iPhone telefonlara İsrailli şirket sızdı: Telefonların kamerasına kadar erişim sağlayabiliyor!

İsrail’in Lübnan’da telsiz ve çağrı cihazlarına siber saldırısı telefon başta olmak üzere akıllı cihazlar ne kadar güvenli sorusunu gündeme getirdi. 2022 yılında çıkan haberlerde İsrailli ikinci bir şirketin iPhone telefonlara sızdığı ortaya çıkmıştı.

Lübnan'da 17-18 Eylül tarihlerinde onlarca taşınabilir çağrı cihazı ve el telsizleri aynı anda patladı. İsrail’in Lübnan’da telsiz ve çağrı cihazlarına siber saldırısı kullandığımız telefonlar başta olmak üzere evde, işte kullanılan akıllı cihazlar ne kadar güvenli sorusunu da gündeme getirdi.

2022 ve 2021 yıllarında çıkan haberler de iPhone telefonların ne kadar tehlikeli olabileceğini gösterdi.

2022 Şubat ayında medyada yayınlanan bir haberde İsrailli bir şirket tarafından geliştirilen ve iPhone'ların kamerasına kadar erişim sağlayabildiği tespit edilen yeni bir casus yazılım ortaya çıktığı belirtiliyordu.

Haberde şu ifadeler yer alıyor:

"Daha önce NSO Group isimli firmanın Pegasus yazılımıyla iPhone telefonlara kullanıcılarının haberi olmadan sızarak içerisindeki bilgilere, kamera ve mikrofona eriştiği tespit edilmişti. Reuters’in 5 isimsiz kaynağa dayandırdığı haberinde QuaDream isimli daha küçük ve düşük profilli bir şirketin daha hükümetlere bu casus yazılımı sattığı ileri sürüldü.

"Her iki rakip şirket de 2021 yılında kullanıcıların herhangi bir linki tıklamasına ya da mesaja cevap vermesine ihtiyaç kalmadan tamamen uzaktan sızmayı başarmış. Kaynaklara göre her iki şirkette oldukça karmaşık olan ve “sıfır tıklama” olarak adlandırılan siber korsanlık tekniğini kullanmış. Uzmanlar bu durumun telefonların aslında şirketlerin kabul ettiğinden çok daha fazla suistimale açık olduğunu gösterdiğini belirtti.

'ŞİRKETLER BİRBİRİNE ÇOK BENZEYEN YÖNTEMLER KULLANIYOR'

NSO Group ve QuaDream’in yaptığı sızmaları analiz eden uzmanlar şirketlerin birbirine çok benzeyen yöntemler kullandığını tespit etti.

ZorlaErişim (ForcedEntry) olarak sınıflandırılan bu sızma yöntemi teknik olarak en sofistike korsanlıklardan biri olarak gösteriliyor. Apple kasım ayında NSO Group aleyhinde dava açarak şirketin teknoloji devinin kullanım sözleşmesini ihlal ettiğini ileri sürmüştü. NSO ise herhangi bir yanlış yapmadıklarını savunuyor.

'SİVİL TOPLUMU, SİYASİ MUHALİFLERİ SİNDİRMEK...'

"Casus yazılım şirketleri yüksek teknolojili ürünlerini hükümetlerin terör tehditlerini engellemesi için sattıklarını savunsa da insan hakları grupları ve gazeteciler bu yazılımların sivil toplumu, siyasi muhalifleri sindirmek ve seçimlere müdahale etmek için kullanıldığını defalarca belgelemişti.

"Şirketin faaliyetlerini anlatan herhangi bir internet sitesi bulunmazken konuyla ilgili bilgisi bulunan bir kaynak şirket çalışanlarının çalıştıkları yerle ilgili herhangi bir bilgiyi sosyal medya dışında tutmasının istendiğini aktardı."

'İSRAİL, FİLİSTİNLİ AKTİVİSTLERİN TELEFONUNA SİBER SALDIRI YAPTI'

2021 yılına ait haberde ise 6 Filistinli aktivistin cep telefonunda NSO Group’a ait Pegasus casus yazılımının tespit edildiği belirtilmişti.

İrlanda merkezli “Sınır Hattı Savunucuları” (FLD) insan hakları kuruluşunun raporunda, 6 Filistinli aktivistin cep telefonunda NSO Group’a ait Pegasus casus yazılımının tespit edildiği belirtildi.

Casus yazılımın söz konusu Filistinli aktivistlerin telefonlarına Temmuz 2020 ve Nisan 2021 tarihleri arasında yüklendiği ifade edildi.

Yenişafak gazetesi yazarı Yaşar Süngü de bugünkü köşe yazısında, iPhone telefonlara sızan ikinci İsrailli şirketi kaleme aldı. Süngü, "Telsiz ve çağrı cihazlarını uzaktan patlatabilen karanlık güçler cebimizdeki akıllı telefonu da kapalı iken dinleyebilir, patlatabilir. Bu uzaktan kontrollü siber terör saldırısıyla şunu da gördük; Boykot ettiğimiz küresel şirketler de İsrail kadar tehlikeli ve acımasız." ifadelerini kullandı.

Sonraki Haber