Bu cihaz sağlıkta yeni bir çağ başlatma potansiyeline sahip!

Yeni bir çağ başlatma potansiyeline sahip olan bu cihaz İzmir Biyotıp ve Genom Merkezinde geliştirildi. İşte Avrupa'dan destek alan o proje...

Yeni bir çağ başlatma potansiyeline sahip proje İzmir'den geldi. İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi'nden Doç. Dr. Serhat Tozburun ve ekibi, sindirim sistemi organlarında kansere dönüşme riski taşıyan anormal dokuları henüz kanserleşmeden yok etmek amacıyla bir cihaz geliştirdi.

TÜBİTAK ve Avrupa Araştırma Konseyi'nin (ERC) 1,6 milyon avro hibe desteğiyle 2021'de başlatılan Clarisurge projesi kapsamında, endoskopi cihazlarının ucuna takılabilen 1 santimetrelik bir başlık tasarlandı. Bu yenilikçi cihaz, erken teşhis ve tedaviyle sindirim sistemi kanserleriyle mücadelede önemli bir adım olarak görülüyor.

YENİ BİR ÇAĞ BAŞLATMA POTANSİYELİNE SAHİP

Endoskopi işlemi sırasında sağlıklı dokuları anormal dokulardan ayırıp yok etmeyi amaçlayan başlığın, hayvan deneylerinde başarılı olduğu belirtildi.

Doç. Dr. Serhat Tozburun, AA muhabirine, normalde endoskopi cihazlarının kanser öncesi anormal dokuların teşhisi ve tedavisinde tercih edilmediğini söyledi.

Kendilerinin endoskopi cihazının ucuna takılan bir başlık geliştirdiklerini aktaran Tozburun, "Geliştirdiğimiz teknoloji endoskopi girişimleri esnasında teşhis ettikleri yüzeysel anormal dokuların hemen tedavi edilmesini sağlayacak bir teknoloji. Hekimler tarama endoskopisi yaparlarken kanser öncesi anormal dokuları tespit edebiliyorlar. Geliştirdiğimiz teknoloji yüzeysel anormal dokuyu en iyi şekilde ve en düşük riskle tedavi etmeyi sağlayacak bir teknoloji." diye konuştu.

Tozburun, cihazın çalışma şekline ilişkin şu bilgileri verdi:

"Tespit edilen anormal doku yapılarına doğru cihazımız yaklaştırılacak ve negatif basınçla yani çekme kuvvetiyle anormal yüzeysel dokular bir kanala hapsedilecek. Bu kanalda çok düşük kuvvetli elektrik akımlarıyla hücre yapılarını bozarak, ısı olmadan anormal dokuların yok edilmesi sağlanacak. Böylelikle bu hücreler orada yok olmuş olacak. Anormal dokuyu oluşturan hücrelerin seçilerek zamanında yok edilmesini sağlamış olacağız. Cihazımızın içinde küçük elektrotlar var. Cihazımızın içinde küçük elektrotlar mevcuttur. Bu elektrotlar sayesinde, düşük kuvvetli, yüksek hızlı elektrik akımlarını bu kanala çekilmiş anormal dokulara uyguluyoruz."

Tozburun, geliştirilen aparatın tek kullanımlık ve hastaya özel olduğunu, yapılan işlemin ardından atıldığını anlattı.

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Yılmaz da projenin Türkiye'nin araştırma ekosistemine katkı sağlayacağını anlattı.

Projenin sağlık teknolojilerinde yeni bir çağ başlatma potansiyeline sahip olduğunu belirten Yılmaz, "Alınan hibe hem uluslararası alanda hem de Türkiye'de nitelikli araştırmaların desteklenmesi açısından büyük bir öneme sahiptir. Bu tür araştırmalar, hem ülkemizdeki bilim insanlarını uluslararası arenada daha görünür kılıyor hem de genç araştırmacılara ilham kaynağı oluyor." dedi.

Sonraki Haber