Yıl sonuna kadar her şehre: 50 bin yeni istihdam

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Bursa Üretim Sürecine Katılımın Desteklenmesi Projesi Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, projenin çeşitli sanayi şehirlerinde uygulamaya koydukları yeni bir program olduğunu söyledi.

Bilgin, yıl sonuna kadar Türkiye'nin tüm şehirlerinde sanayide 50 bin yeni istihdam oluşturmayı amaçladıklarını dile getirdi. Bilgin, şöyle devam etti: "Elbette genç nüfusumuz var. Genç nüfusun avantajları olduğu gibi sorunları da mevcut. Eğer ekonomi genç nüfusu istihdam edecek kapasiteye, performansa sahip değilse arada bir açık oluşursa o da işsizlik olarak karşımıza çıkar. Dolayısıyla genç nüfusun istihdama katılması ekonominin yeni iş imkanları üretmesi durumunda, yani iş açığı çıkması durumundaki sorunların da çözülmesi istihdamın nitelikli emekle, yani sanayinin talep ettiği emekle buluşturulmasıyla mümkündür. Bu programların amacını genel olarak böyle tanımlayabiliriz."

Bilgin, bu programın kayıt dışı istihdamı, özellikle yabancıların kayıt dışı istihdam içinde yer almalarını önleyecek, düzenli çalışmayı, düzgün işi örgütleyecek dlduğunu söyledi.

‘KARŞISINDA BAKANLIĞI BULUR’

Bilgin, Türk Metal Sendikası Bursa Şubesini de ziyaret etti. Buradaki konuşmadsında, "Örgütlenme düzeyi arttıkça bizim asgari ücretin üzerinde ortalama ücret seviyesinin yükseleceği bir aşamaya geçeceğimizin altını çizmek istiyorum." diye konuştu. İşçi örgütlenmesiyle ilgili sorunlara değinen Bilgin, "Bunlardan biri işletme türlerinin bizde ölçeğinin küçük olması. İkincisi, işverenin sendikalara karşı demokratik çalışma kültüründen uzak olmaları. Bir tehlike olarak algılamaları. Bunun değişmesi lazım. Üçüncüsü de sendikalarımızın ve işçilerimizin örgütlenme motivasyonlarının düşük olması. Dördüncüsü de devletin örgütlenme hakkının kullanımına karşı girişilen negatif tavırlara tavır alması. Bu konuda şunu söylemek isterim ki örgütlenme çabası içerisine giren işçilere olumsuz tavır sergileyen işverenler karşısında bizim bakanlığımızı bulurlar." dedi.

Sonraki Haber