Yeşilay’ın bağımlılıkla mücadelesine gençler destek verdi

Yeşilay Liseler Arası Münazara Turnuvası'nın Türkiye finalinde Beşiktaş Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi takımı birinci oldu. Bu turnuvalar, gençlerin eleştirel düşünme, sorgulama ve hızlı karar alma becerilerini pekiştirirken, bağımlılıklar konusunda güçlü bir farkındalık yaratmayı hedefliyor

2023 yılının Kasım ayında başvuruları başlayan ve Nisan 2024’ten bu yana şampiyonalar ve bölge finalleriyle devam eden turnuvaya Türkiye genelinden 541 liseden 7 bini aşkın öğrenci katıldı. Milli Eğitim Bakanlığı ve Vakıf Katılım Bankası’nın işbirliğiyle düzenlenen turnuva, tanıtım etkinlikleri, eğitim kampları, bölge şampiyonaları ve Türkiye finali olmak üzere dört aşamadan oluşuyor.

Bu yıl 3.'sü düzenlenen turnuvanın Türkiye finali, 3 Temmuz Çarşamba günü, Yeşilay Cemiyeti Genel Merkezi Sepetçiler Kasrı'nda yapıldı. Takımın şampiyonluk için fikirlerini savunduğu finalde şu okullar yarıştı İstanbul Erkek Lisesi, Beşiktaş Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi, Robert Kolej, Bursa Ali Osman Sönmez Sosyal Bilimler Lisesi.

Öğrenciler 7 dakika 20'şer saniyelik sürelerde kendi tezlerini savunurken, hem karşı takımın argümanlarını çürütmek hem de jüriyi etkilemek için yarıştı.

GENÇLER İÇİN BAĞIMLILIKLA MÜCADELE

Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç açılış konuşmasında bağımlılıkla mücadelenin önemine vurgu yaparak, gençlerin bağımlılıklardan korunmasının sağlıklı bir gelecek için kritik öneme sahip olduğunu belirtti. Dinç, “Bir insan bağımlı olduğunda bedenine söz geçiremez hale gelir, psikolojik gelişimi zarar görür, yeteneklerinden uzaklaşır, mesleğini gerçekleştirmekte zorluklarla karşı karşıya kalır.

Bağımlılık her anlamda çok boyutlu olarak insanı yer bitirir. Bağımlılığa kaybedilen her genç, vatan toprağından kaybedilen toprak gibidir. Bağımlılıkla mücadele tek bir kurumun baş edebileceği bir mücadele değil; çünkü bağımlılık endüstrisi, gece gündüz çalışan uluslararası bir yapı.” ifadelerini kullandı.

İstanbul Valisi Davut Gül ise Yeşilay'ın çalışmalarına işaret ederek, "Bazı etkinlikler olur ki kaybedeni olmaz, sıralaması olur. Bugünkü münazara da kaybedeni olmayan, katılan herkesin kazandığı, izleyicilerin istifade ettiği bir etkinlik. Yeşilay'ın bağımlılıkla ilgili dünyada bir marka olduğunu biliyor, destekleri için teşekkür ediyoruz." dedi.

FİLİSTİN’E DESTEK

Münazara Başkanı öğrencilere konuların verildiği sırada münazaranın kurallarını anlattı. Konulara hazırlanmaları için 15 dakika süre verilen öğrenciler, herhangi bir yardım almadan kendi birikimleriyle “Devletlerin bağımlılıkla mücadelede sorumluluğu var mıdır?” konusuna hazırlandı. Münazara başkanı konuşmasını “Nehirden denize özgür Filistin” cümlesiyle bitirdi. Ardından Münazara başladı.

BAĞIMLILIĞA İLİŞKİN TARTIŞMA YAPTILAR

“Devletlerin bağımlılıkla mücadelede sorumluluğu vardır” diyen grup, “Bağımlılık ekonomini, özgürlüğünü kısıtlıyor. Kendi varlığına zarar veriyorsun. Devletin müdahale hakkı var. Beklenmedik zaralardan bizi koruyabilmesi için devlete vergi ödüyoruz. Devlet verginin karşılığını vermek, önlemler almak zorunda. Devlet bağımlı yapacak maddeleri halihazırda yaygınlaştırmasına izin verdi.

"Önlemler almadı. Şimdi bireylerin korunabilmesi için bazı politikalar üretilmeli. ABD’de siyahiler içinde uyuşturucu ve suç oranının yüksek olması ABD’nin uyguladığı ırkçı politikaların sonucudur. Suç öğeleri oluşuyorsa, temel ihtiyaçlar her yere ulaşamıyorsa, devletin sorumluluğu vardır… ” ifadelerini kullandı.

“Devletlerin bağımlılıkla mücadelede sorumluluğu yoktur” diyen grup ise Devlet sorumlu değil. Etrafta bağımlı yapacak maddelerin zararlı olduğuna ilişkin uyaran bir sürü mekanizma var. İnsanlar zararlı olduğunun farkında. Ona rağmen ısrar ediliyorsa bu bireyin sorumluluğunda. STK’lar bunun için çalışmalar yapıyor. STK’ların olduğu yerde devletin sorumluluğuna gerek yok. Sınavım varsa çalışmak benim sorumluluğumda. Devlet evde oyun oynuyorum diye kapıma gelip ders çalış diyemez...” dedi.

SPOR, EĞLENCE VE KONSER

Jüri üyelerinin değerlendirmelerinin ardından münazaranın şampiyonu Beşiktaş Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi'nden Erdem Uyan ve Efe Uz oldu. Melih Baha Özmen ve Efe Uz ise “En İyi Konuşmacı” ödülünü kazandılar. Turnuva, şampiyon takım ve dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Öğrencilerin sosyalleşmesi için bocce, floor curling ve dart gibi spor etkinliklerinin de gerçekleştiği final programı, ödül töreninin ardından “Karmaşık” grubunun konseriyle sona erdi.

Finale İstanbul Valisi Davut Gül, Büyükçekmece Kaymakamı Ali İkram Tuna, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Doç. Dr. Murat Mücahit Yentür, Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Alireisoğlu gibi isimlerin yanı sıra Üsküdar, Ümraniye, Pendik İlçe Milli Eğitim Müdürleri de katıldı.

Sonraki Haber