Yılbaşında Berlin savaş alanına döndü

Yeni yıl coşkusu, Avrupa genelinde renkli görüntülere sahne oldu. Kovid-19 salgının ardından milyonlarca insan, şehir merkezlerine ve eğlence yerlerine akın etti. İngiltere’nin başkenti Londra’da her yıl düzenlenen geleneksel Yeni Yıl Geçit Töreni binlerce kişinin ilgisini çekti.

Renkli manzaraların yanı sıra yeni yıl gecesi, olaylara da sahne oldu. Özellikle Almanya’nın başkenti Berlin’de yılbaşı olaylı geçti. Kent genelinde itfaiye, 1717 kez göreve çıktığını paylaştı. Birçok olayda itfaiye erleri ve polise yapılan saldırıların sonucunda 159 kişi gözaltına alındı. Ekipler, 22 kişinin patlayıcı ve fişeklerle yaralandığını bildirirken, 38 olayda ekiplere saldırıldığı paylaşıldı. Neukölln ilçesinde bir otobüs yandığı belirtilirken, Lichtenrade semtinde de kimliği belirsiz kişiler caddede oluşturdukları barikatları ateşe verdi. Olay yerine gelen itfaiyecilere yüzlerini kapatan çok sayıda kişi taş ve demir sopalarla saldırdı.

HAVAİ FİŞEK YASAĞI YENİDEN GÜNDEME GELDİ

Saldırıların ardından başlayan tartışmalar, havai fişek yasağı tartışmalarını yeniden gündeme getirdi. Olaylı gecenin ardından açıklama yapan Polis Sendikası Berlin Eyalet Başkanı Stephan Weh, “Almanya genelinde pirotekniğin tamamen kasıtlı bir şekilde insanlara karşı silah kullanıldığını gördük. Bunun son bulması gerekir” diye konuştu. Patlayıcı ve havai fişeklerin yasaklanması gerektiğini savunan Weh’e destek Berlin Belediye Başkanı ve Eyalet Başbakanı Franziska Giffey’dan geldi. Giffey, havai fişek satışı yasağı önerisini İçişleri Bakanları Konferansı’nda gündeme getirilmesini önerdi. Hristiyan Demokrat Birlik Partisi Berlin Eyalet Başkanı Kai Wagner ise öneriye karşı çıktı.

FRANSA VE AVUSTURYA’DA DA OLAYLAR YAŞANDI

Almanya’nın yanı sıra yılbaşı gecesi Fransa ve Avusturya’da da olaylı geçti. Ülke genelinde 690 aracın kundaklandığını duyurdu Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, BFMTV’ye yaptığı açıklamada bu sayının önceki yıla göre yüzde 21 oranında daha az olduğunu paylaştı. Ülke genelinde 90 binden fazla polisin görev yaptığını ifade eden Darmanin, 490 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

Avusturya’nın başkenti Viyana’da güvenlik güçleri 87 kilo havai fişeğe el koydu. 131 bir suç duyurusunun yapıldığı kentte 19 yaşındaki bir göçmen, kentin ünlü Prater meydanında polise doğru patlayıcı attı. Polise saldırıların yöneldiği bir semt de Floridsdorf oldu. Yüzleri maskeli çok sayıda gencin karıştığı olaylarda 221 kişinin kimliği tespit edildi.

Sonraki Haber