Yenilenebilirin üretimdeki payı bir yılda 16 puan arttı
Genç girişimciler Yunus Şahin ve Ekrem Büyükkaya'nın kurduğu veri analiz ve raporlama kuruluşu Fintables oluşturduğu geniş veri tabanı ile anlamlı raporlar açıklamaya başladı.
Fintables'ın raporuna göre, geçen yılın haziran ayında yenilenebilir enerjinin toplam elektrik üretimindeki payı yüzde 26 iken bu sene bu oran yüzde 42’ye yükseldi. Haziran 2022'de üretilen elektriğin kaynak tipi baz alındığında; yüzde 27’sinin hidroelektrik santrallerinden, yüzde 21’inin doğal gaz santrallerinden, yüzde 17’sinin ithal ve yüzde 15’inin yerli kömür santrallerinden, yüzde 11’inin rüzgâr santrallerinden, yüzde 3’ünün jeotermal enerji santrallerinden, yüzde 1’inin de güneş enerjisi santrallerinden sağlandı.
TÜKETİMDEKİ ARTIŞ SINIRLI KALDI
Türkiye’nin yenilenebilir alandaki toplam kurulu gücü son bir yıl içerisinde 3 bin 222 MWh artarak 52 bin 585 MWh’ye ulaşırken en yüksek artış biyokütle santrallerinde oldu. Geçen senenin mayıs ayından bu yana 98 adet biyokütle santrali açılırken kurulu güçte megawatt saat cinsinden yüzde 47 artış kaydedildi. Yüksek yağışlı bir kış geçirilmesi hidroelektrik santrallerin performansını artırırken rüzgarlı geçen mayıs ve haziran ayları rüzgar santrallerinin payını yükseltti. Türkiye genelinde haziran ayında toplam 26 milyon 987 bin 62 MWh elektrik tüketildi. Tüketimde geçen aya göre yüzde 7.14, geçen yıla göre yüzde 2.08 artış oldu.
UKRAYNA SAVAŞI KÖMÜRE TALEBİ ARTIRDI
Fintables Kurucu Ortağı Yunus Şahin, "Bir yandan ülkeler karbon nötr olmak için hedef yıllar belirlerken diğer yandan atıl vaziyetteki kömür santrallerini çalıştırmayı planlıyor. Rusya-Ukrayna savaşı ve Rusya’ya uygulanan ambargolar devam ettikçe kömüre olan talebin güçlü kalması kaçınılmaz. Bu durum kömür fiyatlarının yükselmesine ve hem çevresel hem finansal olarak daha yüksek maliyetlerle elektrik üretilmesine sebep oluyor. Ne yazık ki bunun yakın bir zamanda çözüme kavuşacağını düşünmüyoruz. Bundan sonraki aylarda santrallerin yükselen yakıt maliyetleri de elektrik fiyatlarına yansıyacak." dedi.
KAMULAŞTIRMA VE NÜKLEERE YÖNELİŞ
Öte yandan Avrupa'daki enerji krizi sürerken geçen ay Almanya'dan kömür kullanımını artırabileği mesajı geldi. Uluslararası Enerji Ajansı nükleer enerjinin yeşil enerji kabul edilebileceğini açıkladı. Ülkeler nükleer planlarını yeniden devreye almaya hazırlanıyorlar. Fransa hükümeti ise nükleer yatırımları yüzünden borç yükü altında bulunan ülkenin en büyük elektrik üretim şirketi EDF'yi (Électricité de France) kamulaştırmak istiyor.
GÜNEŞE YATIRIM ÇEVRESEL İHRACATI BESLEYECEK
Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği (SEFiA) tarafından hazırlanan “Çevresel Ürünlerin Ticareti Raporu: Dünyada ve Türkiye’de Çevresel Ürünler” raporu yayımlandı. Rapora göre, Türkiye’nin çevresel ürün ihracatı 2010 yılında 7.4 milyar dolardan 2020’de 16.3 milyar dolara; ithalatı ise 12 milyar dolardan 16.3 milyar dolara yükseldi. SEFiA Direktörü Bengisu Özenç, Türkiye’nin, enerji dönüşümünde de dışa bağımlı bir konumda bulunduğuna işaret ederek, “Özellikle 2016-2020 dönemine baktığımızda Türkiye’nin yeni güneş enerjisi kapasitesi artışının güneş enerjisi ürünleri ithalatındaki artışla paralel seyrettiğini görüyoruz. Hem ekonomide artı değer yaratmak hem de artan güneş enerjisi ürünleri ithalatının önüne geçmek için güneş enerjisi ürünlerinin üretimine yatırım yapması da doğru olacaktır. Küresel ticareti genişlemekte olan bu alanda yatırım yapılması, Türkiye’nin çevresel ürün ihracatındaki payını kaybetme riskini de bertaraf edecektir.”