Yeni araştırmalar, ne zaman öleceğinizi tahmin ediyor! En yüksek ölüm oranı hangi gün, hangi ay?

Bilim insanlarının yeni araştırmalarına göre, öleceğimiz gün ve saat tahmin edilebiliyor. Birçok farklı araştırmalar yapan bilim adamları, verilerini analiz ederek ölüm oranlarının yüksek olduğu gün ve saatleri ortaya çıkardı.

Bazıları bu dünyadan tam olarak ne zaman ayrılacağımız üzerinde durmamayı tercih ederken, bazıları da bu konuya oldukça merak eder. Yapılan çalışmalara göre, araştırmalar üzerinden toplanan veriler analiz edildi ve ölüm oranlarının yüksek olduğu gün ve saatler belirlendi. Dailymail'in derlediği habere göre, bilim insanları, uzun çalışmaların ardından ne zaman öleceğinize dair birkaç farklı tahmin modeli ortaya çıkardı.

YENİ ARAŞTIRMALAR NE ZAMAN ÖLECEĞİNİZİ TAHMİN EDİYOR

GÜNÜN HANGİ SAATİNDE ÖLME OLASILIĞINIZ DAHA YÜKSEK?

Bilime göre vücut saatiniz sadece aç ve uykulu hissetmenize neden olmakla kalmıyor, aynı zamanda ne zaman öleceğinizi de etkiliyor. Harvard Tıp Fakültesi'nin 2012 yılında yayınlanan araştırmasına göre, insanların ölme ihtimalinin en yüksek olduğu saat sabah 11. Makalenin başyazarı Profesör Clifford Saper, "Neredeyse tüm fizyolojik süreçler sirkadiyen bir ritme sahiptir, yani ağırlıklı olarak günün belirli bölümlerinde meydana gelirler. Hatta ölümün bile sirkadiyen bir ritmi vardır, böylece genel popülasyonda insanlar ortalama olarak sabah saatlerinde ölme eğilimindedir. Ortalama zaman sabah 11 civarıdır." diyor.

Saper, 65 yaşındaki 1.200 sağlıklı insanı kapsayan araştırmasında, "Gerçekten de günün hangi saatinde öleceğinizi tahmin eden bir gen var. Neyse ki tarihi değil ama günün saatini." diyor.

HANGİ AYDA ÖLME OLASILIĞINIZ DAHA YÜKSEK?

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinin (CDC) istatistiklerine göre, soğuk kış aylarında yılın diğer zamanlarına kıyasla daha fazla insan ölüyor. Ocak ve Aralık ayları yılın en ölümcül ayları olma eğiliminde ancak Profesör David Philips tarafından 1979 ve 2004 yılları arasında 57 milyon ölüm belgesi üzerinde yapılan analiz, bir günü en ölümcül gün olarak belirlemiştir.

Philips, Yılbaşı Günü'nün yılın en ölümcül günü olduğunu ve bunun nedeninin aşırıya kaçabilen kutlamalar ya da trafik kazaları olmadığını söylüyor:
"Bu örüntü tüm doğal ölüm nedenlerinde ortaya çıkıyor, ancak otomobil kazaları gibi dış nedenlerde ortaya çıkmıyor. Bunun nedenini anlamak zor."

HAFTANIN HANGİ GÜNÜNDE ÖLME OLASILIĞINIZ DAHA YÜKSEK?

1999 ve 2004 yılları arasında gerçekleşen 39 milyon ölümün analizi, ölme olasılığınızın en yüksek olduğu günün haftanın belirli bir günü olduğunu ortaya koymuştur: Cumartesi.

LiveScience araştırmacıları CDC'nin tüm ölümlere ilişkin verilerini analiz etmiş ve Cumartesi günleri ölümlerde küçük ama önemli bir artış olduğunu tespit etmiştir. Bunun arkasındaki nedenlerden bazıları oldukça basit: aşırı dozda uyuşturucu, araba kazaları ve ateşli silahlardan kaynaklanan ölümlerin hepsi Cumartesi günleri zirve yapıyor.

Çeviri ve derleme: Çisem Arslan

Sonraki Haber