Yeni asgari ücret kimi nasıl etkileyecek? Askerlik ve doğum borçlanması ne kadar artacak?

Asgari ücrete yüzde 34’lük zammın ardından yeni asgari ücretle birlikte SGK ,işsizlik ödeneği, 65 yaş aylığında da artış bekleniyor.

Yeni asgari ücret kimi nasıl etkileyecek? Asgari ücrete endeksli SGK,askerlik ve doğum borçlanmaları ile işsizlik ödeneğindeki artış ne kadar olacak?

İşte cevabı.

SGK PRİMLERİ VE ASKERLİK BORÇLANMASI

Milliyet Gazetesi’nden Cem Kılıç, bugünkü köşesinde bu soruya cevap verdi.SGK sisteminde borçlanma tutarlarının asgari ücrete endeksli olduğunu belirten Cem Kılıç, 1 günlük borçlanma tutarının en düşük 143 liraya çıkacağını kaydetti.

Doğum borçlanması ise 1 Temmuz itibariyle 76,80 TL’den 102,960 TL’ye yükselecek.

Askerlik borçlanmasında da tutar artacak. Şu anda 18 aylık askerliği borçlanacak olan erkek sigortalı günlük 57.645 TL ödüyor. Asgari ücret zammının geçerli olacağı 1 Temmuz’dan itibaren bu tutar 77.220 TL’ye yükselecek.

‘İŞSİZLİK’ ARTIŞI KASIM'DA

Asgari ücrete endeksli olan bir diğer ödenek ise işsizlik ödeneği.İşsizlik ödeneğindeki artış Temmuz ayında değil Kasım itibariyle yapılacak.

İşsizlik ödeneği kişinin son dört aylık prime esas kazancının yüzde 40’ı olarak hesap ediliyor.Kasım ayında işsiz kalan bir asgari ücretli en düşük 5.325.08 TL işsizlik ödeneği alacak.

İşsizlik ödeneğinin üst limiti ise 10.650.15 TL olacak.

Diğer yandan işsizlik ödeneğinde bir üst limit söz konusu. Bu tutar da asgari ücretin yüzde 80’i. Bu kapsamda temmuz ayından itibaren işsizlik ödeneğinin en yüksek tutarı 10.650,15 TL’ye yükselecek.

65 YAŞ AYLIĞINDA

“65 yaş, engelli ve evde bakım aylığının miktarı asgari ücrete endeksli değil. Bu aylıkların miktarı memur gösterge katsayısı ile belirlenen gösterge rakamının çarpımı ile hesaplanıyor. Dolayısıyla aylık miktarları memur maaşlarındaki artış ortaya çıkınca yani haziran ayı enflasyonu sonrası Maliye Bakanlığı’nın genelgesi sonrası ortaya çıkacak. Ancak 65 yaş, engelli ve evde bakım aylığında diğer şartların sağlanmasıyla birlikte gelir sınırı şartı var. İşte bu gelir sınırı ise asgari ücrete endeksli. Dolayısıyla hali hazırda yalnızca gelir sınırının üzerinde olduğu için 65 yaş, engelli aylığı ya da evde bakım parası alamayan kişiler, 1 Temmuz’dan itibaren gelir sınırı artacağı için hak sahibi konumuna gelebilirler. Bu nedenle bu sınıra göre gelir hesaplamasını yapıp yeniden başvuru yapmaları gerekebilir.

Örneğin 65 yaş aylığında hali hazırda gelir sınırı 2.835,6 TL. 1 Temmuz itibarıyla bu sınır 3.800,77 TL’ye yükselecek. Dolayısıyla 65 yaş üzerindeki kişi ve eşinin toplam gelirinin aylık ortalaması hali hazırda 2.835,6 TL’nin üzerinde ancak 3.800,77 TL’nin altında olan kişiler temmuz ayı ile birlikte gelirlerinde başkaca bir artış olmayacaksa 65 yaş aylığı alabilir hale gelebilirler.”

Sonraki Haber