Yerli aşıda yeni müjde

Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. İhsan Gürsel, ODTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Mayda Gürsel’le birlikte geliştirdikleri yerli aşının insanlar üzerinde denenmesi için Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’ndan onay aldığını açıkladı.

Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. İhsan Gürsel’den sevindiren haber geldi. Gürsel, Kovid-19’a karşı geliştirdikleri yerli aşının faz-1 başvurusunun onaylandığını söyledi. Faz-1 onayı resmi olarak tamamlanan yerli aşı gönüllülerde denenecek. VLP aşı, Kayseri Erciyes Üniversitesi’nde geliştirilen inaktif aşının ardından klinik deneyler için onay alan ikinci çalışma oldu.

Ortadoğu Teknik Üniversitesi Biyolojik Bilimler Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mayda Gürsel ve Bilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi ve TÜBİTAK KOVID-19 Türkiye Platformu üyesi Prof. Dr. İhsan Gürsel’in geliştirdiği virüs benzeri parçacık temelli aşı resmi olarak faz-1’e hazır. İhsan Gürsel sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Bugün SARS-CoV-2 virüsüne karşı geliştirdiğimiz VLP aşımızın klnik faz -1 başvurumuz resmi olarak onaylandı” dedi. Çiftin önderliğinde geliştirilen aşının klinik deneylerde kullanılması için üretimi Nobel ilaç tarafından yapıldı. Mayda Gürsel, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününde, konuşmacı olarak çıktığı bir panelde, “Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na başvurusunu tamamladık. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne denk gelmesi beni çok duygulandırdı. İnşallah başvurumuz kabul görürse çok yakın zamanda insan klinik çalışmalarına başlamayı ümit ediyoruz” demişti.

VİRÜSÜN DUBLÖRÜ

VLP (Virus Like Particle) Virüs Benzeri Parçacık anlamına geliyor. Yerli aşının tasarımında mRNA teknolojisinin hedef aldığı spike proteininin yanı sıra nükleokapsid, membran ve zarf proteinlerini kodlayan genler vektörlere yerleştirildi. Vektörler aracılığıyla verilen virüsün 4 proteini hücreler tarafından üretildi. Kendileri bir araya gelerek virüs benzeri parçacıklar oluşturdular. Gürsel çifti tasarımlarının ürettiği yapıyı virüsün dublörü diye adlandırıyor. VLP temelli aşının önümüzdeki yaz aylarında devreye girmesi hedefleniyor. Ankara Üniversitesi ve Selçuk Üniversite’nde ve Acıbadem Lab’ın geliştirilen üç yerli aşı daha faz-1 aşaması için dosya sundu.

Sonraki Haber