Yeni bir fay hattı ortaya çıktı

Kayseri'ye bağlı Sarıoğlan ilçesinde bulunan Tatılı bölgesinde yeni bir fay hattı ortaya çıktı. Yer radarı ve dron görünütüleriyle yapılan tetkiklerin ardından başlatılan kazı çalışmalarında Sarıoğlan fay hattı keşfedildi

AFAD, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) ve Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Türkiye'nin diri faylarını araştırmaya devam ediyor. Bu kapsamda yapılan çalışmalar sonucunda Kayseri'de yeni fay hattının varlığı ortaya çıktı. Depremler oluştuktan çok sonra eski deprem izlerinin araştırılması projesi kapsamında Türkiye'nin diri faylarının öğrenilmesi için başlatılan çalışma sonuç vermeye başladı. Kayseri'nin Sarıoğlan ilçesi Tatılı bölgesinde fay hattı olduğu anlaşıldı. Yer radarı ve dronların yer göstermesiyle kapsamlı jeofizik çalışması yapılarak başlatılan kazılarla Sarıoğlan fayı keşfedilmiş oldu.

KAPSAMLI ÇALIŞMA YÜRÜTÜLÜYOR

Bölgede çalışmalar yapan AFAD Deprem Danışma Kurulu Üyesi Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikret Koçbulut, "Bir haftadır çalışmamız devam ediyor. Fayın paleosismolojik özelliklerini ortaya koymak maksadıyla bu işi yapıyoruz. Öncelikle bu fay boyunca 1/25000 harita yapıyoruz, tektonik haritayı ortaya çıkarıyoruz. Daha sonra bu harita üzerinde dron ile uçuşlar gerçekleştirip, daha detaylı haritalar üretiyoruz. Bunlar üzerinde açacağımız hendek yerini belirledikten sonra buralarda faya dik yönde radar ve jeofizik yöntemiyle fayın burada olup, olmadığını tespit etmeye çalışıyoruz. Bunları belirleyip, olumlu sonuçlar aldıktan sonra kazıya karar veriyoruz" sözleriyle çalışmanın ayrıntılarını anlattı.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Daire Başkanı Gonca Arın da "Kayseri'nin depremselliği ile alakalı olarak çalışmalarından dolayı Fikret hocam ve ekibine teşekkür ediyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak Sarıoğlan Belediyemize de desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum" dedi.

YER RADARI MR ÇEKİYOR

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği bölümü Öğretim Üyesi Dr. Sinan Koçeroğlu da yer radarı hakkında bilgiler vererek, "Türkiye'nin diri fay haritasının belirlenmesinde Deliler segmenti üzerinde çalışmalarımızı yapıyoruz. Yaptığımız bu çalışmalarda yer radarı ve profesyonel dron uygulaması yaptık. Yer radarı uygulamasında yere çok güçlü frekanslarda elektromanyetik dalgaları göndererek, yerin bir nevi MR'ını çekmiş bulunduk. Yer radarı yöntemi jeofizik yöntemi olarak karşımıza çıkar" ifadelerini kullandı.

Sonraki Haber