Yeni bir finansal sistem doğuyor! Ticaret dolar hegemonyasından kurtulacak
Rus Duması, dijital varlıkların uluslararası ticarette yapılacak ödemelerde kullanılması yönündeki kararı kabul etti. Duma’nın kararını Aydınlık Avrupa için değerlendiren ekonomist Serhat Latifoğlu, yeni bir finansal sistemin doğduğuna işaret etti
Rusya Federasyonu Parlamentosu’nun alt kanadı Devlet Duması, dijital varlıkların uluslararası ödemelerde kullanılması yönünde önemli bir karara imza attı. Duma Mali Piyasalar Komitesi Başkanı Anatoliy Aksakov, söz konusu kararı “tarihi” olarak nitelendirdi. Aksakov, “Rus ithalatçı ve ihracatçıların dijital finansal varlıkları kullanarak bankacılık sistemini atlayıp, yabancı şirketlerle karşılıklı anlaşmalar yapmasına olanak tanınacaktır. Dost olmayan ülkeler de dahil olmak üzere dış etkiler en aza indirilecektir.” ifadelerini kullandı. Aksakov ayrıca şunları söyledi: "Dost ülkelerdekiler de dahil olmak üzere bankalara baskı yapıyorlar ki bu bankalar Rus şirketlerinin yabancı kuruluşlarla yaptıkları işlemlerde aracı olamasınlar." Duma’nın ilgili kararını, Aydınlık gazetesi yazarı ekonomist Serhat Latifoğlu, Aydınlık Avrupa için değerlendirdi.
SWIFT’IN ALTERNATİFİ ORTAYA ÇIKIYOR
“Önce bir altyapı kurulması ve dijital varlıkların tanımlanması, protokollerin eşleştirilmesi süreci var. Bu hala devam ediyor. İran ile Rusya arasında bu dijital varlık transferleri zaten başladı ama bunun Çin, Hindistan, belki Türkiye gibi ülkelere adapte edilmesi zaman alacak. Bu tamamlandıktan sonra elbette ki SWIFT sistemine çok ciddi bir alternatiftir. Bu, yaptırımların etkisini elbetteki azaltır.
Zaten Putin, son röportajında Çin ile Rusya arasındaki ticarette doları hemen hemen sıfırladıklarını açıkladı. Çin ile geliştirilen bu sistemin altyapısı 2015’lere kadar dayanıyor. Para transferi ve milli paralarla ticaret için altyapı hazırlanmıştı. Şimdi bunun meyveleri toplanıyor. Son iki senede bu yolda gaza basıldı. Hem ticaret hacmi arttı hem de doların payı hemen hemen sıfıra indirildi. Bu çok büyük bir başarı. Dolayısıyla bu dijitalleşme elbette ki yaptırımların etkisini azaltmak açısından çok önemli.”
MİLLİ PARALAR DOLARIN YERİNİ ALACAK
“Yeni sistem geliştirilirken de Rusya ile ağırlıklı ticaret yapılan ülkelere odaklanılacak. Artık atılan bu adımlarla birlikte yeni bir finansal sistem kuruluyor. Bu çok net. Bunun çeşitli kanalları var. Birisi milli paralarla ticaret ve SWAP sistemi. Burada tabii ki dijital varlıklar da kullanılacak. Bununla birlikte başka kanallar da açılacak. Bunların hepsi bir bütünün parçaları. Bunları bir araya getirdiğimizde çok net şekilde, yeni bir finansal sistemin kurulduğunu görüyoruz. Bunun etkisini her geçen gün daha fazla hissedeceğiz.
Dolar, hemen tasfiye olmayacak çünkü bu kolay bir şey değil. Dünyadaki hemen hemen bütün ülkelerin merkez bankalarında dolar varlıkları tutuluyor. Bunu bir günde, bir ayda ya da birkaç yılda tasfiye etmek kolay değil ama eğilim bu yönde gidiyor. Alternatif ödeme sistemleri ve yeni altyapılarla birlikte rezervler de değişiyor ve yeni bir sistem kuruluyor.”