Yitirilen canlar unutulmadı

Elazığ depreminde hayatını kaybedenlerin acısı hâlâ taze. Enkazdan 16 saat sonra çıkarılan Nazmiye Düşmez ‘Devlet yanımda olmasaydı, oradan kesinlikle kurtulamazdım. Kendimi 16 saat bir mezarın içinde hissettim. Kurtarma ekipleri bizi tekrar hayata bağladı’ dedi

41 kişinin yaşamını yitirdiği 6.8 büyüklüğündeki Elazığ depreminin üzerinden bir yıl geçti. Yıkılan binaların enkazında kimi eşini ve çocuğunu kimi ağabeyini bazıları da annesini kaybeden depremzedeler dinmeyen bir yürek acısı ile devletin ve hayırseverlerin desteği ile yaşama tutunuyor.

Mustafa Paşa Mahallesi'nde yıkılan Kalay Apartmanı'ndaki evlerinde depremi yaşayan Nazmiye (49) ve annesi Sakine Düşmez, de enkaz altında kaldı. Depremde annesini kaybeden Nazmiye Düşmez, ekiplerin yardımıyla 16 saat sonra enkaz altından çıkarıldı. Düşmez, “4 kat aşağı düşmüşüz. Cep telefonum hayatımı kurtardı. Devlet yanımda olmasaydı, oradan kesinlikle kurtulamazdım. Kendimi 16 saat bir mezarın içinde hissettim. Kurtarma ekipleri canımız için canlarını ortaya koydu. Ömür boyu teşekkür etsek az kalır. Bizi tekrar hayata bağladılar” dedi.

OĞLUNUN SESİ AKLINDAN ÇIKMIYOR

Sürsürü Mahallesi'nde yıkılan evlerinin enkazı altında kalarak eşi Ayşe ve 9 yaşındaki oğlu Muhammed Salih'i kaybeden Hüseyin Civelek, depremden 4 saat sonra ekiplerin yardımıyla 13 yaşındaki oğlu Zekeriya ile yaralı kurtarıldı. Evladı Zekeriya ile yeniden yaşama tutunan Civelek, kaybettiği eşi ve çocuğunun resimleri ile teselli buluyor. Civelek, o anları anlattı: “Depremin şiddeti ile evin duvarları ve tavanı üzerimize çöktü. Gözümü açtığımda gökyüzü görünüyordu. Bedenimin yarısı duvarın altında kalmıştı. Çocuklarımın ve eşimin sesini duydum. Küçük oğlum ‘Baba kurtar' diye bağırıyordu. Sesi hala kulaklarımda çınlıyor. Gözlerimin önünde çocuğum can verdi. Elimi uzattım, elleri elime geldi. Büyük oğlumla yalnız kaldık. Birbirimizden güç alıyoruz. Deprem ile bütün aile geçmişimiz, hatıralarımız, malımızı da kaybettik."

13 AMELİYAT GEÇİRDİ

Kalay Apartmanı 5'inci katında yaşayan 60 yaşındaki Dilek Kalay, evine misafirliğe gelen ağabeyi Ünal Kalay, teyzesi Gülçin Kalay (70) ve teyzesinin kızı Pınar Kalay ile depreme yakalandı. Jandarma Arama Kurtarma (JAK) timinin çalışmaları sonucu Dilek Kalay 9,5 saat, teyzesinin kızı Pınar Kalay da 7,5 saat sonra bulundukları yerden çıkarıldı. Depremde Ünal Kalay ve Gülçin Kalay'ın cansız bedenine ulaşıldı. Depremde ağabeyini ve teyzesini kaybeden, vücuduna aldığı darbeler sonucu bedensel engelli olarak yaşamını sürdüren Dilek Kalay'ın tedavisi devam ediyor. Teyzesinin kızı Pınar ile enkaz altında birbirini teselli ettiklerini anlatan Kalay sözlerine şöyle devam etti: "Tavan üzerime düştüğünde çok acı yaşadım. Ölecekmiş gibi hissettim. Sürekli dua ettim. Sonrasını hatırlamıyorum. Hastanede gözlerimi açtım. Yoğun bakımda 10 gün kaldım. 13 ameliyat geçirdim."

‘TÜRKİYE BİR OLDU’

Depremle 60 yıldır yaşadıkları evleri ve mahallelerine ilişkin anılarının da yok olduğunu dile getiren Kalay, geriye hiçbir eşyalarının kalmadığını söyledi. Kalay, yaşanan felaketin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen ilk gün gibi acı duyduğunu anlatarak şöyle dedi: "Hayat mücadelesi veriyorum. Ayaklarımdaki kırıklardan dolayı yürüyemez haldeyim. Devletimiz sürekli yanımızda oldu. Tüm Türkiye bir olup bizi kurtardı. El birliği ile mücadele verip bizi hayata bağladılar. Yıkılan evlerimizi yaptılar. Ben de ayakta durmak, yürüyebilmek için mücadele veriyorum." Depremden önce bedensel engelli olan Pınar Kalay, “Annem tutunacak tek dalımdı, kaybettim. Yaşadıklarımız hiç kolay değildi. Sadece evimiz değil, dünyamız yıkıldı” diye konuştu.

51 MİLYON KİŞİYE AFET EĞİTİMİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Emniyet Genel Müdürlüğü Gölbaşı Yerleşkesi'nde düzenlenen Polis Arama Kurtarma (PAK) Tanıtım Programı'nda konuştu. PAK'ın, Jandarma Arama Kurtarma ekiplerinden sonra emniyet teşkilatı için hayal ettikleri bir ekip olduğuna dikkati çeken Soylu, afet öncesi hazırlıkla ilgili şunları söyledi: “2021’i afet eğitim yılı olarak belirledik. Bu kapsamda Türkiye çapında 369 faaliyet planı var. Toplam 64 kurumla işbirliği protokolü imzalanacak. Kampanyanın 2021 yılı için hesapladığımız hedefi, 51 milyon kişiye afet eğitimini ulaştırabilmiş olmak. Eğitimlerle ilgili bir sayaç oluşturduk. Sayacımızda 26 bin 250 kişi var. İnşallah bu yılın sonuna kadar bu sayaçta hep birlikte 51 milyon kişiyi tamamlayacağız. 81 ilimizin afet riski azaltma planlarını hazırlıyoruz, yedisini tamamladık. 2021 sonu itibariyle bunu bitirmiş olacağız.”

Sonraki Haber