Yeniden Refah'tan istifa eden Gülpınar büyükelçi mi olacak? Fatih Erbakan'dan çarpıcı iddia

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Halk TV'deki ROTA programında partisinden istifa eden Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar hakkında 'kendisinin bir büyükelçilik veya bir bakanlıkla ilgili düşüncesinin olduğu duyumlarını alıyoruz.' dedi.

Yeniden Refah Partisi'nden Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Mehmet Kasım Gülpınar, geçen günlerde partisinden istifa ettiğini açıklamıştı. TGRT'ye canlı yayın konuğu olan Gülpınar, istifasıyla ilgili değerlendirmelerde bulunmuştu.

Yeniden Refah Partisi'nde "Hayal kırıklığına" uğradığını da ifade eden Gülpınar, "Yeniden Refah benim için hayal kırıklığı oldu. Kurumsal bir yapı yok orada. Benim için önemli olan değişen ne var? Değişen hiçbir şey yok. Aynı şeyler, hayal kırıklığı oldu." ifadelerini kullanmıştı.

Mehmet Kasım Gülpınar (Solda), Fatih Erbakan (Sağda)

ERBAKAN'DAN DİKKAT ÇEKEN İDDİA

Gülpınar'ın açıklamalarının ardından Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan'dan çarpıcı bir iddia geldi.

Halk TV'deki ROTA programına katılan Erbakan, Gülpınar'la ilgili "Kendisinin bir büyükelçilik veya bir bakanlıkla ilgili düşüncesinin olduğu duyumlarını alıyoruz." açıklamasında bulundu. Erbakan şunları kaydetti:

"Kendisinin bir büyükelçilik veya bir bakanlıkla ilgili düşüncesinin olduğu duyumlarını alıyoruz. Doğruluğunu tam bilemiyorum. Böyle olursa Belediye Başkanlığını da bırakacak ki, Büyükelçi veya Bakan olsun. Bu kendisi açısından olumlu olmaz. Urfalılar kendilerine hizmet için seçmişler. Oy vermişler bırakıp sizin başka bir ülkeye büyükelçi olmanız veya bakan olmanız nasıl karşılanır bununla ilgili endişelerimiz var. Belediye meclis üyeleri ile yapılan toplantıda söyledikleri de ortada, 'anket yaptırdım partini terk etme diyen yüzde 69 çıktı ama ben ayrılacağım.' diyor. Sadece Yeniden Refahlılar değil CHP'liler de oy verdi, İYİ Parti seçmeni de oy verdi. AKP'den bunalmış tüm Urfa halkı, Kasım Bey'de birleşti. Bu da büyük bir vebal tabi. Büyük bir değişimi sağlayacağı için bu oyları verdiler. Şimdi 5-6 ay içinde oraya gitmesi tutarlı değil."

MEHMET KASIM GÜLPINAR KİMDİR?

Mehmet Kasım Gülpınar, 1969'da Şanlıurfa/Siverek’te doğdu. Lise eğitimini Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi'nde, lisans eğitimini ise Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Arap Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde tamamladı.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar

Üniversiteyi bitirdikten sonra Ankara Üniversitesi Türkçe ve Yabancı Dil Uygulama ve Araştırma Merkezinde (TÖMER) Öğretmenlik yaptı. Öğretmenlik deneyiminin ardından Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Merkezin’de mütercim olarak görev yaptı.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Devlet Bakanlığında Siyasi Danışmanlık ve Özel Kalem Müdürlüğü görevlerinde bulundu. 24, 25, 26 ve 27. dönemlerde Şanlıurfa Milletvekili olarak görev yaptı.

Milletvekilliği sürecinde Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyon Üyeliği, Akdeniz İçin Birlik Parlamenter Asamblesi (AİBPA) Türk Grubu Üyeliği, Türkiye-Fransa Parlamentolar arası Dostluk Grubu Başkanlığı, AB Uyum Komisyonu Üyeliği, Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu (KPK) üyeliği, Dışişleri Komisyonu Üyeliği ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) üyeliği görevlerinde bulundu.

26. ve 27. dönem milletvekilliği süresince AB Uyum Komisyonu Başkanı olarak görev yapan Mehmet Kasım Gülpınar’a Fransa ve Türkiye arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine yaptığı katkılardan dolayı Fransa Hükümeti'nin en üst düzey devlet nişanı olan “Legion D’Honneur” taltif edilmiştir.

31 Mart 2024'te gerçekleştirilen Mahalli İdareler Genel Seçiminde, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Mehmet Kasım Gülpınar, ileri düzeyde Fransızca, İngilizce, Arapça, Farsça, Kürtçe, bilen Gülpınar, ayrıca Almanca’da konuşabilmektedir. Evli ve 3 çocuk babasıdır.

KASIM GÜLPINAR YENİDEN REFAH'TAN NEDEN İSTİFA ETTİ?

İstifa kararının ardından TGRT'de açıklamalarda bulunan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, istifasının sebepleri ile ilgili şunlar ifade etmişti:

Siyasette rüzgar bazen arkanızdan bazen de karşınızdan eser... Bazen ne yaparsanız yapın süreç aleyhinize işler bazen hiçbir şey yapmazsınız süreç lehinize işler. YRP'de kurumsal bir karar alma mekanizması yok. Yeniden Refah'ta hayal kırıklığı yaşadım. Hiçbir şekilde ben belediye başkanlığı makamına talip olmadım. Makam talep etmek kitabımda yazmaz.

'BARDAĞI TAŞIRAN SON DAMLA OLDU'

'Kasım Gülpınar partiyi ele geçirmek istiyor' söylemleri beni rahatsız etti. Siyasette böyle bir hedef olamaz. Bardağı taşıran son damla oldu. Hizmet için bu işe girdik aynı zamanda da örnek olmanın gayreti içindeyim. Zaten yüküm ağır, bir sürü sıkıntımız var. Urfa'nın kendine has dertleri var, koca şehirde şimdi ben onlarla mı uğraşayım? Partiye 'Şunu şöyle yapın böyle yapın' diye bunun hesabını sormadım. Üst düzey teklifler de geldi. Ama hiçbir zaman bu işin pazarlığını yapmam talepte de bulunmam.

YENİDEN REFAH'TA KAN KAYBI DURMUYOR

Yeniden Refah Partisi, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde iki il belediye başkanlığı, 33 ilçe ve 14 belde belediyesini kazanmıştı. Ancak bu başarı uzun ömürlü olmadı. Seçimlerin üzerinden yedi ay geçerken, partide önemli ayrılıklar yaşandı. Ayrıca, Yeniden Refah'ın Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki milletvekili sayısı da beşten dörde düştü.

YRP'den istifa eden isimler ise şöyle:

- İstanbul Milletvekili Suat Pamukçu
- Erzurum Aziziye İlçesi Belediye Başkanı Emrullah Akpunar
- Erzurum Köprüköy Belediye Başkanı Nevzat Karasu
- Elazığ Arıcak Bükardı Beldesi Belediye Başkanı Ali Açmaz
- Konya Doğanhisar Belediye Başkanı Ali Öztoklu
- Muş Bulanık Yoncalı Belde Belediye Başkanı Fehim Kaya
- Muş Yeşilova Belde Belediye Başkanı Ömer Faruk Yenilmez
- Ordu Çaybaşı Belediye Başkanı Mesut Karayiğit
- Samsun Ayvacık Belediye Başkanı Refahattin Şencan
- Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar

Sonraki Haber