Yeni salgınlar mı geliyor ?

Çeşitli virüslerin sebep olduğu salgınların son yıllarda giderek yayılması tüm dünyayı alarma geçirdi. Ege Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr.Ramazan İnci, dünyanın salgın çağına girdiğine dikkat çekti, aşılanmanın toplumsal bağışıklığa katkısına vurgu yaptı

Dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgının önlemlerinden bunalan ve normalleşmeye başlayan ülkelerde “Yeni pandemi mi geliyor” endişesi artıyor. İngiltereli uzmanlar, son altı ay içinde bir dizi bulaşıcı hastalıkla uğraştıktan sonra, yeni bir pandemi olasılığına karşı hazırlıkların güçlendirilmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulundu. Birleşik Krallık gazetesi Daily Mail’de yer alan habere göre, İngiltere’de bu yıl ilk olarak ocak ayında, H5 kuş gribi türü gündeme geldi. Daha sonra şubat ayında, biri hastalıktan ölen üç Lassa ateşi vakası tespit edildi. Kemirgen kaynaklı hastalık olan Lassa ateşi, şubat ayında (2009’dan beri ilk kez) İngiltere’de görüldü. Ülke mart ayında, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ile karşılaştı. Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı, hastalığın endemik olduğu ülkelerde genellikle keneler ve çiftlik hayvanları tarafından bulaşan viral bir hastalık olan ateşin, 2012’den bu yana Birleşik Krallık’ta yalnızca üç kez tespit edildiğini söyledi. İngiltere’ye gelen bulaşıcı hastalıklar dizisine en son mayıs ayında maymun çiçeği eklendi.

‘SALGINLAR NE İLK NE DE SON OLACAK’

Avrupa’da görülen bu dizi salgınlar, İspanyol gribi ve Kovid-19 gibi büyük salgınların tekrar yaşanması ihtimali var mı sorularını akıllara getirdi. Konu hakkında Aydınlık Avrupa’ya görüşlerini aktaran Ege Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ramazan İnci, “Dünya çapında bir salgın olmasa bile belirli bölgedeki kişilerde görülebilir. Salgınların biri biter, başka biri başlar” ifadelerini kullandı. Eski virüslerin farklı mutasyonlarla tekrar görülebildiğini aktaran İnci, “İspanyol gribi yüz yıl önce görüldüğünde etkisi 3-4 yıl sürdü. O zamandan bu yana her yıl olmasa bile dünyanın çeşitli bölgelerinde kuş gribi, domuz gribi, Asya gribi isimleri ile grip virüsünün (influenza) mutasyonları salgınlar yaratabilmektedir. Korunma önlemleri: Aşı, maske, izolasyon ve temizlik kuralları” değerlendirmesini yaptı.

‘DİKKATLİ OLMALIYIZ’

İnce, “Kovid-19 virüsü eskisi gibi büyük salgınlara yol açabilir mi?” sorusuna şöyle yanıt verdi: “Son üç yılda izledik ki salgın iniş çıkışlarla sürüp gidiyor. Dünya Sağlık Örgütü Yetkilileri henüz pandemi bitti demediğine göre Kovid-19 konusunda dikkatli olmalıyız. Şu anda Kuzey yarım küre yaz mevsiminde ve insanlar tatilde. Sonbahar ayları tatil beldelerinden şehirlere dönüş başlayacak, dolayısı ile insanlar yine kalabalık ortamlara girecek. Aşılanmanın toplumsal bağışıklık etkisi, korunma önlemlerini öğrenmiş olmamız ve maske kurallarını öğrenmiş olmamız korkutan manada salgın yapmasını önleyebilir. Ancak virüs yine toplumda dolaşımını sürdürecek ve mutasyona uğramaya devam edecek.” BA4 ve BA5 mutasyonlarının bu günlerdeki Kovid-19 salgınının sürüp gitmesinden sorumlu olduğunu belirten İnce, “Dünya Sağlık Örgütü, güncellenecek aşılara Omikron ile ilgili yapı eklenmesine izin verdi” bilgisini aktardı. Son günlerde ülkemizde ortaya çıkan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'nin kenelerden bulaştığını belirten Prof. Dr. Ramazan İnce, “Özellikle kırsal kesimde yaşayanlar, kırsalda piknik yapanlar çok dikkatli olmalı” uyarısında bulundu.

Sonraki Haber