Yerel halk ve mülteciler el ele maske üretecek

ILO), Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, Gaziantep Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği ile dokumasız ultrasonik kaynaklı tıbbi yüz maskesi üretim ve dağıtımı ve beceri geliştirme yoluyla ildeki küçük ve orta ölçekli işletmeleri desteklemek amacıyla Gaziantep’te güçlerini birleştirdi.

Projenin ilk aşamasında, 4 bin 500 küçük ve orta ölçekli işletmenin faaliyet gösterdiği ve 40 bin işçinin çalıştığı sanayi bölgesindeki GESOB Mesleki Eğitim Merkezi’nde eğitimli yerel halk ve Suriyeli çalışanlar tarafından yüksek kaliteli bir milyon yüz maskesi üretilecek. Proje aynı zamanda, küresel salgın bağlamında ortaya çıkan yerel ihtiyaçlar, sosyo-ekonomik güçlenme ve yerel ekonomik kalkınmaya yanıt verme konusunda BM ihtisas kuruluşları, sivil toplum, küçük ve mikro ölçekli işletmeler ile işgücü arasındaki işbirliğine iyi bir örnek teşkil ediyor.

MASKELER BEDELSİZ DAĞITILACAK

Koruyucu maskeler, 40 bini aşkın insanın istihdam edildiği 4 bin 500 KOBİ’nin artan gereksinimlerini karşılamak için sanayi bölgesine bedelsiz dağıtılacak. Söz konusu sanayi bölgesinde günde yaklaşık 100 bin kişilik giriş-çıkış oluyor. Kısa vadede, her biri ortalama 5-10 kişiyi istihdam eden KOBİ’lere, toplamda bir milyon, uzun vadede ise 6 milyon maske dağıtılacak. Ayrıca bu işletmelere yine ILO projesi kapsamında Suriyeli çalışanların ürettiği 500 el dezenfektan standının dağıtımı yapıldı.

FİNANSMANI AB SAĞLAYACAK

İşbirliği kapsamında, koruyucu maske üretimi ve KOBİ’lere dağıtımı, AB tarafından finanse edilen UNDP Türkiye projesinden karşılanıyor. Maske üretmeye yönelik beceri geliştirme ve insana yakışır iş olanakları sağlama ise, ILO Türkiye Ofisi tarafından yürütülen “Türkiye’de Mülteciler ve Ev Sahibi Topluluklar için İnsana Yakışır İş Fırsatlarının Desteklenmesi Projesi” tarafından destekleniyor. ILO projesi, KfW Kalkınma Bankası aracılığıyla Almanya Federal Cumhuriyeti tarafından finanse ediliyor ve dayanıklılık ve öz yeterlikleri artırmak amacıyla, Geçici Koruma Altındaki Suriyelilerin ve Türk vatandaşlarının kayıtlı işgücü piyasasına erişmelerini kolaylaştırmayı hedefliyor.

'İNSANA YAKIŞIR ÇALIŞMA KOŞULLARI'

Hem Suriyeliler hem de ev sahibi topluluklar için insana yakışır iş olanaklarını desteklemenin kritik önemini vurgulayan ILO Türkiye Direktörü Numan Özcan, yaptığı açıklamada, “Tüm çalışanların insana yakışır çalışma koşullarında geçimlerini sağlaması ve işyerinde sağlığın korunmasını desteklemek amacıyla, ortaklarımızla birlikte çalışmayı ve çalışanların kapasitelerini geliştirmelerine yatırım yapmayı sürdürmekten mutluyuz” dedi. Gaziantep’te GESOB Mesleki Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirilen açılış törenine, Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin, GESOB Başkanı Ömer Küsbeoğlu, ILO ve UNDP Türkiye temsilcileri, Gaziantep iş ve sanayi camiasından temsilciler, girişimciler, sivil toplum ve yerel basın mensupları katıldı.

Sonraki Haber