Yemen ordusu İsrail ekonomisini vuruyor

Husilerin Kızıl Deniz’de İsrail bağlantılı yük gemilerine yaptığı operasyonlar, İsrail’in deniz ticaretini etkiledi. Ülkenin en büyük denizcilik şirketi rotasını değiştirmek zorunda kaldı. Ekonomik yük arttı.

İsrailli denizcilik şirketi ZIM, Yemen'den gelen “tehditler” nedeniyle Asya'dan Akdeniz'e yük taşıma süresinin uzadığını, taşımacılık fiyatlarının arttığını bu durumun da nakliye maliyetini ve buna bağlı olarak fiyatları etkilediğini duyurdu. Şirket, Yemen tehdidinin "uluslararası bir ticaret rotasında meydana geldiğini" ve "bölgede faaliyet gösteren ve bazıları benzer önlemler almış olan tüm nakliye şirketlerini etkilediğini" bildirdi. "Bu sorun ZIM Şirketi ile sınırlı değildir ve buna verilecek yanıt uluslararası toplumdan ve seyrüsefer özgürlüğü ve uluslararası ticaretin güvenliğinden sorumlu taraflardan gelmelidir" açıklaması yapıldı.

AFRİKA’YI DOLAŞMAK ZORUNDA KALDILAR

ZIM bu kararı yaklaşık iki hafta önce almıştı. Böylece Babülmendep boğazını geçmek yerine Afrika'yı dolaşarak oradan Süveyş Kanalı'na geçtiklerini açıkladılar. Şirket gecikmenin süresini belirtmedi ancak birkaç büyük uluslararası nakliye şirketinin işgal altındaki topraklardaki müşterilerine gönderdiği mektuplarda bunun nakliye süresine 18 gün uzatma anlamına geldiği belirtildi. Müşteriler 8 Ocak'tan itibaren 20 feet'lik konteynerler için 50 dolar 40 ve 45 feet ölçülerindeki daha büyük konteynerler için 100 dolar ek ücret ödemek zorunda kalacak.

MAERSK: EK SİGORTA PRİMLERİ ARTIYOR

ZIM'in attığı adım çok daha büyük şirketlerin attığı adımlara benziyor. Zira toplam küresel konteyner ticaretinin yaklaşık yüzde 14,8'ini temsil eden Danimarkalı denizcilik şirketi Maersk, işgal altındaki bölgelere giden sevkiyatlara ek maliyetler getirdiğini duyurdu. Maersk, "İsrail'e sefer yapan gemiler için sigorta primlerinin artmaya devam ettiğini, bunun da Maersk'in Acil Durum Risk Ekini (ERS) uygulamaya ihtiyaç duymasına yol açtığını" belirterek, "İsrail'deki müşterilere hizmet sağlamayı" amaçlayan bu ilavenin "ek sigorta maliyetlerine yönelik olduğunu" kaydetti.

İSRAİL’İN GIDA GÜVENLİĞİNE ZARAR VERECEK

Amerikan Bloomberg Ajansı, Süveyş Kanalı'nı geçen gemiler için Kızıldeniz rotasından kaçış olmadığını bildirdi. Uzun vadede şirketler gemilerinin izlediği rotaları yeniden gözden geçirebilir, Afrika'nın güney ucunu dolaşarak yolculuklara 10 gün ekleyebilir ya da Panama Kanalı'ndan geçerek 11 gün ekleyebilir. İsrail Ulusal Güvenlik Araştırma Merkezi'nde araştırmacı olan Yigal Maor'a göre rotayı değiştirmek önemli bir ekonomik yük getiriyor. İsrail medyası, gemi seferlerinin iptal edilmesinin doğrudan deniz yoluyla ithal edilen ürünlerin fiyatlarında artışa yol açacağını ve bu eğilimin önemli ölçüde artarak İsrail'in gıda güvenliğine zarar vermesinin beklendiğini yazdı. Haberde ayrıca İsrail'in başta canlı hayvan olmak üzere gıda ithalatının yaklaşık yüzde 70'ini Eilat, Aşdod ve Hayfa limanları üzerinden deniz yoluyla yaptığı teyit edildi.

Sonraki Haber