‘Yeni Uyum Yasası’

Hollanda hükümeti 1 Ocak 2022 tarihinde yürürlüğe giren "Yeni Uyum Yasası" ile Ankara antlaşmasını görmezlikten geliyor. Hollanda’ya aile birleşimi yoluyla gelecek olanlar tekrar Hollandaca kurslarına katılmak ve diğer kuralları öğrenmek zorunda olacaklar

Uyum Yasası, Türkiye-Avrupa Birliği arasında imzalanan Ortaklık Konseyi Kararı nedeniyle 10 yıl önce iptal edilmişti. Yeni Uyum Yasası; Türkiye’den aile birleşimi ile gelmek isteyen İmamlar, Hollanda’da ikamet edenler (oturum kartı olmayan) ve aile birleşimi başvurusu yapanlar için geçerlidir.  Yeni Uyum Yasası; Hollanda vatandaşı çocuğu olanlar, AB vatandaşı eşi olanlar ( Hollanda vatandaşı hariç), AB, Avustralya, Japonya, Kanada, Amerika, İsviçre, Güney Kore, Yeni Zelanda, İngiltere Vatikan ve Monaco vatandaşları ve belirli bir süre Hollanda’ ya gelenler (öğrenciler ve çok uluslu şirketler personeli) için geçerli değildir. 

Ankara Antlaşmasına göre, yeni çıkan kanunlar Türk vatandaşları için geçersizdir. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre ABAD kararına göre hukuki bir açık bulunduğu ve Türklerin Hollanda’ya uyum sağlayamadığından yeni uyum yasasının yürürlüğe girdiğini belirtildi. Avrupa Adalet Divanı, AB vatandaşları ile Türk vatandaşlarının eşit muamele görmesi gerektiğini ve ayrımcılık yapılamayacağını belirtmesine rağmen, Hollanda hükümeti söz konusu yasayı tekrar yürürlüğe koydu.

Sonraki Haber