Yerli üretim aparatla ile ithal ikameye nefes verecek

Kablo rakorları (iki boruyu kaçak yapmayacak biçimde birleştirmek ve birbirine eklemek için kullanılan bağlantı parçası) ve medikal (inhaler aparatı üretimi) sektörlerinde faaliyet gösteren Bimed, yeni yatırımı olan üçüncü fabrikasını Hadımköy’de faaliyete geçirecek.

Dün İstanbul'da düzenlenen toplantıda hedefler ve yeni yatırıma ilişkin bilgi veren Bimed Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Mertöz, astım ve akciğer hastalarının kullandıkları ilaçların alınmasını sağlayan inhaler aparatlarının üretimine başladıklarını söyledi. Şu aşamada üretimin 2 milyon adet olduğunu bu sayıyı 20 milyona çıkararak ülkedeki kullanımın yarısını yerli üretimle karşılamak istediklerini anlatan Mertöz, “Ülkemizde 9 milyon akciğer hastası var. Ben de akciğer hastası olduğum için ondan yola çıktım. İlaç firmaları cihazların dörtte birini bizden alıyorlar. İki yılda 10-15 milyon avroluk ithalatın önünü kesmiş olacağız. Yeni bir inhaler cihazının otomatik makinalarını ve kalıbını tamamladık. Üretimine önümüzdeki günlerde başlama planımız var. Buradaki yatırımımız Ar-Ge masrafları hariç 1 milyon avroyu geçti.” dedi.

TOGG'A TEKLİF VERDİ

Diğer yandan İstanbul Beylikdüzü ve Romanya'da birer fabrika ile faaliyet gösterdiklerini belirten Mertöz, Hadımköy’de yapımı süren fabrikada sadece rakor üretileceğini belirtti. Şu ana kadar 200 milyon lira harcadıklarını ifade eden Mertöz, rakorların özellikle elektrikli araç sektörü ve yenilenebilir enerji sektöründe talep gördüğünü anlattı. Mertöz, "Birçok firmaya kendi dizaynımız olan hava tahliye valfini üretiyoruz. Elektrikli araçlardaki bataryalarda, gaz birikiminden oluşan havanın zarar vermemesi için tahliye valfi var ve bu valfi de biz üreteceğiz.” diyen konuştu.

Elektrikli araçların kablo üreticileri için büyük bir fırsat olduğunu söyleyen Bimed Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yakup Gülnihal de, “Geleceğin taşıtları elektrikli olacak. 2030’da araçların yaklaşık yarısı elektrikli olacağı için bu bizler için büyük bir fırsat. Bu eğilimi yakalarsak, 2-3 kat büyürüz.” dedi. Mertöz de, elektrikli araçlarda kablo giriş mekanizmalarının kritik önemde olduğunu, birçok otomotiv devine tedarik sağlamaya başladıklarını ve Togg'a da teklif verdiklerini söyledi.

RUSYA'YA YÜZDE 50 ARTIŞ BEKLİYOR

TSE'nin kablo giriş mekanizmalarına bir standart getirmesi gerektiğini vurgulayan Mertöz, “Oradaki bağlantı elemanlarına standart lazım. Yazılı olarak mevzuat var ama uygulamada sıkıntı var.” görüşünü dile getirdi. Bimed Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Mertöz, bir soru üzerine şu dönemde şirketlerin kazancında kur kaynaklı bir artış olduğunu ama gerçekten böyle bir kazancın olmadığını, kağıt üstünde öyle göründüğünü ifade etti. Şirket yöneticisi Hasan Eğin de, Rusya pazarı konusundaki bir soruyu şöyle yanıtladı: “Kabloda Rusya'da vardık ama daha güçlü gidiyoruz. Oradan talep artışı oldu. Romanya'dan yapılan ihracatta sıkıntı oldu ama Türkiye'den gidende sıkıntı yok. O yüzden bu yıl yüzde 50 artışa bekliyoruz.”

Sonraki Haber