Yeşil, beyaz toros, kurşun, bıçak, mafya... Gladyo kafasını tribünden çıkardı

Bursaspor-Amedspor maçı, yeşil sahalar kullanılarak nasıl bir kışkırtma yapılabileceğine dair uyarı niteliğinde. Güvenlik önlemi de dahil herkese düşen görevler var. Futbol Federasyonu, kulüpler, taraftarlar “Hepimiz Türkiye'yiz” anlayışıyla sağduyulu yaklaşmalı, tehlikeleri birlikte bertaraf etmeli

TFF 2'nci Lig ekiplerinden Bursaspor ile Amed Sportif Faaliyetler arasında önceki gün oynanan maçtaki tribün ve saha olayları 90 dakikanın önüne geçti. İki kulüp arasında yıllardır süregelen gerilimin adeta bir "kan davası"na dönüşmesi ve gerekli önlemlerin alınamaması kaosun zeminini hazırladı. Maç, Bursaspor'un 2-1 üstünlüğü ile tamamlansa da olaylar tüm sporseverlerin keyfini kaçırdı.

Gerek sezonun ilk yarısında Diyarbakır'daki maçta, gerekse önceki gün Bursa'da yapılan müsabakada tribünlere hakim duygu "rövanş alma" üzerineydi. Bursa ile Diyarbakır'dan birtakım taraftarlar arasında 2010'da başlayan, Amed Sportif Faaliyetler'in üst liglerde mücadele etmesinden sonra kontrolden çıkan saha olayları, önceki gün çok tehlikeli bir boyuta ulaştı.

NASIL BU HALE GELDİ?

Sezonun ilk yarısında, 25 Eylül 2022 tarihinde Diyarbakır Stadyumu'nda oynanan Amedspor-Bursaspor maçında sahaya birçok yabancı madde atıldı, tribündeki bir grup, sözde Kürdistan bayrakları açtı. Maç içerisinde, Amedsporlu oyuncularla Bursasporlu futbolcular arasında sık sık gerilim yaşandı. Amedsporlu futbolcuların bazı pozisyonlarda rakiplerini sakatlamaya yönelik hareketleri de çok tartışıldı.

Bursa'daki maça günler kala Amedsporlu futbolcu Emrullah Sayar, sosyal medya hesabından Bursa şehrine hakaret eden bir paylaşım yaptı. Amedspor Yönetim Kurulu, oyuncunun süresiz kadro dışı bırakıldığını açıkladı. Maçtan bir gün önce, bir grup Bursaspor taraftarı, yeşil-kırmızılı ekibin Bursa'da kaldığı otel önünde havai fişek patlattı, mehter marşı çaldı. Maç saatlerinde ise olaylar boyut atladı. Amedsporlu oyuncular ısınmaya çıkarken sahaya yabancı madde yağdı, onlarca torpil patlatıldı. Isınma esnasında iki takım oyuncuları arasında ilk maçtan devam eden gerilim bir kez daha su yüzüne çıktı ve arbede yaşandı.

Maç başladıktan sonra da oyun alanına sayısız pet su bardağı ile şişe, çakmak ve patlayıcı madde yağdı. Tribünlerde 90'lı yılların gladyo elemanlarının afişleri açıldı. Amedsporlu oyuncular maç sonunda tartaklandı. Bursaspor'un 2-1 üstünlüğü ile tamamlanan maçta futboldan başka her şey konuşuldu.

TFF NE YAPMALIYDI?

  • Ülkemizin hassas bir süreçten geçtiği bu dönemde, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), son haftalarda "Hükümet istifa" tezahüratlarıyla gündeme gelen tribünlere dair her gelişmeye daha duyarlı olmalıydı. Hele ki Bursaspor ile Amedspor arasında yaşanan gerilim ortada iken, maç öncesinde Valilik ve Emniyet Birimleri ile eşgüdüm sağlanarak önlemler en üst seviyeye çıkarılmalıydı. "Göğün direği alınana dek, ay-yıldız hüküm sürecek" gibi hakaret ya da ötekileştirme içermeyen bir pankart stada sokulmuyorken, tribünlerde meşale, torpil ve gladyo çağrışımı yapan pankartların yer alması soru işaretleri oluşturdu.
  • TFF, ayrıca, daha ilk maçın ardından her iki kulüple görüşme sağlamalı ve olayların çığrından çıkmak üzere olduğunu sezerek bu anlamsız çekişmenin sona ermesi için kulüp yönetimlerini sorumluluk almaya davet etmeliydi. Bunu yapmak bir yana, maç günü TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin, Amedspor yöneticilerinin telefonlarına çıkmadığı ortaya çıktı.
  • TFF, Türk futbolunun en yetkili kurumu olarak, sadece ilgili kulüplere ceza vermekle kalmamalı, en azından gerilimi sona erdirecek yapıcı mesajlarla kamuoyu oluşturmalıydı. Her iki şehrin önde gelen isimlerine söz hakkı verilebilir ve birlik mesajları ile farkındalık yaratılabilirdi. Gerekirse Gençlik ve Spor Bakanlığı ile ortak hareket edilerek "kamu spotu" yayınları yapılabilirdi. Ligin ilk yarısındaki maçtan bugüne kadar geçen 5 aylık süreçte hiçbir ilerleme sağlanamadı.
  • Sezon öncesinde Bursaspor ile Amedspor'un TFF 2'nci Lig'in iki ayrı klasmanında mücadele etmesi de "geçici bir çözüm" olarak düşünülebilirdi. İki kulübün yönetim kurulu da bu kararı talep etmişti. Federasyon, bu konuda da hamle yapmadı.

TARAFTARIN İLK SLOGANI ‘SAĞDUYU' OLMALI

Öncesi, maç sırası ve sonrasıyla olaylar içinde geçen Bursaspor-Amedspor karşılaşması, provokasyon girişimlerinin nasıl büyüyebileceğine dair bir "alarm" niteliğindeydi. Güvenlik önlemlerinin yanı sıra Türk tribünlerine düşen görevler de var. Emperyalizmin pususuna yattığı kaos planları konusunda tribünler asla tuzağa düşmemeli, taraftar grupları bu konuda kendilerine tarihi bir sorumluluk düştüğünün bilinci ile hareket etmeli. Anlık duygu patlamalarının sıkça yaşandığı tribünlerde, söz konusu ülkemizin huzuru olduğunda tek slogan "sağduyu" olmalı.

AMEDSPOR KALECİSİ TEMEL: 'BAYRAĞIMIZIN YERE ATILMASI BENİ YARALADI'

OLAYLAR sonrası Amedspor oyuncusu Raşit Yöndem yaptığı paylaşımda, "Bana terörist diye bağıranlara hakkımı helal etmiyorum. Bursalı anne, Bursa'ya devlet kurumunda 15 sene hizmet eden babanın, bu vatanın çocuğuyum." ifadelerini kullanırken, Amedspor kalecisi Cantuğ Temel ise "O kadar cisim atıldı ama beni en çok yaralayan üzerinde bayrağımızın bulunduğu Türkiye haritalı cisim oldu. Milliyetçilik yapacağım derken ülkesinin değerlerinin yerlere fırlatılması, bir polis çocuğu olarak beni çok yaraladı." şeklinde görüş belirtti.

SORUŞTURMA GENİŞLİYOR

BURSASPOR ile Amed Sportif Faaliyetler maçı ve sonrasında yaşanan olaylara yönelik soruşturma kapsamında 3 özel güvenlik görevlisinin yanı sıra stada sokulan pankartlarla ilgili 4 kişinin gözaltına alındığı, sorumlu kamu görevlisi 3 güvenlik yöneticisinin de görevden uzaklaştırıldığı bildirildi.

Başsavcılıktan yapılan yazılı açıklamada, müsabaka sonrası soyunma odası koridorunda meydana geldiği iddia edilen darp ve müsabaka sırasında açılan pankartlarla ilgili Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldığı belirtildi. Açıklamada, iddiaların tüm yönleriyle soruşturulduğu ifade edildi. Devam eden soruşturma kapsamında, soyunma odası koridorunda yaşanan darp nedeniyle stadyumda görevli özel güvenlik sorumluları A.T, A.D. ve S.K'nin yanı sıra tribüne sokulan pankartlarla ilgili 4 kişi gözaltına alındı. 7 şüphelinin sorgusunun sürdüğü öğrenildi.

VALİLİK DE AÇIKLAMA YAPTI

Valilikten yapılan yazılı açıklamada ise kentte icra edilen tüm sportif faaliyetlerde alınacak tedbirlerin, etkinliğin yoğunluğu ve izleyici kapasitesiyle orantılı olarak müsabaka öncesi ve sonrasını kapsayacak şekilde planlandığı ve uygulandığı bildirildi. Müsabakayla ilgili olarak sorumlu kamu görevlisi 3 güvenlik yöneticisinin görevden uzaklaştırıldığı belirtilen açıklamada, bu kişiler hakkında soruşturma başlatıldığı aktarıldı.

ZAFER PARTİSİ ATEŞE BENZİNLE GİTTİ

BURSA'daki olaylı maçta 90'lı yıllardaki faili meçhul ölümlere atıf yapan "Beyaz Toros" ve "Yeşil" pankartları kamuoyunda tepki toplarken, Zafer Partisi Bursa İl Başkanlığı ise akıllara zarar bir paylaşımda bulundu. İl başkanlığının "mavi tikli, onaylanmış" hesabından yapılan paylaşımda, söz konusu pankartın fotoğrafına yer verilerek, "Renault Toros, 1989-2000 yılları arasında Oyak Renault'un Bursa'daki fabrikasında, yıllarca Bursasporlu ve Bursalı işçi ve emekçiler tarafından üretilmiş bir otomobil markasıdır. Bu bağlamda Bursaspor tribünlerinde Beyaz Toros pankartı açılması gayet doğaldır." ifadeleri kullanıldı.

Paylaşım birçok sporseverden tepki alırken, hesabın saatler içerisinde önce ismini değiştirdiği, sonra da paylaşımlarını kaldırdığı gözlemlendi.

İYİ PARTİ DE DESTEK ÇIKTI

Pankartlara İYİ Parti İstanbul Gençlik Kolları İl Teşkilat Başkanı Tamer Kavukoğlu da destek verdi. Kavukoğlu, bir Toros’un önünde verdiği pozu paylaşıp "Toros'umuz beyaz değil ama yine de yenilmeyiz." paylaşımı yaptı. Tepkilerin ardından hesabını kilitleyen Kavukoğlu paylaşımı da sildi.

Sonraki Haber