Yeterli silah bulamayabilirler! Ukrayna’da Trump endişesi
ABD ve Batı’nın on milyarlarca dolarlık askeri yardımı son dönemde tartışma konusu. Özellikle Washington’da Cumhuriyetçiler, iktidara gelmeleri halinde Biden gibi ‘elleri açık’ olmayacaklarını söylüyor. Trump’ın kazanma olasılığı ise Ukrayna’da ‘yardım alamayacağız’ telaşına neden oldu
Ukrayna’da askeri yardım noktasında tehlike çanları çalıyor. Kiev’in büyük ısrarlar sonucu aldığı ağır zırhlılar Rus ordusu tarafından yok ediliyor. Bu başarısızlık da ABD ve Batı’da askeri yardımların kesilmesi tartışmalarına yol açıyor. ABD’de seçim yaklaşırken özellikle başta Eski ABD Başkanı Donald Trump olmak üzere Cumhuriyetçi aday adayları, seçimi kazandıkları takdirde Joe Biden yönetimi gibi askeri yardım yapmayacaklarını belirtiyor. Bu tartışmalar sonucunda oluşan korku da Ukrayna’yı yerli üretime itiyor.
GÜNLÜK 223 MİLYON DOLAR
ABD Başkanı Joe Biden son olarak Ukrayna'daki savaş için Kongre'den 24 milyar dolar daha istedi ve böylece toplam yardım 135 milyar dolara ulaşacak. Kongre tarafından onaylanan 113 milyar dolarlık yardımın 24 Şubat 2022 ile 30 Eylül 2023 tarihleri arasındaki 583 günlük savaş boyunca ortalaması günlük 223 milyon dolar ya da aylık 6,8 milyar dolara denk geliyor. Ukrayna'ya yapılan askeri yardımın ortalaması da günlük 86 milyon dolar ya da aylık 2,7 milyar dolar.
TEK BAŞINA MÜMKÜN MÜ?
Ukrayna’nın ABD’deki iktidar değişikliği endişesi hem yüksek teknoloji ürünü cihazlar için küresel silah pazarını taramasına hem de kendi ağır zırhlarını ve mermilerini kendilerinin üretmesine yönlendiriyor. İHA’lara ek olarak, Ukrayna yapımı zırhlı araçlar ABD Bradley'lerinin yanında ön saflarda yer alıyor ve yerel üretim insansız deniz araçları üretiliyor. Ukrayna'nın Rusya'nın muazzam askeri harcamalarıyla boy ölçüşmesi mümkün değil. Kiev'in 2023'e kadar savunma için 24 milyar Avro harcaması beklenirken Rusya'nın 80 milyar avronun üzerinde bir harcama yapması muhtemel. Dolayısıyla dış yardım Ukrayna'yı savaşta tutmak için her zaman hayati önem taşıyacak.
Dış yardım Ukrayna için hayati önem taşımakta. Aktif savaş halindeki ordular sürekli silah, mühimmat ve malzeme akışına ihtiyaç duyar. Dış askeri yardım olmadan Ukrayna’nın savunması yaklaşık bir ay içinde çökebilir. Dolayısıyla ABD'nin müttefikleri ve ortaklarıyla birlikte kesintisiz bir askeri yardım akışı sağlaması gerekiyor. Kısa süreli bir destek boşluğu bile Ukrayna’nın savunmasına büyük zarar verir.
ÜÇÜNCÜ ÜLKELERE BAŞVURUYORLAR
Ukrayna Savunma Bakanlığı Çin yapımı sivil insansız hava araçlarını doğrudan satın alamıyor. Shenzhen merkezli İHA üreticisi DJI artık Rusya'ya ya da Ukrayna'ya açıkça satış yapmıyor. Bu nedenle Kiev, malları üçüncü ülkelerden hızlı bir şekilde temin etmek ya da Ukraynalı teknisyenler tarafından monte edilebilecek parçaları ve bileşenleri almaya çalışıyor. Ukraynalı küçük silah üreticilerinde ciddi artış var ve bu alanda faaliyet gösteren 100'den fazla şirket mevcut.
KİEV SİLAH FABRİKALARINI İHMAL ETTİ
Rusya 1991'den 2014'e kadar ordusunu geliştirirken Ukrayna kendi silah fabrikalarını ihmal etti. Sovyetler Birliği'nin çöküşünü takip eden yıllarda yasadışı şebekeler silah kaçakçılığı yaptı. Ülke ağır bir askeri üretici olarak kalmaya devam ederken, Ukrayna'nın kendi birlikleri için silah üretmek yerine ihracat gelirlerine odaklandı.
POLITICO'ya konuşan Ukrayna Savunma Sanayi Ulusal Birliği Direktör Vekili Maksym Polyvianyi, "Hiç kimse ne Rusya ne de diğer ülkelerle askeri bir çatışma yaşanacağını tahmin etmiyordu." dedi. Polyvianyi, "Rusya'nın 2014'teki işgali bir bakıma savunma sanayimizi canlandırdı. Düzinelerce savunma şirketi ortaya çıktı ve Ukrayna cephaneliğinin ve ordusunun modernizasyonuna başladı." ifadelerini kullandı. Fakat Ukrayna’daki silah yolsuzluğu ciddi zafiyet yarattı. Eski Devlet Başkanı Petro Poroşenko'nun döneminde, ülke doğuda Rusya'ya karşı açık bir çatışmayla karşı karşıya kalırken bile, devlet silah endüstrisi paranın hortumlandığı skandallarla sarsıldı.
PRİGOJİN AFRİKA’DA
Wagner’in sahibi Yevgeny Prigojin uzun süre sonra ilk defa görüntü verdi. Wagner özel askeri şirketinin eleman almaya devam ettiğini ve "Rusya'yı daha da büyük yapmak" için çok çalıştığını söyledi. Prigojin ayrıca Wagner'in Afrika'nın "daha da özgür" olmasına yardımcı olmaya çalıştığını da sözlerine ekledi.
Wagner lideri silahlı ve askeri kıyafetler içinde savana benzeri bir arazide dururken, arka planda çok sayıda silahlı adam ve silah kamyonları görüldü. "Wagner Grubu keşif ve arama faaliyetleri yürütmektedir. Rusya'yı tüm kıtalarda daha da büyütüyor! Ve Afrika'yı daha da özgür kılıyor. Tüm Afrika halkları için adalet ve mutluluk." ifadelerini kullanan Prigojin, “IŞİD, El Kaide ve diğer haydutların hayatını Afrika halkı için kabusa çeviriyoruz.” dedi.
"Belirlenen ve üstesinden gelebileceğimize dair söz verdiğimiz görevleri yerine getirmeye" devam ettiklerini vurgulayan Prigojin bu görevlerin ne olduğu ya da kimler tarafından verildiği konusunda ayrıntılı bilgi vermedi.
Rusya-Afrika Zirvesi'nin yapıldığı St. Petersburg'da 27 Temmuz'da Afrikalı yetkililerle görüşen Prigojin, 29 Temmuz’da Afrique Media TV kanalına yaptığı açıklamada, Afrika ülkelerindeki Wagner savaşçılarının sayısını artırmaya hazır olduklarını söylemişti.