Yok böyle bir dağ! İşte Niğde gezilecek yerler listesi

Torosların en güzel dağlarından biri olan Bolkar'a sahip Niğde, gerek tarihi gerek doğası ile görenleri büyülüyor! Niğde otelleri, Niğde yemekleri, Niğde restoranları ile beraber işte Niğde gezilecek yerler listesi....

İhtişamlı doğası ve tarihi güzellikleri Niğde gezilecek yerler listesi; Niğde otelleri, Niğde yemekleri, Niğde restoranları dahil işte o liste:


1. Niğde Kalesi
2. Niğde Müzesi
3. Köşk Höyük
4. Gümüşler Manastırı
5. Karatlı Kuş Kayası Kaya Mezarları
6. Niğde Kayardı Bağları
7. Roma Havuzu
8. Çinili Göl
9. Narlıgöl
10. Alaeddin Cami
11. Tyana Ören Yeri
12. Bolkar Dağları

1. Niğde Kalesi

Niğde Kalesi, Eski Niğde şehrinin bulunduğu tepeyi çevreleyen kale üç surla çevrilmiştir. Fakat birçok yeri yıkılmış olan kalenin bedenlerinin bir kısmı evlerin duvarı olmuştur. Bugün tepenin kuzeydoğusunda bir hisarı içine alan kısım ayakta kalabilmiştir. Yakın zamana ait yıkıntıları arasında meskene çevrilen iki burcun kalıntıları görülebilmiştir. Bu sur muhtemelen Sungurbey Cami'nin yanına kadar uzanıyordu. Sungurbey Camisi'nin karşısındaki surlardan ayakta kalan az bir kısım restore edilmiştir. Batı taraftaki sur ve burçlar tamamen kaybolmuştur. Kalenin ayakta kalan tek burçtan ibaret ana kulesi tepenin en yüksek noktasına yapılmıştır. Nispeten daha iyi korunmuş olan bu ana kule, dikdörtgen burçlara yaslanan surlardan çok daha yüksektir. Ana kulenin duvarları yıkılmamış ise de iç kısmında bulunan birçok oda ve hücre tamamen harap olmuştur.

Güney kısmında yapılan onarımlara rağmen surun ana hatları zorlukla seçilebilir. Niğde gezilecek yerler arasındaki kalenin tarihi hakkında kesin bir şey söylemek mümkün değildir. Alt duvarlarında Arap Bizans çeşnisi var ise de MÖ 8'inci asırda yapılmış olma ihtimali vardır. Kale 1740 yıllarında Sadrazam İshak Paşa tarafından onarılmıştır. Bugün ise Belediye tarafından tepenin etrafı duvarla çevrilerek, Tepenin üstü park haline getirilmiştir. Kalenin eski burçlarından birinin üzerine yapılmış bulunan meşhur saat kulesi fevkalade güzel bir eserdir ve adeta Niğde’nin sembolüdür. Fakat kitabesi olmadığı gibi hakkında fazla bir bilgi de yoktur. Ancak stil yoluyla 19'uncu yüzyıla tarihlenir. Saat Kulesi kalenin batı burçlarından birinin üzerine inşa edilmiştir.

2. Niğde Müzesi

Niğde Arkeoloji Müzesi, Niğde'nin merkezinde Dışarı Cami Sokak ile Öğretmenler Caddesi arasında yer almaktadır. Kemerhisar kasabasında bulunan Köşk Höyük ve eski Roma şehri Tyana başta olmak üzere çevredeki alanlardan bulunan nesneleri içerir. Niğde gezilecek yerler içerisindeki müze, Niğde Steli ve mumya gibi eşsiz örnekleri bünyesinde barındırmaktadır.

İkinci Dünya Savaşı'ndan 1950 yılına kadar İstanbul Arkeoloji Müzesi koleksiyonunun bir kısmı Akmedrese'de saklandı. Bina bundan sonra müze olarak kullanılmaya devam etti. Bu mekân koleksiyon için yetersiz kaldığı için 1971'de yeni bir müze binası için çalışmalara başlandı. Akmedrese 1977'de kapatılmış ve yeni müze 20 Kasım 1982'de ziyarete açılmıştır. Kısa süre sonra koleksiyon bu binaya da fazla gelince yeniden inşa edildi ve yenilendi. Mevcut müzenin yeniden açılışı 2001 yılında gerçekleşti. Müze, Köşk Höyük, Porsuk Hüyük, Göllü Dağ, Andaval (Aktaş), Eskigümüş ve Kınık Höyük kazılarında faaliyet göstermektedir .

Açılış/Kapanış Saatleri
Açılış Saati: 08:00
Kapanış Saati: 17:00
Gişe Kapanış Saati: 16:30
Giriş ücreti 40 Tl
Her gün açık.

3. Köşk Höyük

Niğde gezilecek yerler arasında bulunan Köşk Höyüğü, Niğde il merkezine 17 km mesafede bulunan bir höyüktür. Höyük 80 metre çapında 15 metre yüksekliktedir. Kazılarda ulaşılan buluntular Niğde Müzesinde sergilenmektedir. Müze'de diğer buluntular yanında MÖ 4883 yılına tarihlenen bir Kalkolitik ev modeli, birebir ölçülerde sergilenmektedir.

4. Gümüşler Manastırı

Niğde gezilecek yerler içerisindeki Gümüşler Manastırı, Niğde ilinin Gümüşler kasabasında büyük bir tüf kaya kitlesinin içine oyulu bir kaya manastır kilisesidir.

Kapadokya bölgesindeki en büyük manastırlardan birisi ve 10. yüzyıl Bizans sanatının Anadolu'daki günümüze iyi korunarak gelmiş örneklerindendir. 1973 yılında arkeolojik sit alanı ilan edilmiştir.

Kare planlı bir orta avlu, bu avluya bağlanan kilise ve yer altı mekânlarından oluşur.

İç Anadolu'nun Orta Kızılırmak bölümünün güneydoğusundadır. Niğde'nin Gümüşler beldesinin ortasındaki 1500 m genişliğinde bir tüf kaya kitlesinin içine oyulmuştur.

5. Karatlı Kuş Kayası Kaya Mezarları

Niğde İli, Merkez ilçeye bağlı Karatlı Kasabası’ndadır. Kasabanın güneybatısında bulunan kaya mezarları, bir vadinin iki ya­macında bulunmaktadır. Mezarlar vadinin güney yamacında 11 adet, kuzey yamacında 4 adet olmak üzere 15 adettir. Birbirine ben­zeyen bu mezarların içlerinde klineler yer alır. Bir mezarın içinde aşı boyasıyla yapıl­mış dağ keçisini kovalayan köpek figürleri yer almaktadır. Bu kaya mezarlarının tama­mının giriş kapıları üzerinde sağır pencere gibi delikler vardır. Bu kapıların sağında ve solunda stilize insan figürleri kabartma ola­rak işlenmiştir.

6. Niğde Kayardı Bağları

Niğde’nin Yukarı Kayabaşı Mahallesi’nde yer alan Kayardı Bağları, Niğde merkeze oldukça yakın bir konumdadır. Niğde’nin en önemli ve en ünlü yeşil alanlarından olan bu bölge, ”Dünyada malın olacağına Kayardı’nda bağın olsun” diyenlerin kast ettiği bir yerdir. Ömerli Çayırı’ndan başlayıp Beşiktaş Sokağı’na kadar giden yolda, harika manzaralarla karşılaşıyorsunuz. Bağların arasına serpilmiş eski evlere, balkonlardan sarkan çiçeklere, söğüt ağaçlarının gölgesine, dereye ve karşı tepelerdeki mağaralara hayran olmamak elde değil.

7. Roma Havuzu

Niğde gezilecek yerler arasında bulunan Roma Havuzu: Niğde İli, Bor İlçesi, Bahçeli Kasabası kuzeyinde kasaba merkezine yaklaşık 3 kilometre mesafede yer almaktadır. Roma Dönemi'nde Trojan ve Hadrian Dönemi'nde M.S. 2'nci yüzyılda inşa edilmiştir. Havuz düzgün kesme taş bloklarla inşa edilmiş, dikdörtgen planlı olup, 65x22,5 metre ölçülerindedir. Havuzun altından kaynayan su, oluşturulan kemerler vasıtasıyla Antik Tyana (Kemerhisar) Kenti'ne ulaştırılıyordu. Dönem dönem onarımlara gidilmiştir. Orijinal özelliğini büyük ölçüde korumaktadır.

Merkeze 24 Bor İlçesi'ne 8 Bahçeli Kasabası'na 3 kilometre mesafede şahsi araçla veya merkezden ve bordan bahçeli kasabası toplu taşıma araçları ile ulaşmak mümkündür.

8. Çinili Göl

Niğde’nin Ulukışla ilçesi sınırları içerisinde yer alan Niğde gezilecek yerler içerisindeki Çinili Göl, Bolkar Dağları’nda bulunan buzul göllerinden biri, hatta en önemlisi. 2600 metre yükseklikte bulunan Çinili Göl, ülkemizin görülmeye değer doğal güzelliklerinden biri olmasına karşın, daha çok trekkingciler ve doğaseverler tarafından ziyaret ediliyor. 25 bin m2’lik bir yüzölçümüne sahip olan Çinili Göl’ün ölçülebilen derinliği ise 100 metrenin üzerinde. Belki de bu yüzden halk tarafından Dipsiz Göl olarak da anılıyor. Bunun diğer sebebi de dipten kaynadığı sanılıp, siyaha çalan lacivert rengi de olabilir elbette. Yaz aylarında göl çevresinde kamp kuranların sayısı da azımsanmayacak ölçüde. Göl suyunun içilebilir olduğunu da belirtelim. Çinili Göl’ün yer aldığı Bolkar Dağları, endemik bir tür olan Toros Kurbağası’nın da yaşam alanıymış aynı zamanda. Çinili Göl’ün yanında, rakım olarak 50 metre aşağısında bulunan Karagöl ise, Darboğaz Köyü’ne 8 km ve Maden Köyü’ne de 15 km mesafede yer alıyor. Karagöl’e karayolu ile rahatlıkla ulaşım sağlanabiliyor. 2650 metre rakımlı olan Karagöl’ün çevresinde, yaz aylarında bile sıcaklık 5 derece civarında oluyor.

9. Narlıgöl

Aksaray-Niğde sınırında bulunan, kalsiyum, sodyum ve bikarbonat açısından çok zengin olduğu için çeşitli hastalıklara iyi geldiği belirtilen Narlıgöl (Acıgöl) termal suyu, yerli ve yabancı turistler tarafından keşfedilmeyi bekliyor. Dört mevsim farklı doğal güzellikleri ile ziyaretçilerini büyüleyen krater gölü Narlıgöl, 65 derece sıcaklıktaki suyu sayesinde termal turizm potansiyeliyle de dikkat çekiyor.

Özellikle sedef başta olmak üzere romatizmal ve cilt hastalıklarının tedavisine uygun olan şifalı suyun kan dolaşımı, kalp, damar, tansiyon ve nörolojik hastalıklara da iyi geldiği düşünülüyor. Ayrıca uygun dozda kullanılması helyoterapi imkânı da sunuyor.

Son yıllarda Narlıgöl, su seviyesinin azalmasına bağlı olarak kalp şeklini alırken, eşsiz ve romantik görüntüsüyle ziyaretçilerini kendisine hayran bırakmaktadır.

10. Alaeddin Cami

Alaeddin Cami, Niğde sancak beyi Ziynettin Beşare tarafından 1223 yılında yaptırılmıştır.

Kitabesine göre yapının mimarları, Üstad Sıddık ve kardeşi Gazi’dir. İnşa kitabesinde ise Müstenireddin adı geçmektedir, bu kişinin caminin inşaatından sorumlu yapım yöneticisi olduğu anlaşılmaktadır. İnşa kitabesinde, “İslamın ve Müslümanların yardımcısı, dinin ve dünyanın gelişmesine yardım eden, Arap ve Acem sultanlarının efendisi, meliklerin meliki, şahların şahı, büyük sultan Keyhüsrev’in oğlu Keykubad’ın hükümdarlığı zamanında, Allah’ın merhametine ve yardımına muhtaç zayıf kul Abdullah’ın oğlu Beşare …” bilgisiyle caminin 1223 yılında I. Alâeddin Keykubad (1220-1237) döneminde Emîr-î Ahur Abdullah oğlu Zeyneddin Beşare Bey’in Müstenireddin’e inşa ettirmesini emrettiği okunmaktadır.

Bazı onarımlar geçiren cami iki kapılıdır. Doğuya bakan kapı üzerinde yaz aylarında 09:30 – 11:00 saatleri arasında oluşan gölge, “Taçlı Kadın Başı” silüetini ortaya çıkarmaktadır. Efsaneye göre yapının ustası, âşık olduğu ve hiç evlenemeyeceğini bildiği Niğde Sancak beyinin kızına duyduğu aşkı sonsuza dek yaşatmak için kapı süslemesindeki taşa resmetmiştir.

11. Tyana Ören Yeri

Tyana Ören Yeri ve Su Kemerleri Antik Tyana örenleri, Bor ilçesi, Kemerhisar Kasabası'ndadır. Ören yeri kasabanın büyük bir bölümünün altında kalmıştır. Kasabanın muhtelif yerlerinde çeşitli durumlarda bulunan önemli heykeltıraşlık eserler ve ören yerinde yapılan bilimsel kazılar neticesinde çıkan eserler ve mimari parçalar Niğde Müzesi’nde sergilenmektedir. Bahçeli Kasabası’nda bulunan ve Roma havuzu adıyla adlandırılan antik havuza hayat veren kaynak suyunun Roma Devri'nde yapılan kemerlerle taşınmasına yönelik oluşturulan kemerlerden dolayı kasaba Kemerhisar adını almıştır.

Roma havuzundan itibaren Kemerhisar Kasabası içlerine kadar ki bölümde kemerler toprak altındadır. Kalan bölümdeki ve kazı alanına kadar olan kemerler ise toprak üzerindedir Halen büyük bir bölümü ayakta bulunan su kemerleriyle Roma havuzundan şehre su taşınmaktaydı. Su kemerleri M.S. II-III. yüzyıllara aittir. Tyana Ören yeri I.II. ve III. dereceli arkeolojik sit alanı olarak koruma altına alınmıştır. Tarih öncesinden Hititler’in yıkılışına değin pek çok uygarlığa mekân olan Kemerhisar(Tyana), Hititler döneminde Tuwanuwa, Roma’da ise Tyana olarak tanınmaktadır. Tuwanuwa Geç Hitit Dönemi'nin başkentidir. Ünlü kral Warpalawa İ.Ö.738–715 yıllarında bu kentte hüküm sürmüştür. M.Ö.30-M.S. 395 yıllarını kapsayan Roma Dönemi'nde, Kemerhisar(Tyana) yoğun yapılaşma ile tarihinin en önemli evresini yaşadı. Antik kent saraylarla, tapınaklarla, su kemerleriyle ve yerleşim birimleriyle büyük bir kent konumuna geldi. Tyana’nın en parlak dönemi hiç kuşkusuz Roma Çağı'dır. Bu dönemde iki kez Güney Kapadokya Krallığı’nın başkentliğini yapmıştır.

12. Bolkar Dağları

Bolkar Dağları eski adıyla Bulgar Dağları Konya, Niğde ve İçel (Mersin) illerine yayılmış, en yüksek noktası 3.524 metre rakımlı, tektonik bir dağ sırasıdır. Vipera bulgardaghica adındaki zehirli engerek türü dünyada sadece bu dağda yaşamaktadır. Karacaoğlan şiirlerinde bu dağdan bahseder.

(Yörü, behey Bulgar Dağı! Senden yüce dağ olma mı? Sende yaylayan güzelin, Yanakları ağ olma mı?)

İlçemiz sınırları içerisinde yer alan Medetsiz zirvesi konum itibâriyle Ulukışla'nın 20 km kadar güneydoğu yönünde yer alır. Toros Dağları'nın Bolkar Dağları olarak isimlendirilen dağlık bölgesinin en yüksek doruğudur. Büyük bir sıradağ kütlesi üzerinde kalmasından dolayı çevresinde çok sayıda 2500 metreden yüksek tepeler vardır. Bu sebepten dolayı çok uzak mesafelerden seçilmesi kimi zaman zordur.

Medetsiz Zirvesi, ismini aldığı güney yamacındaki kayalıkları ile güzel bir manzaraya sâhiptir. İklimsel ve coğrafi özellikleri bakımından Akdeniz iklimi ile karasal iklim arasında bir geçiş ikliminin özelliklerini göstermektedir. Yıllık ve günlük sıcaklık farkı fazladır. Kışları soğuk ve yağışlıdır. Yüksek kesimlerde ve İç Anadolu'ya bakan Kuzey yamaçlarda yağışlar kışın kar olarak düşer. Yaz mevsiminde ise serin ve kurak bir hava hakimdir. Güney yamaçlar, Akdenizden gelen nemli havanın etkisiyle bol yağış alır. Güney yamaçlarda alçaktan yükseğe kızılçam, karaçam, sedir ve toros göknarı bulunur. Kuzey yamaçlar ise İç Anadolu karasal ikliminin etkisiyle bozkırla kaplı olmakla birlikte yer yer ardıç, alıç ve karaçam toluluklarına da rastlanmaktadır. Dağlar üzerinde birçok yayla yer alır.

Bolkar Dağları'nda yaz tırmanışları için en uygun zaman mayıs, haziran, temmuz aylarıdır. Medetsiz Zirvesi'ne ulaşmak için pek çok yol vardır. Mâden Köyü üzerinden takip edilen yolda Meydan Yaylası ve Koyunasagi geçidinden gidilerek dağın kuzey yamacı ile direk olarak zirveye ulaşılır. Bu yol, düşük seviyeli bir eğime sâhip olmasından dolayı herhangi bir teknik zorluğa sâhip değildir. Zirvenin güney yönü ise oldukça dik ve keskin bir şekilde alçalır. Çamlıyayla ilçesi ile İçel ve Tarsus tarafından ulaşım daha kolaydır. İlçeden tepenin arka tarafında kalan Olukkayagi Köyü'ne geçilir. Bu yol zirvenin güney yönüne tekâmül eder ve Elmalipinar mevkiine kadar araçla gidilebilecek kadar bir yol mevcuttur. Daha sonra bati yönünde kayalığın yanından geçilerek arka taraftan zirveye ulaşılır. Inköyü ise Olukkayagi'na gelmeden 5 km geride kalır ve Çamalan'dan ulaşmak daha kolaydır. Fakat Mâden Köyü dışındaki yollar kuzey yamaçlardaki yollara göre daha karışık olduğundan zirveye gidilen yol daha uzun sürer.

Niğde neyi ile meşhur? Niğde yemekleri

Mazaklı Köftesi
Ayva Boranası
Söğürme
Kaymak Tatlısı
Niğde Tava
Pirinçli Elmas Dolması
Patatesli dondurma
Beyaz Kiraz Reçeli
Niğde Tarhanası

Niğde restoranları

Sofram Restaurant
Niğde Küçüoğlu Restaurant
GÜMÜŞ ET RESTAURANT
Şehir Lokantası
Adanalı İsmail Gültekin Usta
Beykoz Ocakbaşı
Ciğerci Yusuf ve Ahmet usta
Besler restaurant

Niğde'de nerede kalınır? Niğde otelleri

RAMADA BY WYNDHAM NİĞDE
HOTEL ŞAHİNER NİĞDE
Honour Hotel Niğde
Grand Hotel Niğde
RÜYA OTEL NİĞDE
NAHİTA HOTEL NİĞDE
HOTEL OSMANBEY NİĞDE
BORNEVA HOTEL
Şafaklar Otel

Niğde otel fiyatı ortalama 690 TL'dir.

Sonraki Haber