Yeniden Refahlı adaydan skandal açıklamalar: 'Bir tarafımız Kürdistan...Türkçe bilmiyoruz'

Yeniden Refah Partisi'nin Hakkari Derecik Belediye Başkan Adayı Hasan Dinç, Rudaw'a skandal açıklamalarda bulundu. Dinç aday olduğu Derecik'i anlatırken 'Derecik biraz Kürdistan Bölgesi’dir, biraz İran’dır. Yemeği ile İran’dır, giyimi ile Kürdistan’dır, okuma yazması ile Türkiye’dir' dedi.

Yeniden Refah Partisi'nin Hakkari Derecik Belediye Başkan Adayı Hasan Dinç

Yeniden Refah Partisi'nin Hakkari Derecik Belediye Başkan Adayı Hasan Dinç, Rudaw'a açıklamalarda bulundu.

TEPKİ ÇEKEN 'TANITIM'

Dinç, aday olduğu Derecik'i tanıtırken "Derecik biraz Kürdistan Bölgesi’dir, biraz İran’dır. Yemeği ile İran’dır, giyimi ile Kürdistan’dır, okuma yazması ile Türkiye’dir" ifadelerini kullandı. Dinç'in Derecik'i tanıtırken kullandığı "Kürdistan" tanımlamasına ise tepki yağdı.

'DOĞRU DÜZGÜN TÜRKÇE BİLMİYORUZ'

Rudaw'ın "İlçeden bahsederken 'bir tarafımız Kürdistan' dediniz. Propaganda çalışmalarınızda bu yönü öne çıkarıyor musunuz. Seçilirseniz çocukların Kürtçe ana dilince eğitimi için ne tür projeleriniz olacak?" sorusunu da yanıtlayan Dinç, şunları söyledi;

"Ben kendim de Kürtçe öğretmeniyim. Bahsetmedim ama burada 2 yıl Kürtçe öğretmenliği yaptım. Ama çğretmenlik yaptığımız zaman da öğrenciler bize Kürtçeyi öğretiyordu. Rûbarok’ta, Gerdiya’da her ev bir Kürtçe kreştir, çünkü biz Türkçe bilmiyoruz. Kürtçe bilmeyen siyasi partilerin gelip Tükçe bilmeyen bize Kürtçeyi ve Kürtlüğü öğretmesi çok gariptir. Böyle baktığınızda burada Türkçe kreşler açmamız lazım ki çünkü doğru düzgün Türkçe bilmiyoruz. Bu nedenle Kürtçe kreş gibi bir projemiz yok. Kültürel olarak gençlerimize kurslar açmayı düşünüyoruz. Bu kurslarda Ehmedê Xanî, Melayê Cizîrî, Eliyê Herîrî’yi tanıtmak, bu şahsiyetler üzerinden de gençlerin kendilerini ve kültürlerini tanımasını sağlamak istiyoruz. Ayrıca burada bize özgü bazı gelenek ve göreneklerimiz var, düğün, taziye gibi. Belediye bu konuda da insanları kültürüne karşı duyarlı hale getirebilir. Gençer yarın şal û şapik giymeyi unutmasın, biri giydiğinde de gidip onunla resim çektirecek kadar garipsemesin. Bugünkü gibi olsun. Bugün takım elbise giyip kravat takmak bize garip geliyor. Böyle de kalmaya devam edeceğiz."

Sonraki Haber