bu zam kabul edilemez. Bu bir sefalet ücretidir. Taleplerimiz açıktır. 5 bin 500 TL ve adisyon ücreti."

ANKARA VE ESKİŞEHİR’DE DE EYLEMLER YAPILDI

İstanbul Genel Merkez önünde eylem düzenlenirken aynı anda Ankara Çukurambar'da ve Eskişehir'de Ulus Anıtı önünde eylemler düzenlendi. Nakliyat-İş Eskişehir Şube Başkanı Ali Özçelik, işverenin sahte evraklarla işçilerin iş kolunu değiştirdiklerini söyledi. Buna karşı mücadele edeceklerini bildirdi.

BOLU'DA DA KONTAKLAR KAPANDI

Bolu'da bazı motorlu kuryeler, maaşlarına düşük zam teklif edildiği gerekçesiyle basın açıklaması yaptı. Kentin çeşitli noktalarından gelerek Bahçelievler Mahallesi'ndeki Yemeksepeti Banabi'nin deposu önünde toplanan çalışanlara, Nakliyat-İş Sendikası üyeleri de destek verdi. Gruptakiler, kendilerine yapıldığı iddia edilen yüzde 32,7'lik zam teklifini kabul etmediklerini duyurdu.

Grup adına basın açıklaması yapan motorlu kurye Uğur Çakır, salgın döneminde kurye iş kolunun büyüme göstermesiyle toplumsal yaşamdaki öneminin arttığını belirtti.

'ÇOK ACI DENEYİMLE ÖLÜMÜ BİLE YAŞADIK'

Kendilerinin de zorlu şartlarda 7 gün 24 saat hizmet verdiğini ifade eden Çakır, "Kazaları, yaralanmaları, Kovid-19 vakalarını ve çok acı deneyimle ölümü bile yaşadık. Tüm bu süreçlerle birlikte ülkemizin her ferdinin derinden hissettiği ekonomik zorluklar ve enflasyon canavarı da mücadelemizi zorlu noktaya taşıdı." dedi.

Haklarını alana dek grevi sürdüreceklerini bildiren Çakır, "Kuryelerin 5 bin 500 lira net maaş, prim ve yan hakları almasını istiyoruz. Hakkını arayan hiçbir işçinin de işten çıkarılmaması, iş kolumuzun taşımacılığa geçirilmesi ve sendikal faaliyetlerinin güvence altına alınmasını istiyoruz. Taleplerimiz karşılık bulana kadar kontak açmayacağımızı herkesin bilmesini isteriz." şeklinde konuştu.

Sonraki Haber