Yeni konut satışları geriledi

Hollanda'da yeni konut satışlarına ilişkin tablo ortaya çıktı. Hollanda İstatistik Kurumu'nun açıkladığı rakamlar pek de iç açıcı değil

Hollanda İstatistik Kurumu (Centraal Bureau voor Statistiek - CBS) yeni konut satış verilerini açıkladı. CBS verilerine göre, 2023'ün ikinci çeyreğinde yeni inşa edilen satılık konut piyasasında bir yıl öncesine kıyasla yarıdan fazla satış işlemi gerçekleşti. 2023'ün ikinci çeyreğinde yeni konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 56,2 azaldı. Toplam 6 bin 6 yüz yeni konut satıldı. Bu durum, ölçümlerin başladığı 2015 yılından bu yana görülen en büyük düşüşü ortaya koydu.

‘GEREKÇE MORTGAGE FAİZLERİNİN YÜKSELMESİ’

Yeni konut satışlarında yaşanan gerilemeye ilişkin basına açıklama yapan CBS Ekonomisti Frank Notten gerilemeyi, belediyelerdeki personel sıkıntısı nedeniyle daha az ruhsat verilmesine ve ruhsat verilirken ülkenin azot emisyonunu azaltmaya yönelik hedefindeki sıkı kurallara bağladı.

Frank Notten, yeni konut satışlarının azalmasında Mortgage faizlerinin yükselmesinin ve yeni konutların inşaatı için uygun arazilerin bulunmamasının da rol oynadığını kaydetti.

FİYATLAR 17 AB ÜLKESİNDE HALA YÜKSELİYOR

Hollanda'da hem yeni inşa edilen hem de mevcut satılık evlerin fiyatları 2023'ün ikinci çeyreğinde bir önceki yıla göre yüzde 4.3 geriledi. Bu da Hollanda'yı Almanya, İsveç ve Danimarka ile birlikte konut fiyatlarının düştüğü dokuz ülkeden biri konumuna getirdi.

Avrupa Birliği’nde konut fiyatları 2023'ün ikinci çeyreğinde ortalama yüzde 1.1 düştü. En büyük yükselişler Hırvatistan (yüzde 13.7) ve Bulgaristan'da (yüzde 10.7) yaşandı.

Sonraki Haber