Yerel gazeteciler ulaşımda çözüm istedi: Uçakta indirim vardı şimdi Marmaray'a binemiyoruz

İstanbul'un yerel basın yöneticileri, ücretsiz ulaşım için acil çözüm istedi, gazetelerin mali durumuna dikkat çekti. Basın kartının her geçen gün anlamını yitirdiğini kaydeden gazeteciler, geçmişte sahip oldukları hakların verilmesini talep etti.

İstanbul’da gazeteciler en sık kullandıkları toplu ulaşım araçları olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB)'ne bağlı Turyol, Dentur şirketlerine ait vapurlar ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına ait Marmaray’dan ücretsiz yararlanmıyor. Konuya ilişkin İstanbul'da yayın yapan yerel gazetelerden Yeniçağ, Yaşam, Yeni Esnaf ve Yenigün yöneticileri Aydınlık’a konuştu. Yöneticiler, geçmişte gazetecilere verilen hakların geri verilmesini, ücretsiz ulaşım için acil bir çözüm bulunması gerektiğini söylediler.

'BASIN KARTLARI ANLAMINI YİTİRDİ'

Yaşam Gazetesi imtiyaz sahibi Celal Karaali, basın kartının geçmişte sahip olduğu hakların geri verilmesi gerektiğini şu ifadelerle anlattı:

“Geçmişten günümüze basın kartları git gide anlamını yitirdi. Hatta markalaşmış olan sarı basın kartı turkuaza çevrilerek başka bir anlam kazandırıldı. Yetmedi işlevleri değiştirildi. Yani geçmişe baktığımızla telefon faturalarına yüzde 50 indirim, uçakla ulaşıma indirimler alabiliyorken, şu anda Marmaray’a ve deniz otobüslerine binemiyoruz. Doğal olarak geçmişte aldığımız hakların geri verilmesi lazım. Çünkü basın mensupları özellikle İstanbul gibi bir metropolde hareket halindeler. Yani her şeye gazeteciler para ödemeye kalktığında ne yönetici ne de gazeteci işin altından kalkabiliyor. Doğal olarak devlet kurumlarının gazetecilere haklarını geri vermeleri gerekiyor.”

‘TUZUMUZ KURU DEĞİL’

Yeniçağ Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Ahmet Yabuloğlu, ise ulaşım hakkının gazetecilerin elinden alındığı dönemi şöyle hatırlattı:

“1999’da 57. hükümet zamanında banliyö trenleri ve Devlet Demir Yollarına ait ulaşım araçlarından sarı basın kartına sahip gazeteciler yararlanabiliyorlardı. O yıllarda çıkan bir ekonomik kriz nedeniyle dönemin Maliye Bakanı Zekeriya Temizel, tasarruf tedbirleri gündeme getirmişti. Hükümetin aldığı kararla banliyö trenlerinden ücretsiz yararlanmanın kalkışı ilk o zamanlarda oldu. Zaman içerisinde de gazeteci arkadaşlarımız anladığım kadarıyla bu uygulamaya alıştılar. Dolayısıyla geçmişte sarı basın kartı sahibi kişilere sağlanan bazı ulaşım hakları ortadan kalkmış oldu. Bugün gazeteci arkadaşlarımız iyi bir gelir durumuna sahip insanlar değil. Belediyenin ve ilgili bakanlıkların imkanları varsa bu hakkı vermelerinde büyük fayda var. Çünkü gazeteciler hali vakti yerinde, tuzu kuru insanlar değil. Kamu görevi yapan basın emekçilerini mağdur etmesinler ve mümkünse bunun bir formülünü bulsunlar.”

‘HABER ALMA ÖZGÜRLÜĞÜ ENGELLENİYOR’

Yeni Esnaf Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nusret Kafasıbüyük de basın kartının özellikle yerel gazeteciler için de çok önemli olduğunu kaydetti ve ekledi:

“Gazeteciler toplumu bilgilendirmek için gün içerisinde birçok kez toplu taşıma araçlarını kullanıyorlar. Gazetecinin toplu ulaşımı basın kartlarıyla yapamamaları büyük bir kusurdur. Özellikle yerelde gazetecilik yapanlar için çok engelleyici bir durum. Maddi imkânı kısıtlı olan gazeteler ve gazeteciler ulaşımda zorlanıyorlar. Her gün habere giderken meslektaşlarımız maddi sıkıntılar çekiyor. Bu uygulama gazetecilerin ulaşım ve haber alma özgürlüğünü engelliyor. Vatandaşların da bilgi almasını zorlaştırıyor.”

'MUHABİRLERİMİZE HARCIRAH ÇIKARAMIYORUZ'

Yenigün Gazetesi kurucusu ve imtiyaz sahibi Engin Köklüçınar da “1969’dan beri İstanbul’da günlük olarak yayın yapan bir gazetenin sahibi olarak ilan ve reklam gelirlerinin düşmesi ve giderlerin her geçen gün artması nedeniyle zor şartlar altında ayakta kalmaya çalışıyoruz. Ömrünü bu mesleğe vermiş bir gazeteci olarak kısıtlı imkanlarla çalıştırdığımız gazetecilerin Turyol, Dentur ve Marmaray ulaşım araçları ücretsiz ve yine Türk Hava Yolları uçuşlarınında eskiden olduğu gibi yüzde 50 indirimle olması gerekiyor. Kısıtlı imkanlarımız nedeniyle zaten muhabirlerimize harcırah çıkaramıyoruz, şehir içinde aylık kart kullanan gazeteciler bir de üstüne bir haberden diğerine giderken hızlı hareket etmek adına Turyol, Dentur ve Marmaray gibi ulaşım araçlarına ücret ödüyorlar. İETT, Şehir Hatları Vapuru, tramvay, metro gibi ulaşım araçlarında ücretsiz olan basın kartlarının diğerlerinde de ücretsiz olması gerekir. Bir kamu görevi yapan gazetecilerin bazı kamu ulaşım araçlarına ücret ödemesi de bir çelişkinin göstergesidir. Gazetecilerin bilgiye erişiminin ulaşım yoluyla kısıtlanmaması gerekiyor. Gazetecilerin bir de ulaşıma ücret ödemeleri onların çalışma koşullarını iyice ağırlaştırmak demektir. Yetkilileri bu konuda hızla adım atmaya davet ediyorum” diye konuştu.

Sonraki Haber